Analiz: CDU’nun 33. Olağan Kongresi Sonrası Almanya Siyaseti
UHA HABER / SETA Berlin Siyaset Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, CDU’nun 33. Olağan Kongresi ve kongre öncesi yaşanan siyasi süreç sonuçlarıyla birlikte ele alarak analiz ediyor.
Araştırmacı M. Erkut Ayvaz’nın analizine göre, 15-16 Ocak 2021 arasında Hristiyan Demokrat Birliği’nin (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU) 33. Olağan Kongresi ilk kez dijital olarak gerçekleştiriliyor.
Bu analizde CDU’nun 33. Olağan Kongresi ve kongre öncesi yaşanan siyasi süreç sonuçlarıyla birlikte ele alınıyor. Özellikle partide on sekiz yıl süren Angela Merkel liderliği sonrası yaşanan istikrarsızlık sürecinin 2018’de yeni bir genel başkan seçilmesine rağmen neden sonlandırılamadığının üzerinde duruluyor.
Analizde ayrıca son kongrede genel başkanlığa adaylığını koyan Armin Laschet, Friedrich Merz ve Norbert Röttgen’in politika tercihleri karşılaştırıldığını ve son olarak CDU’nun yeni seçilen genel başkanı Armin Laschet’in önümüzdeki süreçteki konumu ve şansölye adaylığı ihtimaline değiniliyor.
Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, kongreyle ilgili yapmış olduğu Analizi (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’ne detaylarla birlikte değerlendirdi.
“2020’nin başında koronavirüs (Covid-19) salgınının Almanya’da görüldüğü sırada, federal hükümet koalisyonunun en büyük ortağı ve Şansölye Merkel’in de üyesi olduğu ve hatta uzun yıllar genel başkanlığını yürüttüğü CDU’da yeni bir genel başkan arayışı sürmekteydi’ diyen M. Erkut Ayvaz, Partinin 2018 sonundan bu yana genel başkanı olan Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) Şubat 2020’de yaptığı açıklamada CDU genel başkanlığını ilerleyen süreçte bırakacağını ve yeni liderin seçilmesinin 2020’de gerçekleşeceğini belirttiğini hatırlattı.
M. Erkut Ayvaz, bu süreçte üç CDU’lu siyasetçinin adaylığı öne çıkarken pandemi öncesi 25 Nisan 2020’de gerçekleştirilmesi planlanan olağanüstü kongre sonrası CDU’da ve Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği’nde (Christlich-Soziale Union in Bayern, CSU) Şansölye Merkel sonrası dönem için yeni şansölye adayının belirlenmesi gündemde olduğunu, ancak koronavirüs salgınıyla birlikte kongrenin ilk olarak 2020’nin ikinci yarısına ve son olarak da Ocak 2021’e ertelendiğini, bu süreçte kongrenin dijital ortamda gerçekleşmesi yönünde çağrılar olduğunu ve son olarak federal parti yönetimi tarafından 14 Aralık 2020’de alınan kararla CDU kongresinin 15-16 Ocak arasında dijital olarak gerçekleştirilmesinin, genel başkanın seçilmesi ve oyların teyit amaçlı daha sonra bir de posta yoluyla kullanılması kararlaştırıldığını aktardı.
Dijital kongredeki genel başkan adayları arasında eski CDU Federal Meclis grup başkanı, Merkel muhalifi ve partinin muhafazakar kanadını temsil eden Friedrich Merz öne çıktığını ifade eden Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, Anketlerde de birinci sırada yer alan Merz’in yanı sıra CDU’da dış politika alanındaki tecrübeleriyle bilinen ve 2012’ye kadar Merkel kabinesinde bakanlık görevini icra eden Norbert Röttgen de adaylığını ilk açıklayanlardan olduğunu hatırlattı.
M. Erkut Ayvaz, üçüncü adayın ise mevcut Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti Başbakanı Armin Laschet olduğunu, Laschet her ne kadar Merkel çizgisini temsil eden aday olarak değerlendirilse de kongre öncesi anketlerde popülaritesi en düşük aday olarak görüldüğüne dikkat çekti.
“Kongrede aday olmayıp Laschet’i destekleyeceğini açıklayan Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn da kongre sürecinde önemli bir faktör olarak öne çıkmıştır” diyen M. Erkut Ayvaz, “Zira Spahn salgın öncesinde Laschet’i destekleyeceğini açıklamış ancak akabinde pandemi Almanya’yı da etkisi altına almış ve kendi bakanlığı da bu süreçte dikkatleri üzerine toplamış ve bir nevi Laschet’i de gölgede bırakmasına neden olmuştur. Ancak yine de son ana kadar Laschet’e desteğini sürdüren Spahn’ın siyasi kariyerinin ilerleyen bir aşamasında da olsa tekrar liderlik (genel başkanlık veya şansölye adaylığı) için şansını denemesi muhtemel” olduğunu açıkladı.
M. Erkut Ayvaz, “Salgın sebebiyle 15-16 Ocak 2021 arasında CDU’nun 33. Olağan Kongresi ilk kez dijital olarak gerçekleştirilmiş ve Laschet partinin yeni genel başkan seçilmiştir. Bu analizde CDU’nun 33. Olağan Kongresi, kongre öncesi yaşanan siyasi süreçle birlikte ele alınmaktadır. Özellikle partide on sekiz yıl süren Angela Merkel liderliği sonrası yaşanan istikrarsızlık süreci nin 2018’de yeni bir genel başkan seçilmesine rağmen neden sonlandırılamadığının üzerinde durulmaktadır. Analizde ayrıca son kongrede genel başkanlığa adaylığını koyan Armin Laschet, Friedrich Merz ve Norbert Röttgen’in politika tercihleri karşılaştırılmaktadır. Son olarak CDU’nun yeni seçilen genel başkanı Armin Laschet’in önümüzdeki süreçteki konumu ve şansölye adaylığı sorusuna değinilmektedir. 1949’da kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde tüm federal hükümetler koalisyonlardan oluşmuştur” dedi.
“Bu hükümetlerde en çok federal şansölyeyi çıkaran partinin CDU olması bu partinin daha detaylı bir şekilde incelenmesini gerekli kılmaktadır” diyen Araştırmacı M. Erkut Ayvaz, ayrıca son anketlerden yola çıkılarak 26 Eylül 2021’deki federal meclis seçimlerinde koalisyon hükümeti ortaklarının hangi partilerden olacağı sorusunun belirsizliğini korusa da bir sonraki federal şansölyenin yine CDU’lu bir siyasetçi olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdi. (devam edecek)
***
M. Erkut Ayvaz
[UHA Haber Ajansı, 09 Şubat 2021]