Analiz: Çift Dillilik Nedir, Avantajları Nelerdir?

UHA HABER / SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı ve SETA Brüksel Araştırma Asistanı Furkan Onur Kavukcu’nun yaptıkları bu analizde, ‘Çift Dillilik Nedir, Avantajları Nelerdir?’ konusu ele alınıyor.
Araştırmacı Enes Bayraklı ve Furkan Onur Kavukcu, Diasporada yaşayan Türk ailelerinin çocuklarının yaşadıkları ülkenin okullarında öğrendikleri dil ve kültürün yanı sıra kendi ana dillerini ve kültürlerini de aile içinde öğrendiklerini ve Aile yoluyla özellikle de anne-çocuk ilişkisinde edinilen dilin bu çalışmada “ana dil” olarak adlandırıldığına dikkat çekiyor.
Analizde Araştırmacı Bayraklı ve Kavukcu, Ana dilin, göçmen grupların “köken kültürü”nün ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiğini belirterek, İngilizcede bilingualism, Fransızcada bilinguisme, Almancada ise zweisprachigkeit/bilingualität olarak ifade edilen çift dillilik hakkında birçok araştırmanın yapıldığını dile getiriyor.
Farklı tanımları bulunan bu kavramın bu analizde “iki farklı dil ile olağan güncel durumları hem anlayabilme hem anlatabilme kabiliyeti” olarak kabul ediliyor.
Bilim ve akademi dünyası uzun bir süre çift dilliliğin çocukların gelişiminde olumsuz etkiler oluşturduğunu varsaydığı kaydedilen analizde, George Thompson’ın 1952’de yayımlanan çalışmasında çift dilliliğin çocukların dilsel gelişimine engel olduğu iddia edildiği ve bundan sadece on yıl sonra Peal ve Lambert’ın ise araştırmalarında çift dillilerin sözel ve sayısal zeka testlerinde tek dillilerden daha iyi performans gösterdiklerini açıkça ortaya koyduğu aktarılıyor.
“Bu bulgu önceki araştırmaların sorgulanmasına neden olmuştur” diyen Araştırmacı Enes Bayraklı ve Furkan Onur Kavukcu, “İki dilli kişilerin yeteneklerini geliştirme noktasında daha çok imkana sahip oldukları ve zihinsel esneklik, kavramsallaştırma ve çeşitli zihinsel beceriler konusunda tek dillilerden daha yetenekli ve çok yönlü oldukları gözlemlenmiştir. Uzmanlar çift dilli çocukların daha zeki oldukları ön yargısının yanlış olduğunu belirtmekle birlikte söz konusu çocukların entelektüel beceriler bakımından üstün olduklarını açıkça ortaya koymuşlardır” diyor.
Bayraklı ve Kavukcu, Çift dilli kişilerin çoğu zaman meta-dilbilimsel becerilerde, başka dilleri öğrenmede, iletişime duyarlılıkta ve farklı bakış açıları üretmekte daha avantajlı olduklarının anlaşıldığına vurgu yaparak, Peal ve Lambert’ın araştırmaları sonrasında gerçekleşen çalışmalarda çift dilliliğin götürüden çok getirisi olduğuna dair yeni bulgulara ulaşıldığının altını çiziyor.
Günümüzde psikodilbilimsel çalışmaların büyük çoğunluğunun aynı anda iki dil öğrenmenin çocuklar için belirli faydaları olduğunu gösterdiğini ifaden Enes Bayraklı ve Furkan Onur Kavukcu, “Çocuklar iki veya üç dili edinmeye, depolamaya ve farklılaştırmaya yatkındır. Çift dillilik çocuk beyinlerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Kanada’da bulunan York Üniversitesi’nin psikoloji profesörü Ellen Bialystok çift dilliliğin beden için fiziksel egzersize benzer bir şekilde zihinsel zindeliği sağladığını belirtmektedir” diyor.
Araştırmacı Bayraklı ve Kavukcu, günümüzde “Elit çift dillilik” (iki dilin de Fransızca, İngilizce, Almanca gibi Avrupa dilleri olması) söz konusu olduğunda bu yararların sıklıkla ortaya konduğunu ve nadiren sorgulandığını belirterek, Çift dilli bireylerin ana dili Avrupa dilleri olmadığında ise (Türkçe, Arapça vb.) çift dilliliğin “ispatlanan” bazı avantajlarının kabul edilmek istenmediği ve gündeme getirilmediği görülmektedir” şeklinde ifade ediyor.
Öğretmenler tarafından Avrupa dilleri dışındaki dillere bu olumsuz tutumun gösterilmesinin çift dilli çocukların gelişimlerini sekteye uğrattığının altını çizen Bayraklı ve Kavukcu, “Fransa Eğitim Bakanlığının 2009’da yayımladığı raporda öğretmenlerin göçmen çocukların ana dillerine ve kültürlerine saygı duyduklarını göstermelerinin bu çocukların akademik performanslarına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir” diyor.
“Bu araştırmaya göre dil bir bireyin kimliğidir, bu nedenle değer gösterilmesi ve ciddiye alınması göçmen çocuklar tarafından hissedilen “yabancılık şoku”nu (choc de l’étrangeté) hafifletmek için vazgeçilmez bir araçtır” ifadesini kullanan Araştırmacı Enes Bayraklı ve Furkan Onur Kavukcu, “Bu bakımdan çift dilli çocukların akademik alanda karşılarına çıkan en büyük engel menşe kültürleri değil okul içinde bu kültürün kabul görmemesidir” şeklinde aktarıyor .
SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı ve SETA Brüksel Araştırma Asistanı Furkan Onur Kavukcu, Aile, ana dili değerlerini ve duygularını aktarmak için kullandığını ifade ediyor ve bu nedenle çocuğun okula gitmeden önce edindiği birikimleri görmezden gelmenin hem entelektüel gelişimi veya refahı için engel teşkil etmekte hem de çocuğun kimlik inşasını sekteye uğrattığını belirtiyor.
Enes Bayraklı ve Furkan Onur Kavukcu, çocuğun dili ve kültürünün okuldaki eğitim öğretim süreçlerinden dışlanmasının, evde konuşulan dil konusunda güvensizlik veya utanç hissi uyandırabileceğini dikkat çekiyor ve şunları kaydediyor:
“Bu durum ise misafir kültüre karşı bir düşmanlık duygusu doğurabilir. Göçmen çocuğun ana dilinin okulda korunması bilişsel (kognitif) faydalar sağlamakla kalmayıp sosyal becerilerini ve akran ilişkilerini de olumlu etkilemektedir.”(devam edecek-BELÇİKA’DA TÜRK DİLİ VE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSLERİ)
Hazırlayan : Tuba Nur TÜRKELİ
***
Enes Bayraklı
Furkan Onur Kavukcu
***
Neden https://www.uhahaberajansi.com/?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.
https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!
[UHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2021]