Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…

* Almanya’daki yeni koalisyon hükümetinin ekonomi, göç, güvenlik ve Türkiye ile ilişkiler gibi kilit alanlarda atmayı planladığı adımlar, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altına alınıyor.
*Detayı haberimizde!…
UHA / İnternational News Agency
ALMANYA 16 NİSAN 2025 – UHA Haber’in haberine göre, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Berlin Araştırma Direktörü M. Erkut Ayvaz tarafından yayımlanan “Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…” makalede, Almanya’da 23 Şubat’ta düzenlenen Federal Meclis erken seçimlerinin ardından Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) arasında sağlanan mutabakat ve koalisyon görüşmelerinde öne çıkan sonuçlar ele alındı.
SETA Berlin Araştırma Direktörü M. Erkut Ayvaz tarafından kaleme alınan “Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…” başlıklı makalede, geride bırakılan koalisyon görüşmeleri ve bundan sonraki süreç değerlendirildi.
Makalede, koalisyon anlaşmasında özellikle enerji ve vergi alanlarında vatandaşların ve şirketlerin yükünün hafifletilmesinin hedeflenmesinin dikkati çektiği, daha önceki üçlü koalisyon hükümeti döneminde hayata geçirilen “vatandaşlık parası” (Bürgergeld) sosyal yardım konseptinin de CDU/CSU’nun seçim vaatlerinde özellikle vurgulandığı üzere yeniden düzenlenmesinin hedeflendiği ifade edildi.
Anlaşmada yer alan diğer konulardan göç politikalarına ilişkin maddede, sınırlarda geri çevirme gibi daha sert önlemlerin hayata geçirileceği aktarılan makalede, sınır dışı etme işlemlerinin hızlandırılacağı ve güvenli ülke sayılarının artırılacağı belirtildi.
Makalede, iltica konusunda, CDU/CSU’nun SPD’ye tavizler verdirerek bazı sertlik yanlısı hususları kabul ettirebildiği gözlenirken yine bir önceki dönem hayata geçirilen Vatandaşlık Yasası’na ilişkin reformda da yeniden bir düzenleme yapılması hedeflenerek çifte vatandaşlık uygulamasının devam edeceği ancak 3 yıl içinde Alman vatandaşlığına hızlı bir şekilde geçme kolaylığının kaldırılacağı ifade edildi.
Güvenlik ve savunma alanlarına da değinilen makalede, zorunlu askerlik uygulamasına geçilmektense şimdilik “gönüllü askerliğe” yönelik bir modelin hayata geçirileceğine işaret edildi. Makalede, bir Ulusal Güvenlik Konseyinin kurulmasının koalisyon anlaşmasında yer aldığı kaydedildi.
Türkiye ile ilişkiler de değerlendirildi
Makalede, koalisyon anlaşmasında Türkiye ile ilişkilere de 2 bölümde yer verildi.
Türkiye’nin NATO içerisinde “önemli stratejik ortak” olduğu vurgulanan makalede, Türkiye’nin hem Avrupa Birliği’nin (AB) komşusu hem de Orta Doğu’da etkili bir aktör olduğuna dikkati çekildi.
Makalede, Türkiye ile güvenlik politikalarından göç hususuna kadar jeopolitik konular karşısında birlikte hareket etme isteğine yer verildiği ifade edildi.
Gelecek haftalarda kurulması beklenen yeni hükümette yer alacak isimlerin henüz kamuoyuyla paylaşılmadığına değinilen makalede, ancak CDU’nun 6, CSU’nun 3 ve SPD’nin de 7 bakanlığı alacağının duyurulduğu kaydedildi.