- Bölgesel ve küresel anlamda barış ve istikrarı hedefleyen ortak bir stratejik aklın geliştirilmesinde bilimselliği ve objektifliği esas alan bir koordinasyon merkezi olmak.
- Bölgesel çalışmalara ek olarak; kültür, etnisite, din, ekonomi, toplum, güvenlik, siyaset-demokrasi, hukuk ve insan hakları gibi işlevsel çalışmalar ile Türkiye’nin bölgesel ve küresel politikalarını şekillendirmesinde önemli bir katkı sağlamak.
- Dost, kardeş ve komşu ülkeler ile yurt dışındaki akraba topluluklar öncelikli olmak üzere; uluslararası alanda ülkemiz ile dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan halklar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya ve düşünce merkezleri arasında siyasi, iktisadi-ticari ve kültürel temelli ilişkileri geliştirmek, güçlendirmek adına her türlü iletişimde ve akademik faaliyette bulunmak.
- Titizlikle yürütülen çalışmalarda doğru, net ve pratik bilgiler sunabilmek.
Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM)
UHA HABER / Türkiye’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), “Uluslararası Dostluk İşbirliği ve Strateji Araştırmaları Derneği” (UDİSAD) bünyesinde kurulmuş olan Ankara merkezli önemli bir tratejik düşünce merkezi.
Sosyal bilimler alanında stratejik öngörü, geniş vizyon ve derin analiz yeteneğine sahip çok sayıda uzman, araştırmacı ve akademisyeni içinde barındıran ANKASAM, yayınladığı bölgesel ve işlevsel çalışmalar ile Türkiye’de alanında öncü bir düşünce kuruluşu olmayı hedefleyen bir sivil toplum örgütü.
Bilimselliği ve objektifliği esas alarak hazırladığı kapsamlı analizler, makaleler, raporlar, dergiler, kitaplar ve benzeri yayınlarla ANKASAM, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte daha ektin bir konuma yükseltilmesine hizmet etmeyi amaçlıyor.
Bu doğrultuda seminerler, beyin fırtınaları, paneller, konferanslar düzenlemekte ve medyayla etkin bir işbirliği yürütüyor. Bunun yanısıra hazırladığı çalışmalarla karar alma ve dış politika yapım sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen ANKASAM; Türkiye’yi tarihsel deneyimi ve milli kapasitesiyle beraber siyasi ve diplomatik açıdan daha güçlü bir ülke haline getirme noktasında faaliyetlerde bulunmayı gaye edinmiş durumda.
Bu bağlamda, uluslararası sistemde meydana gelen iktisadi, siyasi ve toplumsal krizlerin analiz edilmesi ve bunlara yönelik çözüm önerilerini içeren politikaların geliştirilmesi, hiç kuşkusuz bir stratejik araştırmalar merkezi olarak ANKASAM’ın da önemli öncelikleri arasında yer alıyor.
Bu bilinçten hareketle ANKASAM, Türkiye’nin yakın çevresi başta olmak üzere uluslararası boyuttaki ekonomik, siyasi ve toplumsal krizlerin meydana getirdiği risk ve tehditleri belirlemek, analiz etmek ve gerekli çözüm önerileri sunmak adına önemli bir sorumluluk üstleniyor.
Ankara Çankaya’da güçlü bir ekiple faaliyet gösteren Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (ANKASAM) başkanlığı yapan Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, vizyon olarak, sürekli değişen dinamiklerin belirlediği uluslararası düzende yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek ,Türkiye’nin mevcut durumda güçlü bir aktör olarak konumlanmasını sağladıklarını, Dünyanın zenginliğinden ve refahından en üst seviyede yararlanabilecek bir Türkiye’nin oluşması için doğru politikaları belirleyerek ve bununla ilgili yayın çalışmaları yaptıklarını ve Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki mevcut küresel tehdit ve riskleri zamanında öngörebilmek, bunları engellemeye yönelik çözüm stratejileri geliştirerek ve önerdiklerini söyledi.
(ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, misyonları konusunda yaptığı açıklamada da şöyle sıraladı:
Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (ANKASAM) ilkeleri konusuna da değinerek önceliklerinin insan odaklı, her zaman yenilikçi ve değişime açık olduklarını açıkladı.
Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin (ANKASAM) ilkeleri arasında, Yaratıcılık, Geniş Vizyon, Bilimsellik, Objektiflik, Derin Analiz, Kapsamlı Gözlem Yeteneği bulunduğunu da söyleyen Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, ilkeleri arasında ayrıca Saha Odaklılık, Yapıcı Eleştiri, Ortak Akıl, İşbirliği ve Diyalog, Evrensel Barış ve Kardeşlik’in deyer aldığını kaydetti.
Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol kim:
1969 Dörtyol-Hatay doğumlu olan Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1993 yılında mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde 1995 yılında Yüksek Lisans çalışmasını tamamlayan Erol, aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora programına kabul edildi. Ankara Üniversitesi’nde doktorasını 2005’de tamamlayan Erol, 2009 yılında “Uluslararası İlişkiler” alanında doçent ve 2014 yılında da Profesörlük unvanlarını aldı.
2000-2006 tarihleri arasında Avrasya Stratejik Araştırmaları Merkezi (ASAM)’nde görev yapan Prof. Erol, 2009 yılında Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE)’nün Kurucu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Yeni Türkiye’nin ilk e-düşünce merkezi olan Uluslararası Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (USGAM)’nin de kurucu başkanı olan Erol, Gazi Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (GAZİSAM) Müdürlüğü görevinde de bulundu. Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi (YTSAM) Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Başkanlığını da yürüten Prof. Erol, 2016’dan bu yana Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Kurucu Başkanı olarak düşünce merkezleri alanında faaliyetlerini devam ettirmektedir.
2007 yılında Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Türk Dünyası Hizmet Ödülü’nü alan Prof. Erol, akademik anlamdaki çalışmaları ve medyadaki faaliyetlerinden dolayı çok sayıda ödüle layık görüldü. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: 2013 yılında Çağdaş Demokratlar Birliği Derneği tarafından Yılın Yazılı Medya Ödülü, 2015 yılında APM 10. Yıl Hizmet Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) “2015 Yılın Basın-Fikir Ödülü”, Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri “2016 Gönül Elçileri Medya Onur Ödülü”, Yörük Türkmen Federasyonları tarafından verilen “2016 Türkiye Onur Ödülü”.
Prof. Erol’un 13 kitap çalışması bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının isimleri şu şekildedir: “Hayalden Gerçeğe Türk Birleşik Devletleri”, “Türkiye-AB İlişkileri: Dış Politika ve İç Yapı Sorunsalları”, “Avrasya’da Yeni Büyük Oyun”, “Türk Dış Politikasında Strateji Arayışları”, “Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu İlişkileri”, “Sıcak Barışın Soğuk Örgütü Yeni NATO”, “Dış Politika Analizinde Teorik Yaklaşımlar: Türk Dış Politikası Örneği”, “Krizler ve Kriz Yönetimi: Aktörler ve Örnek Olaylar”.
2002’den bu yana TRT 1 Ankara Radyosu ve TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda “Avrasya Gündemi”, “Stratejik Bakış”, “Küresel Bakış”, “Analiz”, “Dosya”, “Haber Masası” ve “Tarih ve Strateji” gibi radyo programlarını gerçekleştirmiş olan Prof. Erol, TRT INT televizyonunda 2004-2007 yılları arasında “Arayış”, 2007-2010 tarihleri arasında ise Kanal A televizyonunda “Sınır Ötesi” programlarını yaptı. Ulusal-uluslararası medyada uzmanlığı dahilinde görüşlerine başvurulan Prof. Erol, TRT 1 Ankara Radyosu Gündem Programının düzenli yorumcularından biri olup, hali hazırda TRT Radyo Haber’de “Gündemin Öteki Yüzü” programını yapmaktadır.
2006-2018 yılları arasında Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Erol, 2018 tarihi itibarıyla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde bu görevini devam ettirmektedir. Çok sayıda dergi ve gazetede yazıları-değerlendirmeleri yayımlanan; “Avrasya Dosyası”, “Stratetik Analiz”, “Stratejik Düşünce”, “Gazi Bölgesel Çalışmalar”, “The Journal of SSPS”, ve “Karadeniz Araştırmaları” gibi dergilerde editörlük faaliyetlerinde bulunan Prof. Erol, hali hazırda “Gazi Akademik Bakış”, “Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları” ile “Bölgesel Araştırmalar” dergilerinin editörlüklerini yürütmektedir. İngilizce bilen Prof. Erol, evli ve üç çocuk babasıdır.
HABER : Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 03 Mart 2021]