Almanya’dan Mektup Var!

Değerli okurlar Almanya’dan Uluslararası Haber Ajansı(UHA) Muhabiri ve Aktivist Luisa-Marie Neubauer’nin, Deutsche Welle’nin de (DW) katkılarıyla hazırladı Almanya’dan Mektup Var! Haber Bülteni köşemizde Almanya Dışişleri ve İçişleri bakanlarının, Türkiye’deki deprem bölgelerine yaptıkları ziyaretlerini aktarıyor.
Almanya dışişleri ve içişleri bakanları, deprem bölgelerine yapacakları ziyaret öncesinde Türkiye’ye acil yardımlar ve yeniden imar sürecinde destek taahhüdünü bir kez daha vurguladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser, acil yardımlar ve yeniden imar desteğinin koordinasyonunun en iyi şekilde sağlanabilmesi amacıyla deprem bölgelerini ziyaret ediyor. Bakanlar, Türkiye’ye uçuşları öncesi havaalanında yaptıkları açıklamada, depremzedelere uzun soluklu destek taahhüdünü yineledi.
Dışişleri Bakanı Baerbock, tüm Almanya’nın deprem bölgelerinde yaşanan acıya ortak olduğunu belirterek “duygudaşlıklarının kelimelerle tükenmeyeceğini ve deprem felaketi manşetlerden düştükten sonra da azalmayacağını” vurguladı.
Yeniden imar sürecinin bölgede yaşayanlar için büyük güç ve enerji gerektireceğini bildiklerini kaydeden Baerbock, “Alman hükümetinin depremden hemen sonra kurtarma ekipleri, yardım malzemeleri sevkiyatı, vize kolaylıkları ve mobil vize başvuru merkezleri yoluyla çok hızlı ve pratik şekilde sağladığı desteğin ardından şimdi bölgeye giderek durumu birlikte görmek, depremden etkilenenleri dinleyerek bundan sonra en iyi şekilde yardıma nasıl devam edebileceğimize, insanlara yeniden bir perspektif sunmak için nasıl katkı sağlayabileceğimize bakmak istiyoruz” dedi.

[Alman Hava Kuvvetleri şimdiye kadar 340 tonu aşkın yardım malzemesini Türkiye’ye ulaştırdı.Fotoğraf: Moritz Frankenberg/dpa/picture alliance]
Faeser: Hepimizin yüreği sızlıyor
İçişleri Bakanı Faeser de, bölgeye giderek depremlerdeki büyük can kaybı karşısında Alman hükümetinin “derin dayanışma duygularını göstermek istediklerini” belirterek Almanya’nın bundan sonraki yardımlarını ve verilecek desteği en iyi şekilde koordine etmek istediklerini söyledi.
“Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremin yarattığı büyük yıkım ve sonsuz acı hepimizin yüreğini sızlatıyor” diyen Faeser, depremde hayatta kalan ve her şeyini yitiren insanların acilen kış koşullarına dayanıklı barınaklara ihtiyaç duyduğunu, şu an deprem bölgesinde yapılabilecek en acil yardımın bu olduğunu söyledi.
Alman Hava Kuvvetlerine bağlı bir nakliye uçağının bugün de Türkiye’ye 13 tonluk yardım malzemesi taşıdığını belirten İçişleri Bakanı, uçaktaki malzemeler arasında 100 çadır, 400 portatif yatak ve bini aşkın uyku tulumunun da bulunduğunu kaydetti. Alman Hava Kuvvetleri ve Teknik Yardım Kurumu (THW) iş birliğinde deprem bölgeleri için şimdiye kadar 340 tonu aşkın yardım malzemesi Türkiye’ye nakledildi.
Dışişleri Bakanı Baerbock ve İçişleri Bakanı Faeser, Türkiye ziyaretleri çerçevesinde Gaziantep’te Türkiye ve Suriye’den yardım kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşecek, Kahramanmaraş’ta da bir çadır kenti ziyaret ederek depremzedeler ve yardım çalışanlarıyla bir araya gelecek.
Değerli okurlar, Türkiye’deki deprem felaketiyle ilgili olarak Almanya Cumhurbaşkanı’ndan da”daimi dayanışma” çağrısı yapıldı…
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ülkesinin deprem bölgesine yönelik yardımlarının daha uzun süre devam edeceğini belirtti.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ve Suriye’de on binlerce can kaybına neden olan depremlerin yarattığı tahribatın büyüklüğüne dikkat çekerek, “daimi dayanışma” çağrısında bulundu.
6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anısına, Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Alman-Suriyeli Yardım Örgütleri Birliği tarafından başkent Berlin’de organize edilen anma etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Deprem bölgesindeki insanlar şu anda bizim yardımımıza ihtiyaç duyuyor ve gelecekte de duymaya devam edecekler” ifadesini kullandı.
“Yıkımın boyutunu görenler, felaket bölgesindeki depremzedelerin en acil ihtiyaçlarının düzenli bir biçimde giderilmesinin ne kadar zaman alacağını tahmin edebilir” diyen Steinmeier, “Deprem bölgesinden gelen görüntülerin yerini başka haberler almaya başladığında da insanlığımız talep edilmeye devam edecek” söyleminde bulundu.
Bazılarının az, bazılarının daha çok; bazı kişilerin sahada, bazılarının ise yardımlarla ama her halükarda herkesin yardım edebileceğini dile getiren Almanya Cumhurbaşkanı, “En önemlisi bunu (yardımları) yapmamız” dedi.

[Alman Hava Kuvvetleri’ne (Luftwaffe) ait Airbus A400M tipi bir kargo uçağı, Türkiye’deki depremzedeler için yardım götürmek üzere Hannover yakınlarındaki Wunstorf askeri havaalanından kalkışa hazırlanıyor Fotoğraf: Moritz Frankenberg/dpa/picture alliance]
“İnsanlar çaresiz, önlerini göremiyor”
Konuşmasının devamında, “Yaşanan dehşeti kelimelerle ifade etmek neredeyse mümkün değil” ifadelerini kullanan Steinmeier, deprem bölgesinden gelen haberler ile görüntülerin şok edici olduğunu belirtti.
Başkent Berlin’in simgesel yapılarından Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen törende konuşan Steinmeier, “Türkler, Suriyeliler, çok sayıda Kürt… 45 binden fazla insan hayatını yitirdi. Evlerinin enkazından kurtarılan on binlerce kişi hem bedensel hem de ruhsal olarak ağır yaralı. Çok sayıda sağ kurtulan depremzede şok içinde, derin bir çaresizlik yaşıyor ve önünü göremiyor” dedi.
Esad’a insani yardım çağrısı
Cumhurbaşkanı Steinmeier, Brandenburg Kapısı önündeki Paris Meydanı’nda toplanan kalabalığa seslenerek, “Hepinize bugün şunu söylemek istiyorum: Ülkemizde çok sayıda insan sizin yasınızı ve dertlerinizi paylaşıyor. Sizin acınız bizim acımız” ifadelerini kullandı. Almanya’da depremzedelere yönelik yardımların yoğunluğuna da da dikkat çeken Steimeier, bu yardımlar için “müteşekkir olduğunu” vurguladı.
Suriye’nin kuzeybatısında çok sayıda insanın hala yardım beklediğini de belirten Almanya Cumhurbaşkanı, Beşar Esad yönetimine çağrıda bulunarak, “Özellikle Suriye’deki siyasi liderlğe şunu söylemek istiyorum: Hayat kurtaran yardım örgütlerinin işlerini yapmasını sağlayın! İnsani yardımları bloke etmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.
Almanya’dan Türkiye’ye sahra hastanesi kurma teklifi geldi değerli okurlar…
Almanya Türkiye’ye deprem bölgesinde sahra hastanesi kurma teklifinde bulundu. Hastanenin ameliyat, röntgen, laboratuvar gibi işlevleri yerine getirebilecek kapasitede olacağı belirtildi.
Almanya İçişleri Bakanlığı, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrasında Türkiye’ye yapılan yardımlarla ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasına göre Almanya’dan Türkiye’ye şimdiye kadar 40 bin yatak, 500 çadır, 338 jeneratör ve 200 solunum cihazı gönderildi. Bu yardımların Almanya’nın sivil savunmadan sorumlu kuruluşu Federal Teknik Yardım Kurumu’nun (THW) yanı sıra diğer organizasyonlar ve eyalet yönetimleri tarafından yapıldığı belirtildi.
Almanya’nın depremler nedeniyle Türkiye’ye yaptığı mali yardım miktarının 41 milyon euroyu, Suriye’ye mali yardım miktarının ise 67 milyon euroyu geçtiği açıklandı.

[Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock (sağda) ve Almanya İçişleri Bakanı Faeser (soldan ikinci), Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde Fotoğraf: Fabian Sommer/dpa/picture alliance]
Türkiye ve Suriye’den 111 depremzedeye vize verildi
Almanya Savunma Bakanlığı da, Türkiye’ye sahra hastanesi kurma teklifinde bulunulduğunu açıkladı. Hastanenin ameliyat, röntgen, laboratuvar gibi işlevleri yerine getirebilecek kapasitede olacağı ifade edildi. Alman ordusunun hastanenin tesisi için koşulları belirlemek için ön çalışma başlattığı ve bu çalışma tamamlandıktan sonra Türk tarafının izin vermesi halinde hastanenin yerine karar verileceği kaydedildi.
Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü ayrıca, Alman Hava Kuvvetleri’nin deprem sonrasında Türkiye’ye 20’den fazla uçuş gerçekleştirdiğini ve yüzlerce ton yardım malzemesi taşıdığını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamsına göre de Almanya şimdiye kadar Türkiye ve Suriye’den 111 depremzedeye vize verdi. Vize alma prosedüründe kolaylaştırma uygulamasının geçen haftadan beri yürürlükte olduğunu açıklayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü vize sayısının gelecek günlerde artacağını söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, depremzedelerin vize alması için gerekli belgelerin sayısının “asgari” düzeye indirildiğini belirtti. Deprem bölgelerinde vize başvurularını almak için bir otobüsün de tahsis edildiğini belirtti.
Luisa-Marie Neubauer, Gazeteci-Aktivist
***
Yazar hakkında
Luisa-Marie Neubauer, 21 Nisan 1996 yılında, Hamburg/Almanya’da dünyaya geldi. Neubauer, 2016’dan beri ONE adlı sivil toplum kuruluşunun gençlik elçisi ve Alman İklim Aktivisti. Göttingen Üniversitesi (2015–2020), Marion Dönhoff High School (2014) ve Kingham Hill School’dan mezun oldu. Igor Levit – No Fear adlı filmde rol aldı. Neubauer’in, Gegen die Ohnmacht: Meine Großmutter, die Politik und ich, adlı kitapları var.