ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:36 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Anne ve Bebek Sağlığı Eğitimi’ne Katılan Gambiyalı Hekim ve Hemşirelere Belgeleri Verildi

‘Anne ve Bebek Sağlığı Eğitimi’ne Katılan Gambiyalı Hekim ve Hemşirelere Belgeleri Verildi
10 Ağustos 2024
33
A+
A-

Anne ve bebek ölüm oranlarının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğu Afrika ülkesi Gambiya’da Ankara Üniversitesi tarafından hayata geçirilen “Anne ve Bebek Sağlığını Koruma Projesi” kapsamında Türkiye’ye gelerek, Cebeci Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde iki haftalık eğitim sürecini tamamlayan hekim ve hemşirelere törenle belgeleri takdim edildi.

İki hafta boyunca çocuk ve kadın doğum bölümlerinde gözlemci olarak çalışıp, mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırarak, pratik yeteneği kazanan 15 kişilik Gambiyalı sağlık ekibi, eğitim sürecini başarıyla tamamladı. Eğitime katılan hekim ve hemşireler için Senato Salonu’nda sertifika töreni düzenlendi.

“Kurtarılan Her Bir Bebek, Her Bir Anne Bizim İçin Yüzlerce Yayından Daha Önemli”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, anne ve çocuk sağlığının, Türk sağlık sisteminin üzerinde özenle durduğu alanlardan biri olduğunu ifade etti.

Ünüvar, projeyi tam bir yıl önce Gambiya’ya gerçekleştirdikleri seyahat sırasında, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow’un da bulunduğu toplantıda gündeme getirdiğini belirterek, “Gambiya’da anne ve bebek ölüm oranları maalesef yüksek. Sayın Cumhurbaşkanı Adama Barrow’un da bulunduğu bir toplantıda bu konuyla ilgili Ankara Üniversitesi olarak çalışma arzumuzu ifade etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanı da oldukça olumlu karşıladı ve bu projeyi Gambiya Büyükelçiliğimiz, TİKA ve tabii ki Ankara Üniversitesinin yetkin hocalarının destekleriyle başlattık” dedi.

Ünüvar, bu kapsamda ilk olarak, şubat ayında Ankara Üniversitesinden bir heyetin Gambiya’nın başkenti Banjul’a giderek, burada bir hafta boyunca sağlık çalışanlarına eğitim verdiğini aktardı.

Daha sonra doktor ve hemşirelerden oluşan 15 kişilik ekibin Türkiye’ye gelerek 15 gün boyunca Ankara’da eğitim aldığını kaydeden Ünüvar, “Biz Ankara Üniversitesi olarak çok büyük bir üniversiteyiz. Çok önemli yayınlar yapıyoruz. Dünya çapında projeler üretiyoruz ama bu projemiz bizim için çok çok anlamlı. Gambiya’da ölümden kurtarılan her bir bebek, her bir anne bizim için yüzlerce önemli yayından daha önemli bir sonuç olacaktır” dedi.

“Projenin En önemli Tarafı Anne ve Bebek Sağlığıyla İlgili Olması”

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun ise, projenin en önemli tarafının anne ve bebek sağlığıyla ilgili olması olduğunu dile getirerek, “Bu yüzden çok takdire değer bir proje olduğunu düşünüyorum. Ankara Üniversitesi ve TİKA’nın bu gayretini de takdirle karşılıyorum. Üçüncü etabın da devam etmesini diliyorum. Çünkü dediğim gibi anne sağlığı, bebek sağlığı her şeyden önemli” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Halil Özdemir de Cebeci Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında bilgi, görgü ve deneyimlerini artırmak amacıyla gözlemci olarak çalışan, bu çalışmalarını başarıyla tamamlayan Gambiyalı hekim ve hemşireler için hazırlanan sertifika töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Hastanede Vizitlere Katıldılar, İşlemleri İzlediler

Projenin koordinatörlüğünü de yürüten Cebeci Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli de ‘Gambiya Anne ve Bebek Sağlığını Koruma Projesi’nde ilk grubun eğitim sürecinin sonuna geldiklerini, ancak projenin sona ermediğini ifade etti.

Kursiyerlerden bir kısmının kadın doğum alanında doğum, sezaryen, robotik cerrahi, jinekolojik onkoloji ve girişimsel işlemleri izlediğini, poliklinikte hasta baktığını ve servislerde vizitlere katıldığını aktaran Kendirli, bir kısmının da Çocuk Hastanesi içerisinde çocuk acil, çocuk yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım, çocuk enfeksiyon, çocuk diyaliz ünitesi, çocuk servisleri, ayaktan hasta poliklinikleri, kan alma ünitelerinde birebir öğretim üyeleri, klinik sorumlu hemşireleri eşliğinde işlemleri izlediğini ve deneyimlerini artırdığını kaydetti.

Kendirli, projenin yürütücüleri olarak, ‘Gambiya Anne ve Bebek Sağlığını Koruma Projesi’ kapsamında gerçekleştirdikleri bu iki basamaklı eğitim programının, katılımcılara kazandırdığı bilgi, deneyim ve duruş ile Gambiya’da sağlık hizmetinin şu anda var olan alt yapı içinde daha iyi olmasına ve daha da önemlisi bundan sonraki süreçte doğru adımlar atılarak çok daha iyi olmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Eğitime katılan Gambiyalı hekim ve hemşireler de iki haftalık süre içerisinde çok fazla deneyim ve tecrübe elde ettiklerini, burada elde ettikleri bilgi ve tecrübeleri ülkelerine döndüklerinde meslektaşlarına aktaracaklarını dile getirdiler.

Konuşmaların ardından, Gambiyalı hekim ve hemşirelere Rektör Ünüvar, TİKA Başkan Yardımcısı Nurdun, rektör yardımcıları ve projede yer alan öğretim elemanları tarafından katılım belgeleri takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.