<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
00:34 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
00:30 CHP’li İzmir Gaziemir Belediye Başkanı Işık, “Gaziemir’in ekonomik sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı ile görüşmeye hazırım”
00:29 Kocaeli’nin Derince ilçesindeki, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin inşaatı durdu!
00:25 Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, 2025 yılı büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu.
00:24 Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…
00:24 Yerlikaya: Kahraman polislerimiz, milletimizin huzur ve güvenliği için gece gündüz görevde
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “CHP marjinal bir örgüt gibi hareket etmektedir”
00:18 Doğum yardımı başvuruları başladı
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı soruşturmalara karşı düzenlenen eylemlerle ilgili toplam 20 soruşturma açıldı…
00:02 Bayram tatilinde kazalarda 74 kişi yaşamını yitirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya Halkı Yeni Liderlerinden Ne Bekliyor?

Almanya Halkı Yeni Liderlerinden Ne Bekliyor?
26 Eylül 2021
326
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da bugün yapılacak seçimler, koltuğunu bırakan Başbakan Angela Merkel’in yerine geçecek ismi belirleyecek. Merkel, Avrupa genelinde neredeyse yirmi yıldır, istikrarın temeli olarak görülüyordu. Seçim sonrası Almanya’daki değişiklikler tüm dünyada hissedilecek.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’dan aktardığı seçimle ilgili haberi.

Peki, Almanya halkının, göreve gelecek yeni liderlerinden beklentileri neler? Amerika’nın Sesi (VOA) başkent Berlin’de seçimin nabzını tuttu.


Berlin yaz sonu sıcaklarının tadını çıkarıyor. Güneşin batışıyla bir günü daha geride bırakan Almanya, Angela Merkel’siz bir geleceğe hazırlanıyor.

Angela Merkel ülkede popülerliğini koruyor, ancak partisi zorluk içinde. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez bazı anketlerde Hristiyan Demokratlar’ın oy oranı yüzde 20’nin altında. Diğer partiler koalisyon yapabilirlerse Merkel’in partisini iktidardan uzaklaştırabilirler.

Hristiyan Demokratlar’ın adayı, süreklilik vaadiyle seçmenleri etkilemeye çalışan Armin Laschet.

Laschet, bir konuşmasında, “Bu zor zamanlarda Avrupa’nın uyumu, iklime zararsız bir endüstri, güçlü bir ekonomi ve ulusal güvenlik için net bir planlamaya bağlı” dedi.

Seçmenler mesajı desteklese de mesajı vereni onaylamayabilir. Laschet, Temmuz ayında sel felaketi yaşayan bölgeleri ziyaretinde, cumhurbaşkanının konuşması sırasında gülerken kameralara yakalandı. Anketlerde puanları hala düzelmedi.

Şimdiki koalisyon hükümetinde maliye bakanı olan Olaf Scholz, Sosyal Demokratlar’ın adayı ve Merkel’in yerine favori isim olarak görülüyor. Scholz, anketlerde de önde gidiyor.

Berlin Özgür Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi Profesörü Gero Neugebauer’e göre, “Anketlerde istikrarlı bir noktada. Bakan olarak iyi bir performans gösterdiğini söyleyebilirsiniz. Karizma ve çekiciliğinin eksik olduğu alanları, rakibinin zayıflıkları ve bu istikrarla telafi ediyor.”

Son katıldığı tartışma programında, “Birçok vatandaş beni hükümetin bir sonraki başı ve başbakan olarak görebilir. Yeşillerle birlikte bir koalisyon kurmayı çok istediğimi gizlemiyorum” diyen Scholz, zaferden emin görünüyordu.

Yeşiller Partisi anketlerde üçüncü sırada yer alıyor. Koalisyon hükümeti kurmaya hazırlar ama bazı kırmızı çizgileri var.

Yeşiller Partisi’nin Leipzig’deki adayı Paula Piechotta, “İklim değişikliğiyle mücadelede başarılı bir şekilde hareket etmek için az zaman kaldığından, iklim politikaları söz konusu olduğunda çok taviz veremeyeceğiz” dedi.

Hür Demokratlar veya Sol Parti gibi oy oranı küçük partiler kurulacak bir koalisyonda belirleyici olabilir. Üç büyük parti, anketlerde yüzde 10 civarında gösteren aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi ile çalışmayı reddetti.

Kuşak farkı seçmenlerin beklentilerine yansıyor

Seçmenleri bölen meselelerde anketler, kuşak farkına dikkat çekiyor.

28 yaşındaki Jun Kinoshita, “Benim için öncelikli konu kesinlikle iklim değişikliği” diyor.

35 yaşındaki Corinna Anand da, kendisi için öncelik taşıyan konuları şöyle sıralıyor: “Benim için en önemli konu iklim değişikliği. Ardından eğitim, çocuk bakımı.”

İleri yaş gruplarının ekonomide istikrara daha fazla önem verdiği dikkat çekiyor.

54 yaşındaki seçmen Dirk Zeller, “Sabit bir emekli maaşı. İstihdam. Çoğu şey artık daha pahalı. Gaz, elektrik” diyor.

54 yaşındaki Brigitte de Zeller’la aynı görüşte. Brigitte’e göre, “Zengin Almanlar, Corona virüsü olmasına rağmen daha da zenginleşti. Bu arada çoğu kişi geçim kaynaklarının kötüleştiğini gördü ve bugün daha fazla sorunları var.”

Hızlı bir değişiklik bekleyense az. Koalisyon hükümeti kurma görüşmeleri muhtemelen aylar sürecek ve rakip partiler başbakan üzerinde anlaşıncaya kadar Merkel görevde kalacak.

[UHA Haber Ajansı, 26 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.