ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de Seçim Gündemi: Sınır Güvenliği ve Göçmenler

ABD’de Seçim Gündemi: Sınır Güvenliği ve Göçmenler
30 Eylül 2024
6
A+
A-

* Seçim kampanyalarının gündeminde ABD sınır güvenliği ve yasadışı göçle mücadele ön planda yer alıyor.

* Kamala Harris’in ekonomi yönetimiyle birlikte en çok eleştirildiği konular arasında bulunan sınır güvenliği ve düzensiz göçmen sayısı, seçimlere yaklaşırken daha da kritik hale geldi.

Harris’in kampanyası şu ana kadar Wisconsin, Pennsylvania ve Michigan gibi salıncak eyaletlere odaklansa da, Güneş Kuşağı olarak adlandırılan güney sınırındaki eyaletlerde de göçmenlik ve sınır güvenliği politikaları üzerine çalışmalar yapmayı sürdürüyor. Harris, bu hafta Arizona’yı ziyaret ederek güney sınırında sınır güvenliği politikalarını öne çıkaran bir seçim kampanyası yürüttü.

Harris, Casey lead Trump, McCormick in Pennsylvania poll • Spotlight PA

Yaklaşan başkanlık seçimlerinde birçok etken seçmenin oy verme potansiyelini değiştirebilir ancak kamuoyu araştırmalarına göre ekonomi politikalarının ardından Amerikalıların en çok önem verdiği konular arasında sınır güvenliği ve yasadışı göçmen sayısı yer alıyor. son anketler seçmenlerin sınır güvenliği konusunda Trump yönetimine daha fazla güvendiğini gösteriyor. Trump, sınır güvenliğini tesis etme noktasında seçmenlerin %51’inin desteğini alırken, Harris’in sınır güvenliği politikalarına güvenenlerin oranı %43 seviyesinde.

Gallup’un yakın zamanda yaptığı bir ankete göre, Amerikalıların %77’si güney sınırında devam eden bir kriz ya da ciddi bir sorun olduğunu düşünüyor. Ayrıca, %55’i toplam göçün azaltılmasını, %53’ü sınır duvarının genişletilmesini ve %63’ü sınırın “yoğunlaştığı” durumlarda başkanın sınırı geçici olarak sığınmacılara kapatmasını destekliyor. Sınır güvenliği konusu, özellikle Arizona gibi yarışın başa baş yaşandığı sınır eyaletlerinde daha büyük önem taşıyor. Göçmenlik meselesini en önemli sorun olarak gören seçmenler, bu konuda Trump’ı Harris’e tercih ediyor. Anketler, seçmenin büyük çoğunluğunun Trump’ın sınırı güvence altına alma konusunda Harris’ten daha başarılı olacağını düşündüğünü ortaya koyuyor.

Biden, Pentagon'a ABD ordusunun Orta Doğu'daki duruşunu gözden geçirme  talimatı verdi - Son Dakika Haberleri

Demokratlar sınır güvenliği noktasında yaşanan zaafiyeti düzeltmek için uzun bir süredir çaba gösteriyordu. Biden’ın Haziran ayında Kongre’den geçiremediği sınır güvenliği tasarısı, iltica süreçlerini hızlandırmayı, yasadışı göçmenlerle çalışan işverenlerin vizelerini iptal etmeyi ve sınır girişlerini kapatmayı amaçlıyordu. Tasarının Kongre’de onaylanamaması üzerine Biden yönetimi, başkanlık kararnamesi ile  bu adımları hayata geçirdi ve sınır güvenliği konusunda kritik bir hamle yaptı. Bir Demokrat başkan tarafından hayata geçirilen en kısıtlayıcı sınır güvenliği programı olarak kayıtlara geçen karar, ilerici Demokratlar ve insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, seçim kampanyası boyunca Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği gibi gruplardan gelen eleştirilere rağmen Biden yönetiminin sınır güvenliği tasarısını yeniden canlandırmak istediğini doğruladı ve Kongre’den kapsamlı bir yasa tasarısı geçirmek için çalışacağını ifade etti.

ABD'de Göçmen ve Sınır Krizi Derinleşiyor - SETA Foundation at Washington DC

Sınır güvenliği ve artan yasadışı göçmenler sorunu, Harris’in 4 senelik performansını göstermek açısından da kritik bir öneme sahip. Biden yönetimi, Harris’i görev süresinin başında Orta Amerika’dan gelen göçün “temel nedenlerini” araştırmakla görevlendirmişti.  Gelinen noktada kapsamlı bir sınır güvenliği çalışmasının ortaya çıkmaması ve son olarak radikal bir sınır kapatma politikasını kapsayan düzenlemenin hayata geçirilmesi, Harris’in hanesine olumsuz olarak yansıdı. 2018 yılında Trump’ın sınır duvarı politikasını “anti-Amerikan” olarak nitelendiren Harris’in son olarak sınır kapatma politikalarına destek vermesi bu noktada yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne seriyor.

Her iki parti de sığınmacılara yönelik daha güçlü yaptırımlar, titiz incelemeler, hızlandırılmış sınır dışı etme işlemleri ve “güvenli üçüncü ülke” uygulamalarının gerekli olduğunu savunuyor. Son dönemde artan göçmen sorunu yalnızca Cumhuriyetçileri ve  güney eyaletlerini değil, birçok Demokrat belediye başkanı ve valiyi de etkiledi. Artan göçmen sayısıyla başa çıkmakta zorlanan yerel liderler, federal hükümetin acil çözüm bulması gerektiğini belirtiyor. Harris’in sınır güvenliği konusunda geçtiğimiz dört yıl boyunca yürüttüğü çalışmaların seçmenleri ikna edememesi durumunda, seçim kampanyasında bu konuda zorlanacağı öngörülüyor.

ABD Başkanı Biden'ın yeni planı kapsamında 500 bin göçmen vatandaşlık alabilecek

Harris kampanyası, Biden yönetimi çatısı altında uyguladıkları sınır güvenliği politikasının olumlu etkilerine odaklanarak eleştirilere yanıt vermeyi planlıyor. Aynı zamanda, Trump’ın Kongre’de geçmesi beklenen iki partili sınır güvenliği anlaşmasını iptal ettirmek için gösterdiği çabayı ön plana çıkarıyor. Harris, Trump’ın sınır güvenliği gibi kritik bir konuyu kendi siyasi kazancı için kullandığını iddia ederek, rakibinin sınır güvenliği noktasında Amerikalıları önemsemediği iddiası üzerinden hareket ediyor. Demokratlar içindeki sınır güvenliği politikalarına yönelik radikal adımlar eleştirilerine yanıt olarak Harris, “güvenli, adil, düzenli ve insancıl” bir göçmenlik sistemi inşa etmeyi vaat ediyor.

Göçmenler ve sınır güvenliği konusunda sert bir duruş sergileyen Trump, rakibi Harris’in bu alandaki dezavantajını kullanmak için sınır güvenliği konusunu uzun süredir kampanyasının merkezine yerleştiriyor. Ancak, geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen televizyon münazarasında Trump’ın yasadışı yollarla ülkeye giren göçmenlerin Ohio’da evcil hayvanları yediğini iddia etmesi, pozisyonunu zayıflattı. Bu sansasyonel iddia, peş peşe yapılan yalanlamalarla karşılaştı ve Trump’ın sınır güvenliği konusundaki avantajını zedeleyerek, güvenirliğine zarar verdi. Ancak, kamuoyu araştırmalarında görüldüğü üzere Trump yasadışı göç ile mücadele ve sınır güvenliğini sağlama noktasında Harris’e oranla daha güvenilir bir pozisyonda yer almaya devam ediyor.

SETA Foundation

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.