ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ahmet Altan’a Fransa’da Roman Ödülü

Ahmet Altan’a Fransa’da Roman Ödülü
26 Ekim 2021
419
A+
A-

Yazar Ahmet Altan, cezaevinde yazdığı “Hayat Hanım” romanıyla, Fransa’nın önemli ödüllerinden “Femina 2021 – En İyi Yabancı Roman” ödülünü kazandı. Ahmet Altan bu ödülü kazanan ilk Türk yazar oldu. Femina 2021 ödülü, “Adapte Olmak/ S’adapter” adlı romanıyla Fransız yazar Clara Dupont-Monod’a, en iyi deneme ödülü de “Picasso Adında Bir Yabancı” adlı eseriyle Annie Cohen-Solal’e verildi.

Yurtta sulh, cihanda sulhFransa’da 1904’ten bu yana verilen köklü edebiyat ödülü Femina, Carnavalet Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Silivri Cezaevi’nde kaldığı 5 yıllık sürede “Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim” ve “Hayat Hanım” adlı iki eser üreten Ahmet Altan, Fransızca’da “Madame Hayat” adıyla basılan romanıyla, Fransa’nın Goncourt ve Renaudot’dan sonra en önemli edebiyat ödülü olan Femina Ödülü’nü kazandı.

Türkiye’de basılmayanancak Fransa’da ses getiren “Madame Hayat” genç kahramanın kendisinden yaşça büyük olan ve kendi diliyle “tam anlamıyla güzel değildi ama güzellikten daha çekici bir şeye sahipti: canlı hayat ışıltısı” diye tanımladığı Hayat Hanım’a olan aşkını anlatıyor.

Yurtdışına çıkış yasağı olduğu için sonuçların açıklandığı törene katılamayan Ahmet Altan’ı, kitabı basan Acte Sud Yayınları’nın Türkiye Sorumlusu Timour Muhiddin temsil etti.

“Hapishane avlusunda doğdu ama Paris’te dolaşıyor”

Törende Muhiddin tarafından okunan mesajında Altan, “Edebiyat mucizedir ve edebiyatın yarattıkları tanrının yarattıklarından uzun yaşar. Tanrı’nın yarattığı hiçbir insan Truvalı Hector kadar, Hamlet kadar, Goriot Baba kadar, Faust kadar, Anna Karenina kadar, Kaptan Ahap kadar, Küçük Prens kadar uzun yaşayamaz. Üstelik edebiyatın yarattıkları, onları yaratanlardan daha güçlü, daha etkileyici ve daha kalıcıdır…. Hayat hanım bir hapishane avlusunda ortaya çıktı ama bugün Paris’te dolaşıyor. Özgür ve neşeli… Bu sevinci paylaşmak istediğim birileri var. Hukuk kendilerini unutsa bile, edebiyatın onları unutmadığını söyleyebilmek için bu ödülü siyasi nedenlerle haksızca kapatılan Türk ve Kürt kadınlarına armağan etmek istiyorum” sözlerini paylaştı.

Nedim Gürsel: “Yürekten kutluyorum”

Paris’te yaşayan Türk yazar Nedim Gürsel, ödülün açıklanmasının ardından VOA Tükçe’ye, “Ahmet Altan’ı yürekten kutluyorum. Cezaevinden yazdığı ve kendi dilinde basılmayan bu kitabıyla ödül aldı. Femina Ödülü önemli bir ödül. Ben henüz romanı okumadım ama merak etmediğim için değil. Türkçe yazılmış bir romanı Türkçe okumak isterim. Duydum ki Kasım ayında Türkiye’de basılacakmış. Ben de o zaman Türkçesi’ni alıp Ahmet Altan’ın yazdığı dilde okuyacağım” dedi.

115 yıllık ödül

Ödül verilecek eserlerin, tamamına yakını kadınlardan oluşan bir jüri tarafından seçildiği için Femina olarak adlandırılan ödül bu sene, gazeteci ve yayıncı Clara Dupont-Monod’nun özürlü bir çocuğun aile ve yakınları arasındaki zorlu yaşamını anlattığı “S’adapter” adlıromana verildi. Annie Cohen-Solal’ın, dev ressam Picasso’nun, Fransa’da yaşadığı ve ürettiği halde neden Fransız vatandaşı olmadığını anlatan “Picasso Adında Bir Yabancı” adlı eseri de “en iyi deneme” ödülüne layık görüldü.

Femina Ödülü, 1904’te “La Vie Heureuse (Mutlu Hayat)” dergisi için çalışan yaklaşık 20 kadın tarafından, Goncourt ödülleri jürisinde tek bir kadın jüri bulunmamasına tepki olarak, jürinin hemen tümü kadınlardan oluşan bir ödül olarak doğdu. Femina jürisi, 115 yılda 40 kadın yazara ödül verdi.

[UHA Haber Ajansı, 26 Ekim 2021] 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.