ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Haberler!

Haberler!
3 Mart 2024
15
A+
A-

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n hafta içinde Almanya’da öne çıkan haberleri deutschland.de’n sizin için derledi. 

UHA / İnternational News Agency

Almanya Dışişleri Bakanı iki ülke arasındaki çatışmaya arabuluculuk yapmak için mevkidaşlarıyla Berlin’de bir araya geldi.  

Dışişleri Bakanı Baerbock Azerbaycan ve Ermenistan mevkidaşlarıyla birlikte

Dışişleri Bakanı Baerbock Azerbaycan ve Ermenistan mevkidaşlarıyla birlikte

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un ifadesine göre Almanya barış çabaları konusunda Ermenistan ve Azerbaycan’ı desteklemeye devam etmek istiyor. Bakan, her iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiği Berlin’de “Ermenistan’ın ve Azerbaycan’ın şu anda acı veren çatışmalardan yıllar sonra şimdi kalıcı bir barışa ulaşma imkanı olduğuna inanıyoruz” dedi. Görüşmeler Dışişleri Bakanlığı’nın konukevi Villa Borsig’de gerçekleşti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev halen devam eden problemlerin yalnızca barış yoluyla çözülmesi konusunda da mutabakata vardıklarını ekledi. Berlin’deki barış müzakereleri öncesinde Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile Paşinyan ve Aliyev arasında ayın ortasında Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde bir görüşme gerçekleştirilmişti. Baerbock Kasım 2023’te her iki ülkeyi de ziyaret etmişti. Azerbaycan ve Ermenistan bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin parçasıydı. Her iki ülke arasındaki çatışmalar zaman zaman tekrar alevleniyor.

***

Almanya, BM’nin Çevre Toplantısı’nda küresel su rezervlerinin daha iyi korunmasını savunuyor.

Çevre Bakanı Steffi Lemke
Çevre Bakanı Steffi Lemke

Çevre Bakanı Steffi Lemke Alman Hükümeti adına 26 Şubat’tan 1 Mart’a kadar Nairobi’de düzenlenecek UNEA 6’ya katılacak. Bakan toplantıda özellikle küresel su kaynaklarının bilinçli kullanımı, sürdürülebilir kimyasal madde yönetimi ve kaynakların daha fazla korunması hakkında çalışmalar yapmak istiyor. Devletlerin su kaynaklarını koruması, yeniden oluşturması ve denetlemesi için bir karar ile çağrıda bulunulacak. Ayrıca kısa bir süre önce Almanya başkanlığında Bonn’da kabul edilen Küresel Kimyasal Çerçevesi’nin sonuçları, BM’nin Çevre Programı’nda (UNEP) etkili bir şekilde ön plana çıkarılacak.

Birleşmiş Milletler Çevre Toplantısı (UN Environment Assembly/UNEA) çevreye ilişkin konularda BM’deki 193 ülkenin en yüksek karar organı. Organizatörlerin verdiği bilgilere göre UNEA 6, 5000’in üzerindeki delegesiyle şimdiye kadar düzenlenen en büyük konferans.

***

Almanya ve diğer AB ülkeleri de Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni’nin ölümünün ardından Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım planlıyor. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Brüksel’de

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni’nin ölümünün ardından Almanya Dışişleri Bakanı Berlin’de Rusya Büyükelçisi’ni çağırdı. Bir bakanlık sözcüsü, Navalni’ye ve Rus Hükümeti’ni eleştiren daha pek çok kişiye karşı yürütülen siyasi amaçlı davanın ve insanlık dışı hapis koşullarının Rus adaletinin farklı düşünenlere karşı ne kadar acımasız davrandığını ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’daki düşünce özgürlüğünü nasıl baskıladığını gösterdiğini söyledi. “Bunu en güçlü şekilde kınıyor ve açık bir şekilde Rusya’daki tüm siyasi gerekçelerle hapse mahkum edilen herkesin serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Almanya ve diğer AB devletleri Navalni’nin ölümünün ardından Rusya’ya karşı başka yaptırımların da yürürlüğe konmasını istiyor. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ağır insan hakları ihlallerini cezalandırmak için özel bir AB yaptırım aracının bu amaçla kullanılması gerektiğini söyledi. Navalni bir Rus esir kampında hayatını kaybetti.

***

AB’nin kara para aklamayla mücadeledeki yeni kurumun merkezi Almanya’da olacak. Frankfurt’taki kurumun 2025 yılından itibaren çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Frankfurt am Main şehir silüeti

Frankfurt am Main şehir silüeti

Avrupa Birliği’nin yeni Kara Para Aklamayla Mücadele Kurumu Almanya’daki Frankfurt am Main şehrinde kurulacak. Belçika AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın açıkladığı üzere AB devletleri ve Avrupa Parlamentosu temsilcileri oy çokluğuyla Amla (Anti-Money Laundering Authority) merkezinin Frankfurt’ta olması yönünde oy kullandı. Böylelikle Almanya’nın merkez için başvurusu sekiz Avrupa başkentinin arasından sıyrıldı.

Federal Ekonomi Bakanı Christian Lindner Frankfurt’un yeni kurum için “güçlü, güvenilir ve sürdürülebilir bir lokasyon” olduğunu söyledi. Avrupa bakış açısına sahip bir kurum olarak Amla kara para aklamaya karşı verilen mücadeledeki çabalara yeni bir boyut kazandıracak. Bu yeni kurum ile AB’de kara para aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele edilecek. Amla’nın 2025 yılının ortalarında faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Avrupa Merkez Bankası da halihazırda Frankfurt’ta konumlanmıştı.

***

Almanya Dışişleri Bakanı G20 devletlerine Ukrayna ve Orta Doğu’da barış yolları arama çağrısında bulundu. 

Dışişleri Bakanı Baerbock Brezilya’daki G20 Zirvesi’nde
Dışişleri Bakanı Baerbock Brezilya’daki G20 Zirvesi’nde

grubunu acilen Ukrayna ve Gazze’deki krizlerin çözümü için ağırlıklarını koymaya davet etti. Baerbock Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 devletlerinin dışişleri bakanları toplantısında “Acil krizleri kontrol altına almazsak bu dünyayı daha adaletli bir yer haline getiremeyiz” dedi. Bu, hem Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgal savaşı hem de Orta Doğu’daki durum için geçerli. “Bu her iki savaşın etkileri her zaman olduğu gibi yine en çok fakirleri vuruyor.” Bu nedenle G20’nin adalet, iklim koruması ve yoksullukla mücadele konularının yanı sıra Ukrayna’daki ve Orta Doğu’daki barış için de yollar araması çok önemli.

Almanya, Fransa ve ABD’nin yanı sıra Rusya ve Çin de devletler grubuna üye. G20, küresel ekonomik gücün yaklaşık yüzde 80’ini ve küresel nüfusun da yüzde 60’ını temsil ediyor. Şu anda dönem başkanı Brezilya. Almanya Dışişleri Bakanı, G20’nin temel hedefleri olarak uluslararası örgütlerin reformunu, küresel finans varlıklarının modernleştirilmesini ve iklim krizine karşı kararlı bir savaş ilan edilmesini gösterdi.

***

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.