Almanya’dan Mektup Var!
Değerli okurlar Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Almanya Temsilcisi Tuba Nur TÜRKLELİ, ‘Almanya’dan Mektup Var!’ Haber Bülteni köşesinde, Avrupa’da öne çıkan ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberlerden derlediği bülten hazırladı.
İşte Tuba Nur TÜRKELİ’nin hazırladığı ‘Almanya’dan Mektup Var!‘ Haber Bülteninin ilk haberi, Almanya’dan son 9 yılda 300 kişinin terör örgütü PKK/YPG’ye katılımıyla ilgili.
Almanya’dan son 9 yılda Irak ve Suriye’ye giderek terör örgütü PKK/YPG’ye katılanların sayısının 300 olduğu aktarıldı.
Hükümet, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) soru önergesine verdiği cevapta PKK/YPG’ye katılmak üzere Almanya’dan 300 kişinin bölgeye gittiğini ifade etti.
Haziran 2013 ile 30 Eylül 2022 arasında 300 kişinin PKK/YPG’ye katılmak üzere Almanya’dan ayrıldığını, bunlardan 150’sinin ülkeye döndüğünü kaydeden hükümet, geri dönenlerin terör örgütü DEAŞ’a karşı savaşıp savaşmadığı ya da bu savaşı açıkça destekleyip desteklemediklerinin bilinmediğini açıkladı.
Ayrıca DEAŞ’a karşı savaşmak üzere Türk aşırı sol gruplarından da 7 kişinin Almanya’yı terk ettiği, bunlardan birinin öldüğü bilgisini paylaşan hükümet, diğer 6 kişinin ülkeye döndüğünü duyurdu.
Ukrayna’ya destek olmak amacıyla 10 kişinin Almanya’dan ayrıldığı ancak 6’sının geri döndüğü ifade edildi.
Hükümetin cevabında ayrıca Federal Başsavcılığın, Haziran 2013-Eylül 2022 tarihlerinde DEAŞ’a karşı savaşmak amacıyla gittiklerini beyan eden ve geri dönen 45 kişi hakkında 49 soruşturma açtığına işaret edildi ancak terör örgütü PKK/YPG’ye katılmak üzere gidenler hakkında soruşturma açılıp açılmadığı bilgisi paylaşılmadı.
Avrupa ülkeleri, enerji krizi nedeniyle aldıkları önlemleri havaların soğumasıyla birlikte artırdı. Belçika’da kafelerin açık hava alanlarında kullanılan ısıtıcılar ücretli hale getirildi. Almanya’da ise bazı üniversiteler çevrim içi eğitime geçme kararı aldı.
Ukrayna savaşı, gergin olan Rusya ile Batı ilişkilerinde tansiyonu daha da yükseltti.
Doğal gaz tedariğindeki kesintiler ve artan fiyatlar nedeniyle Avrupa’da enerji arz güvenliği zora girdi.
Belçika’da açık alanda kullanılan ısıtıcılar para karşılığı kullanılacak
Kış yaklaşırken, bir çok ülke tedbirlerini artırdı.
Belçika’da kafelerin açık havadaki masalarında kullanılan ısıtıcılara ücret uygulanmaya başlandı.
Anvers kentinde, kafelerde artık ısıtıcının 10 dakikası 20 sent. Böylece tüketicilerin elektrik kullanımında ölçülü olması ve tasarrufa gitmesi bekleniyor.
Almanya’da çevrim içi eğitime geçiş
Almanya’da Koblenz Üniversitesi de öğretimi havalar ısınıncaya dek çevrim içi ortama taşımaya hazırlanıyor.
“Kamu kurumlarından yüzde 15 enerji tasarrufu” hedefi kapsamında yapılacak ve 4 Aralık’ta başlayacak olan uygulama, 8 Ocak’a kadar sürecek.
Hafta sonu kütüphaneler kapatılacak
Thüringen eyaletindeki Erfurt Üniversitesi’nin de enerji tasarrufu için hafta sonları kütüphaneyi kapatacak.
Aralık ve ocak aylarında da eğitimi birer hafta çevrim içi ortamda yapacak.
Sıvılaştırılmış doğal gazı işleyen yüzer ünitelerden ilki ülkeye ulaştı
Rus gazına alternatif arayışındaki Almanya’nın ilk yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz ünitesi ise Rügen adasına ulaştı.
Gemideki sıvılaştırılmış doğal gaz, gaza dönüştürülerek ülkenin dağıtım ağına pompalanacak.
İki sıvılaştırılmış doğal gaz ünitesinin de Aşağı Saksonya eyaletinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
Almanya’nın ilk özel Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) “Neptune” ülkeye ulaştı.
Sıvılaştırılmış doğal gazı gaz haline dönüştürmek için kullanılan ilk özel FSRU “Neptune”, bu sabah Rügen adasındaki Mukran limanı açıklarında demirledi.
Gemi, hazırlıkların tamamlanmasının ardından Greifswald yakınlarındaki Lubmin sanayi limanına getirilecek ve yüzer bir terminal olarak hizmet verecek.
Ülke sınırlarına girmesinin ardından bir sahil güvenlik gemisinin eşlik ettiği 283 metre uzunluğundaki gemi, 1 Aralık’ta Lubmin’deki limanın yakınından geçen doğal gaz boru hatlarına bağlanacak.
Almanya’nın enerji krizine karşı önlemleri
Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği enerji kriziyle mücadele ediyor.
Bölgede savaşa ilişkin endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti, bu kış sanayinin çarklarının dönmesi, ışıkların açık, evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.
Bu yıl 2 FSRU gemisinin Aşağı Saksonya’daki Wilhelmshaven’da ve Schleswig-Holstein’daki Brunsbüttel’de faaliyete geçmesi planlanıyor. Ayrıca, Stade ve Lubmin’e 2023’ün sonuna kadar birer FSRU yerleştirilecek.
Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, 20 Kasım’da ülkenin enerji arzını güvence altına almaya yardımcı olacak LNG terminallerinin satın alınması ve bakımının öngörülenin yaklaşık 2 katına mal olacağını bildirmişti.
Daha önce 2,94 milyar euro bütçe ayrılan terminallerin satın alınması ve bakımının 6,56 milyar euroya mal olacağı hesaplanıyor. Söz konusu terminallerdeki fiyat artışında ilave altyapı ve işletme maliyetlerinin etkili olduğu belirtiliyor.
Bakanlık, Rusya’dan gaz arzının azaltılmasının ve ardından kesilmesinin LNG terminallerini “kesinlikle gerekli” kıldığını belirtmişti.
[UHA Haber Ajansı, 27 Kasım 2022]