enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
22:51 Bakan Tunç, “Bu kişilerin sağlık durumları ve barınma şartlarının devletin tüm imkanlarıyla karşılanmak zorunda”
22:22 Bakan Tunç, “Yerli ve milli çözümler üretmeyi sadece tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz”
22:07 Bakan Tunç, “Veri ihlallerine karşı idari para cezaları getirildi”
21:39 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tarım ürünleri noktasında net ihracatçı konumdayız”
21:09 İletişim Başkanı Altun: “Siyonist katiller, gazetecilere düzenlediği saldırıda hakikati bir kez daha katletti”
20:51 Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye meselesi, Türkiye’nin beka meselesidir
20:37 Bahçeli: Cunta demek CHP demektir, bunu bilmeyen de yoktur
20:26 Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyeti ile bu hafta görüşebilir
19:58 Türkiye Çin Geliştirme ve Destekleme Derneği’nden Cumhurbaşkanı Tatar’a ziyaret 
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Kırım açıklaması

AB’den Kırım açıklaması
26 Şubat 2021
440
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Birliği (AB), Kırım’ın yasa dışı ilhakının 7. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yayımladı. Açıklamada Kırım’daki insan hakları ihlallerine ve yarımadanın askerileştirilmesine dikkat çekildi.

AB’den Kırım’ın yasa dışı ilhakının 7. yıl dönümü dolayısıyla dün yapılan açıklamada, saldırgan devlet Rusya’nın eylemleri kınandı ve işgal altında bulunan Kırım’daki insan hakları ihlallerine son verme çağrısı yapıldı. AB’nin 27 üye ülkesi adına, yayımlanan açıklamada, AB’nin Ukrayna toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek vermeye devam ettiği vurgulandı.

RUSYA’NIN ULUSLARARASI HUKUK İHLALLERİ HATIRLATILDI

Açıklamada yarımadanın askerileştirilmesi, Kırımlılara zorla Rus vatandaşlığının dayatılması, Kırımlı gençlerin zorunlu askeri hizmet için Rus ordusuna alınması hatırlatıldı ve tüm bu eylemlerin uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı.

Bununla birlikte açıklamada, Rusya’nın Kırım’a Rus vatandaşlarını yerleştirerek yarımadanın demografik yapısını değiştirme girişimlerine son vermesi gerektiği belirtildi.

“KIRIM TATARLARINA YÖNELİK ZULÜM DEVAM EDİYOR”

Açıklamada, “Yarımadanın sakinleri devamlı başta ifade özgürlüğü, din veya inanç özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkı olmak üzere temel özgürlüklerin sistematik kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Gazeteciler, insan hakları savunucuları ve savunma avukatlarının çalışmalarına müdahale ediliyor ve tehdit ediliyorlar. Kırım Tatarlara yönelik kabul edilemez zulüm, üzerlerindeki baskı ve ciddi hak ihlalleri devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

“KIRIM’DA İŞLENEN KAÇIRMA, İŞKENCE, CİNAYET SUÇLARI SORUŞTURULMALI”

AB, işgal edilen Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü yasa dışı alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının, derhal serbest bırakılması gerektiği belirtirken sivil aktivistlerin kaçırılması, işkence ve cinayet vakaların soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğinin altını çizdi.

“KTMM YASAĞI İPTAL EDİLMELİ”

Kırım Tatar Milli Meclisine (KTMM) yönelik uygulanan yasağın da kaldırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, Rusya’nın işgalinden sonra önemli ölçüde kötüleşen yarımadadaki çevresel durumu iyileştirmek için önlemler alması gerektiği ifade edildi.

YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

[UHA Haber Ajansı, 26 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.