ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da salgın yönetimi: Örnek öğrenciden sorunlu öğrenciye

Almanya’da salgın yönetimi: Örnek öğrenciden sorunlu öğrenciye
14 Mart 2021
482
A+
A-

UHA HABER / Salgının en başında aldığı önlemler ile diğer ülkelere örnek gösterilen Almanya, şimdilerde aşı başta olmak üzere salgın yönetimindeki çoğu konuda sorunlu bir tablo çiziyor. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ilk dalgası yaşanırken, Almanya’nın süreci ne kadar iyi yönettiğine dair başarı öyküleri yazılıyordu. Ancak zamanla bu hikayeler yerini başarısızlık öykülerine bıraktı. Hatırlayalım, Britanya’nın Brexit yanlısı gazetesi Daily Telegraph salgının başında şu manşeti atmıştı: “Koronavirüs testleri: Almanya nasıl başarılı oldu; Britanya nasıl olamadı.”

Gelgelelim Almanya, bu “örnek öğrenci” profilini kısa sürede “sorunlu öğrenci”ye dönüştürmeyi başardı. Maske yetersizliği, geç aşılama, test sorunu ve daha bir çok başlık ülkenin salgın yönetiminde olumsuz başlıklar olarak öne çıktı. Eğer Almanya bir öğrenci olsaydı, pandemi karnesine belki de şöyle yazmak doğru olurdu: Çaba gösteriyorsun ancak kitaba çok bağlı kaldığın için yaratıcılıktan uzaksın.

Aşılamaya salyangoz benzetmesi 

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild’in manşetinde Almanya’nın aşılama hızını bir salyangoza benzetmesi, diğer ülkeler tarafından da kabul gördü. Öyle ki Britanya’nın en çok satan gazetesi Daily Mail birinci sayfasından Almanya için, “Aşı salyangozları” ifadesini kullandı. Gazetenin bu başlığı attığı, yani Almanya’nın bir ayda nüfusunun sadece yüzde ikisini aşılayabildiği dönemde, Britanya’nın üçte biri aşılanmıştı. İsrail ise neredeyse her gün nüfusunun yüzde ikisini aşılıyordu.

Arşiv - İngiltere Başbakanı Boris Johnson AstraZeneca aşıları ile dolu bir paketi mobil aşı merkezine götürüyor (25.01.2021)

Arşiv – İngiltere Başbakanı Boris Johnson AstraZeneca aşıları ile dolu bir paketi mobil aşı merkezine götürüyor (25.01.2021)

Yine Britanya’nın Financial Times gazetesi bu ayın başlarında “Almanya, aşı kampanyası durduğu için Covid tacını kaybetti” yorumunu yaptı ve şöyle devam etti: “Almanya Vorsprung durch Technik, yani teknoloji vasıtasıyla ilerleme düsturu ile ünlüdür. Covid-19 aşılama çabasının hızla ulusal bir utanç haline gelmesine şaşmamalı.” Financial Times’ın bu benzetmesi, Guardian’ın köşe yazarı Ed Cumming’e de şu soruyu da sordurdu: “Tüm bu tekniklerin biraz olsun Vorsprung’a yol açması gerekmez miydi.”

Önyargıları yıkan yavaşlık 

Tüm bunlar olurken Bild gazetesi iki dilli bir manşete yer vererek, “Sevgili İngilizler, size özeniyoruz!” diye yazdı. İspanya’nın sol liberal gazetesi El Pais ise şaşkınlığını şöyle dile getirdi: “Alman hükümetinin defalarca yaptığı hatalar, Almanya’nın kapasitesi ve üstünlüğüne dair her türlü önyargıyı ortadan kaldırdı. Almanya o kadar da özel bir durumda değil.”

Fransa ve diğer Avrupa ülkelerindeki gazete ve televizyonlar ise Almanya’ya odaklanmak yerine Avrupa Birliği’nin (AB) aşı tedariğindeki başarısızlığına yoğunlaştı. Zira kendi ülkelerinde de durum çok farklı değildi. Peki AB dışındaki ülkeler Almanya’ya kıyasla ne durumda?

ABD’de ve İsrail aşılamada hızlı 

500 binden fazla insanın Covid-19’a bağlı olarak hayatını kaybettiği Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Almanya’nın örnek gösterildiği günler geride kalmışa benziyor. Spor salonları, taşıtlar, süpermarketler ve kiliselerin aşı merkezlerine dönüştürülmesiyle günde 3 milyon insan aşıya ulaşabiliyor. Bununla da sınırlı değil; ABD Başkanı Joe Biden, mayıs ayı sonuna kadar her ABD vatandaşına en az bir doz aşı yapılmasının planlandığını dile getirdi. Bu sebeple, ABD’nin Almanya’ya kıyasla 2021 yazını daha sorunsuz geçirmesi bekleniyor.

Arşiv - İsrail'in Tel Aviv kentinde aşı kampanyasının başlamısını kutlayan sağlık görevlileri (20.12.2020)

Arşiv – İsrail’in Tel Aviv kentinde aşı kampanyasının başlamısını kutlayan sağlık görevlileri (20.12.2020)

Ancak aşı kampanyasında başarı deyince elbette ilk akla gelen ülke ABD değil. İsrail şu anda nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını tek doz, neredeyse yarısını da iki doz aşılamış gözüküyor. Ancak sadece bu da değil; eğer iki ülkenin salgın yönetimini karşılaştırmak gerekirse, Almanya, İsrail’in yanında kaplumbağa hızında sayılır. Ülkede yüz maskeleri diğer ülkelere göre oldukça erken bir zamanda zorunlu hale getirildi.

Almanya’da ise uzun süre sadece kapalı yerlerde maske takılması zorunluydu. Ülkede şu an aşılanmış veya Covid-19 atlatmış kişiler için bir “aşı pasaportu” uygulaması var. Bununla spor salonlarına ve kültürel etkinliklere giriş yapılabiliyor. Almanya dahil diğer AB ülkelerinde ise bu konu henüz değerlendirme aşamasında.

Rusya ve Çin de Almanya’dan önde

Rusya ve Çin’de de benzer bir tablo var. Rusya’da vatandaşlar, yaşına, mesleğine veya risk grubunda olup olmamasına bakılmaksızın ücretsiz aşı olabiliyor. Aşılamanın geçen aralık ayında başlamasıyla Rusya’da hükümet zafer ilan etmişti. Rus basını da AB’nin aşı stratejisindeki yanlışları Batı’nın Covid-19’a karşı mücadelesinde bir kayıp olarak görüyor. Çin’de de durum farklı değil. Çin medyası da ülkenin Covid-19 salgınındaki başarısını sık sık Batı’daki ülkeler ile kıyaslama eğiliminde.

Tüm bunlara rağmen Almanya aşı cephesinde hızını kısa sürede arttırmayı umuyor. Özellikle Johnson & Johnson aşısının onaylanması ve diğer üreticilerden daha fazla doz aşı alınması, pratisyen hekimlerin kliniklerde aşı yapmasının önünü açmak gibi bir takım hazırlıklar var. Ancak şu kesin ki, artık kimse Almanya’nın pandemide eskiden olduğu gibi diğer ülkelere örnek bir performans sergilediğini söyleyemez.

Haber: Oliver Pieper / DW

[UHA Haber Ajansı, 14 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.