ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
14:49 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Afrika ile Ortaklıklar: Yenilenme ve Çeşitlendirme Arasında

Afrika ile Ortaklıklar: Yenilenme ve Çeşitlendirme Arasında
20 Ocak 2024
16
A+
A-

Geri dönüşü olmayan çok kutupluluk sürecinin güçlü bir şekilde damgasını vurduğu bir bağlamda, Birinci Suudi Arabistan-Afrika Zirvesi, Suudi Arabistan’ın dünya sahnesinde giderek daha merkezi bir rol oynama arzusunu vurgulayarak ve Afrika’ya kalkınma ve işbirliği için yeni fırsatlar sunarak uluslararası ilişkilerde bir dönüm noktasını temsil etmektedir.

UHA /  İnternational News Agency

Uluslararası ortaklıkların yeniden tanımlanmasına yardımcı olacağı ve Suudi Arabistan ile Afrika kıtası arasındaki ilişkilerin geleceğini şekillendireceği için bu zirvenin sonuçları yakından izlenecektir.

Suudi Arabistan bu zirve ile Arap, Müslüman ve Afrika dünyası tarafından temsil edilen önemli etki alanının liderlerini alevlenen bir uluslararası mesele olan Filistin davası konusunda harekete geçirmek istemiş gibi görünüyor.  İran Cumhurbaşkanı’nın Zirve’ye katılımı Suudi diplomasisi için önemli bir olaydı.

Timbuktu Enstitüsü Bölge Direktörü haftalık köşe yazısında, Güney-Güney ekseninin yeniden canlandırılması sürecinin bir parçası olabilecek bu zirvenin önemine değiniyor.

Timbuktu Enstitüsü Müdürü Dr. Bakary Sambe ile yapılan röportaj:

Dr. Bakary Sambe, 10 Kasım’da Riyad’daki Kral Abdülaziz Uluslararası Konferans Merkezi’nde ilk kez bir Suudi-Afrika zirvesine katılmak üzere çok sayıda Afrikalı devlet başkanını ağırladı. Bu önemli diplomatik etkinlik ne anlama geliyor?

Zirve, başta Güney-Güney stratejik ortaklığı olmak üzere uluslararası Bakary Sambe | Policy Centerilişkilerin ve küresel ekonomik dinamiklerin gelişiminde önemli bir dönüm noktasına işaret etmektedir. Birçok Afrikalı lider Riyad’ın davetine icabet ederek ekonomik işbirliği ve siyasi bağların güçlendirilmesi için fırsat arayışına girdi. Uluslararası sahnede ihmal edilmiş gibi görünen geçiş sürecindeki bazı ülkeler bile bu zirveyi yeni ortaklıklar keşfetmek ve uluslararası ilişkilerini çeşitlendirmek için altın bir fırsat olarak görüyor. Geleneksel olarak Suudi Arabistan’ın Afrika’daki etkisi 1970’lerden bu yana dini diplomasi yoluyla kendini göstermiş olsa da kalkınma yardımı ve yatırım, özellikle 1975’ten bu yana Suudi Kalkınma Fonu ile Riyad’ın Afrika siyasetinden eksik olmamıştır. Aslında, zirvenin sonuç bildirisinde de vurgulandığı üzere, “Suudi Arabistan ile Afrika ülkeleri arasında, son 50 yılda birçok hayatî alanda 45 milyar dolardan fazla kalkınma yardımı sağlayan tarihî bir ilişki derinliği” zaten mevcuttu. Ancak Suudi Arabistan için bu, her şeyden önce BM bünyesindeki en büyük bölgesel blok olan Afrika’nın diplomatik desteğini, özellikle de krallığı yakından ilgilendiren uluslararası konularda harekete geçirmek için bir fırsattır.

Kısa bir süre önce bu zirvenin de son yıllarda başlayan çok kutupluluğun bir parçası olduğunu söylediniz. Peki, aynı zamanda dışa açılma ve ortaklıklarını çeşitlendirme gibi önemli bir aşamada olan kıta için söz konusu olan nedir?

Bakary Sambe | Policy CenterBiliyorsunuz, 2018’de Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı’nın atanması gibi bir hareketlenme zaten vardı. Suudi Arabistan’ın Afrika Boynuzundaki krizleri çözme ve G5 Sahel’i finanse etme konusunda diplomatik olarak kararlı olduğunu unutmayalım. Bu zirvede söz konusu olan başlıca konular arasında Suudi Arabistan’ın Batılı ülkelere bir alternatif olarak öne sürülmesi, dini diplomasiye daha az odaklanan daha küresel bir yaklaşıma doğru bir tür geçiş yer almaktadır. Aynı zamanda Katar ve İran gibi rakiplerin etkisine karşı koyma zorluluğu var. Doğal olarak Afrika için ekonomik kalkınma ve yatırım fırsatlarına ilişkin yüksek beklentilerin yanı sıra siyasi ortaklıkları pekiştirme ve çok kutuplu bir dünyanın inşasındaki konumunu giderek daha fazla ortaya koyma gibi zorluklar da söz konusudur. Riyad’ın bölgesel nüfuzunu güçlendirmek söz konusu olduğunda bu hiç de kolay değil.

Diğer bir deyişle, Dr. Bakary Sambe, tüm klasik ve yükselen güçlerin kıtaya bu hücumuyla, uluslararası ilişkiler tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir Afrika konumlanmasını pekiştiriyor gibi görünen böyle bir durumdan Afrika gerçekten nasıl faydalanacak?

Bakary Sambe | Policy CenterSuudi Arabistan, 2030 yılına kadar yaklaşık 25 milyar dolara ulaşacak olan Afrika’ya önemli yatırımlar yapacağını açıkladı. Sağlık, eğitim, su ve ulaşım gibi kilit sektörlerdeki kalkınma projelerini desteklemeyi amaçlayan bu yatırımlar, krallığın bölgedeki yeni yatırım stratejisine işaret ediyor. Zirvenin hemen ve somut bir sonucu olarak, ECOWAS ve Batılı ülkelerin yaptırımları altındaki Gine ve Nijer dahil on iki Afrika ülkesi ve özellikle Angola, Burundi, Burkina Faso, Cabo Verde ve Ruanda, kıtada sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan 580 milyon dolar değerinde bir krediden yararlanacak. Aslında Suudi Arabistan, Arap, Müslüman ve Afrika dünyası tarafından temsil edilen önemli etki alanının liderlerini alevlenen uluslararası bir mesele olan Filistin davası konusunda harekete geçirmek istiyordu.  İran Cumhurbaşkanı’nın Zirve’ye katılımı, Suudi diplomasisinin dikkat çekici çevikliğini ortaya koyan bir olaydı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.