ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, “SHM’lerin sayısını yılsonuna kadar 400’e ulaştırmayı hedefliyoruz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, “SHM’lerin sayısını yılsonuna kadar 400’e ulaştırmayı hedefliyoruz”
19 Eylül 2022
427
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, koruyucu, önleyici, destekleyici ve geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin bir arada sunulduğu Sosyal Hizmet Merkezlerinin (SHM) sayısının Türkiye genelinde 391’e ulaştığını söyledi.

Bakan Yanık'tan SED açıklaması - Norm HaberBakanlığın aile odakları hizmetleri hakkında TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)dan Ataner YÜCE’ye bilgi veren Yanık, Sosyal Hizmet Merkezlerinin (SHM) sayısının yıl sonuna kadar 400’e ulaştırılmasının hedeflendiğini vurgulayarak, Aile Eğitim Programı kapsamında da 2013’ten itibaren ülke genelinde 2,9 milyon vatandaşa eğitim sağlandığını kaydetti.

“84 bin başvuruya ücretsiz aile danışmanlığı hizmeti sunduk”

Evliliğin sürdürülmesi, çocukların yetiştirilmesinde yaşanan muhtemel sorunların çözümüne katkı sağlamak için “Aile Danışmanlığı” hizmetini de sunduklarını anımsatan Yanık, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu hizmetimizin kapsamı boşanma düşüncesinde olan çiftlerin süreci sağlıklı yönetebilmelerine destek olmayı da içeriyor. Bugüne kadar il müdürlüklerimizde görev yapan uzman personelimiz, psikolog, sosyal çalışmacı ve PDR mezunu danışmanlarımızla ülkemiz genelinde 84 bin başvuruya ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduk.”

Bakan Yanık, dezavantajlı çocuklar için ailelere sağlanan “Sosyal Ekonomik Destek” (SED) hizmetine ilişkin de “Bu destekten 2002’de 11 bin 807 çocuğumuz faydalanırken 2022 yılı temmuz ayı itibarıyla ailesi yanında 147 bin 139 çocuğumuza destek oluyoruz. Bu kapsamda 2022 yılı temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 1 milyar 754 milyon lira SED ödemesi yaptık. Sadece çocuklar için ailelere yaptığımız sosyal yardım miktarı.” dedi.

Yanık, SED’in yanı sıra şartlı eğitim yardımları, babası ya da annesi vefat etmiş çocuklar için yardımlar, anaokulu ve eğitim materyali destekleri gibi farklı kalemlerdeki imkanlarla çocukların ailelerinin yanında sağlıklı bir şekilde gelişmelerini ve büyümelerini sağlamak için çalıştıklarını vurguladı.

“Evde Bakım Yardımından 554 bin 578 kişi faydalanıyor”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik Evde Bakım Yardımlarından da Temmuz 2022 itibarıyla 554 bin 578 kişinin faydalandığını ve bu dönemde aylık 3 bin 336 lira ödeme yapıldığını bildirdi.

Bu yardım kalemi için temmuzda toplam 1 milyar 850 milyon lira kaynak aktarıldığını belirten Yanık, “Bugüne kadar toplamda 78 milyar Türk lirasından fazla evde bakım yardımı ödemesi gerçekleştirdik.” bilgisini paylaştı.

Yanık, sosyal hizmete ihtiyacı olan vatandaşlara ASDEP personeli aracılığıyla hanelerinde ulaştıklarını ve kendilerine en uygun sosyal hizmet modelini belirlediklerine de dikkati çekti.

“Türkiye’nin sosyal panoramasını ortaya çıkaracağımıza inanıyorum”

Bakan Derya Yanık, Türkiye Aile Yapısı Araştırması, Türkiye Ergen Profili Araştırması, Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması ve Türkiye Boşanma Nedenleri Araştırmaları gibi periyodik araştırmaların da yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Türkiye Aile Yapısı Araştırması’nın 2021 itibarıyla saha ve ilk analiz kısmı bitti, şu anda ileri analiz kısmını sürdürüyoruz. Ergen profili, üniversite gençliği profili, boşanma nedenleriyle ilgili araştırmalarımız ve kadına yönelik şiddetin sebepleriyle ilgili araştırmalarımız da devam ediyor.

2022 yılı sonu itibarıyla bu araştırmaların da tamamlanmasıyla çok önemli bir Türkiye’nin sosyal panoramasını ortaya çıkaracağımıza inanıyorum. Buradan da hem hizmetlerimizin güncellenmesi, yenilenmesi hem de yeni hizmet başlıklarının ortaya çıkması veya belki değiştirmemiz, düzeltmemiz gereken hizmet başlıklarının ortaya çıkarılması anlamında çok önemli bir veri seti elde edeceğimize inanıyorum.”

Balkan Ninnisi“Yılsonu değerlendirme raporunu kamuoyuna bir söz olarak değerlendiriyoruz”

Bakanlık politikaları ve karar alma süreçlerine sivil toplum, üniversiteler ve diğer tüm sosyal tarafların katılımını çok önemsediklerini vurgulayan Yanık, bu kapsamda Sivil Toplumla İş Birliği ve Proje Daire Başkanlığının kurulduğunu, STK’ler, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve ilgili tüm paydaşlarla istişare mekanizmalarını geliştirmek, sosyal politikaları değerlendirmek, projeler üretmek ve uygulamak amacıyla da Sosyal Taraflarla İş Birliği Kurulunun oluşturulduğunu söyledi.

Ayrıca kadın, çocuk, göç ve insani yardım, engelli ve yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle “Sivil Toplum Buluşmaları“nın düzenlendiğini, Bakanlığın ilk Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve 2022-2023 Eylem Planı’nın yayımlandığını anımsatan Yanık, Akademi Buluşmaları’nın da çok taraflı, bütüncül bir bakış açısıyla, ortak akıl ve kararlılıkla yürütüleceğini aktardı.

AdvertisementBakan Yanık, bu konudaki çalışmaların her yılın sonunda izleme ve değerlendirme raporuna dönüştürüleceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Hem sivil toplum hem akademi buluşmalarına yönelik yıl sonu değerlendirme raporunu çok önemsiyoruz. Bakanlık olarak bir anlamda bunu kamuoyuna bir söz, taahhüt olarak da değerlendiriyoruz. Bu, hem yıl içinde gerek akademiyle gerek sivil toplumla yaptığımız çalışmaların bir özetini temin etmek bakımından önemli hem de bir sonraki yıl bu çalışmaların ışığında ne yapacağımızın kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik bir anlamda söz vermiş, bunu deklare etmiş oluyoruz. Buradan yola çıkarak hem sivil toplumdan hem akademiden önemli geri bildirimler de alıyoruz.”

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 19 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.