AB’de çevreyi kirleten şirketlerin yerine zararı vergi mükellefleri ödüyor
UHA HABER / Avrupa Sayıştayı, çevreyi kirleten şirketlerin maliyetlerden kaçarken, ek masrafların sıklıkla vergi mükelleflerine yıkıldığını belirtti.
Avrupa Birliği Yürütme Komisyonu bu yıl şirketlere, tedarik zincirlerindeki insan hakları ihlalleri ile çevreye yönelik riskleri bulmaya ve düzeltmeye yönelik uyulması zorunlu kurallar önerecek.
Ancak denetçiler bir raporda, şimdiye kadar AB yönetmeliğinin, şirketleri Avrupa’da neden oldukları çevresel yıkımdan sorumlu tutmada yetersiz kaldığının altını çizdi.
“Genelde çevresel zararı ödeyen taraf Avrupalı vergi mükellefleri oluyor”
Raporu kaleme uzmanlardan Viorel Stefan, “Kirletenlerin neden oldukları çevresel zararı ödemeleri gerekiyor. Ancak şimdiye kadar, Avrupalı vergi mükellefleri masrafları üstlenmek zorunda kaldı” ifadelerini kullanıyor.
Söz konusu raporda denetçiler, İtalya, Polonya ve Portekiz’deki endüstriyel kirlilik ve kirlenmiş depolama alanları gibi sorunları düzeltmek adına 180 milyon euro’luk AB fonuyla desteklenen 42 çevre temizleme projesi örneğini inceledi.
AB mevzuatında, şirketleri zararı ödemekten kurtaran boşluklar var
Araştırma sonucunda paranın yaklaşık üçte biri, çok uzun zaman önce meydana gelen ve sorumluları tespit edilemeyen çevre krizleri için harcandı. Diğer durumlarda ise sorumlu şirketin iflas etmesi nedeniyle AB vergi mükellefleri temizlik için ödeme yapmak zorun kaldı.
Denetçiler, AB’nin, şirketleri ipten kurtaran mevzuattaki boşlukları kapatması gerektiğini belirtiyor. Bu, büyük endüstriyel tesislerin faaliyet izni almak için uyması gereken emisyon sınırlarının düşürülmesini de içerebilir.
Denetçiler ayrıca, Brüksel’in, şirketlerin çevreye zarar vermeleri durumunda maliyetleri ödeyebilmelerini sağlamak için sigorta, nakit rezerv veya başka tür bir güvenceye sahip olmalarını zorunlu kılan yasal dayanakları devreye sokmasını istiyor.
[UHA Haber Ajansı, 10 Temmuz 2021]