<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;} ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da çifte vatandaşlıkta son durum ne?

Almanya’da çifte vatandaşlıkta son durum ne?
13 Ocak 2022
378
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Almanya’da yeni hükümeti kuran Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Liberal Hür Demokratların uzun koalisyon anlaşması metnindeki maddelerden biri de ülkedeki yabancıların vatandaşlık almalarını kolaylaştıran düzenlemeler yapılmasıydı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Buna göre vatandaşlığa geçişler hem hızlandırılacak hem de basitleştirilecekti. Sekiz yıl yerine 5 yılın hatta bazı istisnai entegrasyon durumlarında 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapılabilecekti. Bir diğer önemli değişiklik de çifte vatandaşlığa izin verilmesi olacaktı.

Bu vaatle kurulan koalisyonun kanunu ne zaman parlamentodan geçirmesi bekleniyor?

Kanun ne zaman değişecek?

The Local, her üç partideki uzman isimlere ulaşarak bu konunun kesinlik kazanıp kazanmadığı ve yeni kanunun ne zaman hazır olacağı gibi soruları yöneltti.

Üç partinin sözcüleri de net bir takvim vermese de konunun gündemlerinde olduğunu yineledi.

Yeşiller partisinin göç ve entegrasyon sözcüsü olan milletvekili Filiz Polat, koalisyondaki diğer partiler gibi bu konunun Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın ilk büyük projelerinden biri olmasını teşvik etme konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Polat ülkede hiç de az sayıda olmayan kişinin çok çok uzun süredir çifte vatandaşlık hakkının kabulünü beklediğini belirtti.

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Entegrasyon Komisyoneri Dr.Karamba Diaby, iligili bakanlığın vakit kaybetmeden bu konuya eğileceğini belirterek, konunun bu dört yıllık dönemde halledileceğinden emin olduğunu ifade etti.

Özgür Demokrat Parti (FDP) Grup Başkan Yardımcısı Stephan Thomae ise koalisyon anlaşmasının bağlayıcılığını hatırlatarak konunun sözleşmede yer almasının, hayata geçirilmesinin kesin olduğu anlamına geldiğini vurguladı. Thomae parlamento gruplarının bu reformun sümen altı edilmemesini garanti edeceklerini belirtti.

FDP Grup Başkannı Christian Dürr de Bundestag’da yaptığı ilk konuşmada yeni koalisyonun Almanya’yı göç konusunda daha açık ve modern bir topluma dönüştürme kararlılığına vurgu yaparak karmaşık kanunları ve göçü zorlaştıran bürokratik engelleri eleştirmişti.

Thomae de çifte vatandaşlık hakkının bu vizyonun önemli bir parçası olduğunu belirterek bu sayede çok sayıda kişinin anavatanları ile kişisel ve kültürel bağlarını koruyabileceğini vurguladı.

Polat ve Diabi bu yeni reformun 2000 yılında son SPD/Yeşiller koalisyonu tarafından yürürlüğe sokulan ve vatandaşlığı “jus sanguinis” (bir çocuğa vatandaşlığın ebeveynlerinin vatandaşlığı ile geçmesi) kuralından “jus soli” (ülkede doğan herkese vatandaşlık hakkının verilmesi) prensibini getiren kanunun devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Bu reform sonrasında iktidara gelen muhafazakarların direnci nedeniyle sürdürülememişti.

Fakat Polat, toplumun göç ve çeşitliliği destekleyen ilerici bir koalisyona görev vermesinin açık bir mesaj olduğunu belirtti.

Polat bunun sadece göçmenler ve onların çocukları için değil giderek globalleşen dünyada ihracatçı ve Avrupa Birliği’nde kilit rolü olan Almanya için de bir avantaj olduğunu vurguladı.

Yeni köklü değişiklikler Almanya’da doğan göçmen çocuklarından, misafir işçi programı ile gelen yaşlılara ve üçüncü ülke vatandaşlarına kadar çok sayıda kişiyi etkileyecek.

Çifte vatandaşlık hakkının AB düzeyinde de tartışıldığını vurgulayan Polat, bunun daha güçlü bir birleşik Avrupa mesajı vereceğini belirtti.

Polat ayrıca misafir işçi statüsüyle uzun yıllar Almanya’ya bulunmuş kişilere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi bir anlamda ülkeye katkılarının tanınması anlamına geleceğini vurguladı.

[UHA Haber Ajansı, 13 Ocak 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.