ABD, BM’de nasıl kendi silahıyla vuruldu?

* Mısır ve Moritanya Genel Kurul’un 377 sayılı karar tasarısına başvurdular. Bu ilginç bir karar. 1950 yılında Kuzey Kore’nin Güney’e saldırmasından sonra Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca sözünü ettiğim karar ABD önerisiyle ortaya çıkmıştır. “Uniting for Peace” yani Barış için Birleşme. İsrail dahi 1950 yılında bu karar lehine oy vermişti.
* Karara göre Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca bu karar ile BM asker dahi gönderme kararı alabilir. Nitekim Kore’ye bu karar sayesinde BM asker göndermiştir.
* Şimdi bu iki ülke Mısır ve Moritanya ABD’yi kendi silahıyla vuruyor. Nitekim Genel Kurulda ateşkes isteyen bu karar 153 oya karşı 10 aleyhte oyla kabul edildi. ABD ve İsrail aleyhte oy verdiler!
UHA / İnternational News Agency
UHA Haber‘in, Emekli Büyükelçi Yalım ERALP’ın, serbestiyet.com
için kaleme aldığı “ABD, BM’de nasıl kendi silahıyla vuruldu?” başlıklı yazısına dayandığı haberinde, Amerika’nın Orta Doğu’da cereyan eden vahşet konusundaki tutumunun dünyanın birçok yerinde İslam konusundaki kuşkulara rağmen havanın, İsrail aleyhine ve Filistin halkının lehine dönüştüğünü dile getirdi.
Yalım ERALP, bunun pek beklenmedik bir gelişme olduğunu, bilhassa İsrail’in içinde önemli bir halk kesiminin İsrail’in yaptıklarına karşı çıkıldığını hatırlatarak, keza genelde her konuda İsrail lehine tutum takınan Amerikalılar arasında da, Batılı ülkelerde de protestolara yol açtığını ifade etti.
AB dahi İsrail’e bazı yaptırımlardan söz edildiğini belirten Emekli Büyükelçi ERALP, Güney Kore ülkelerinin önemli bir kısmının zaten Filistin halkının mücadelesini kendi bağımsızlık mücadelesine benzettiğini, bunu Netanyahu’nun başardığını ve hele Filistinlilerin arasındaki bazı yoklamalara göre Filistin halkı arasında Hamas’ın desteğinin arttığını yazdı.
Yalım ERALP, Gıda yardımına gelince; birçok düşünürün ertesi gün öldürülecek olan insanların doyurulmasının “ironi” olarak gördüğünü aktardı.
“Amerika dahi İsrail konusundaki cılız sesini yükseltmeye başlamıştır” diyen Yalım ERALP, “İsrail’in polis için istediği 27 bin silahı vermekte Batı yakasındaki Filistinlileri yerinde etmek için kullanılacağı endişesi ile nazlanırken daha mühim ve büyük silahları vermeye devam ediyor! ABD rotayı şaşırmıştır” diye yazdı.
Emekli Büyükelçi ERALP, Netanyahu’nun kamuoyu önünde Amerika’nın her dediğine karşı çıkarak Biden’a kafa tuttuğunu belirterek, “Netanyahu herhalde ABD’de yaklaşan Başkanlık seçimi dolayısıyla Biden’ın manevra alanının dar olduğunu düşünüyor” dedi.
“Daha önemlisi ABD’nin 2’nci Dünya Harbi’nden sonra kurduğu dünya düzeninin bozulma ihtimali artmıştır” açıklamasında bulunan ERALP, Güney Kore ülkelerinin kendi Uluslararası Ceza Mahkemesini kurmayı tasarladıklarını ve zaten bu sene genişleyen BRİCS ülkelerinin ABD düzenine karşı olduğunu hatırlattı.
Birleşmiş Milletlerde ABD yalnızlığı ortaya çıkmıştır.
Emekli Büyükelçi Yalım ERALP, serbestiyet.com için kaleme aldığı “ABD, BM’de nasıl kendi silahıyla vuruldu?” başlıklı yazısının son bölümünde şunlara yer verdi:
“Üstelik Mısır ve Moritanya Genel Kurul’un 377 sayılı karar tasarısına başvurdular. Bu ilginç bir karar. 1950 yılında Kuzey Kore’nin Güney’e saldırmasından sonra Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca sözünü ettiğim karar ABD önerisiyle ortaya çıkmıştır. “Uniting for Peace” yani Barış için Birleşme.
İsrail dahi 1950 yılında bu karar lehine oy vermişti. Karara göre Güvenlik Konseyi’nde oydaşma olmayınca bu karar ile BM asker dahi gönderme kararı alabilir. Nitekim Kore’ye bu karar sayesinde BM asker göndermiştir. Şimdi bu iki ülke Mısır ve Moritanya ABD’yi kendi silahıyla vuruyor. Nitekim Genel Kurulda ateşkes isteyen bu karar 153 oya karşı 10 aleyhte oyla kabul edildi. ABD ve İsrail aleyhte oy verdiler!
Amerika her bakımdan askeri, teknoloji, dolar vs. yönünden en güçlü ülke. İki okyanus tarafından korunuyor. Toprakları bereketli. Ama Amerika bu gücünü siyasi nüfuza ve diplomaside dönüştüremiyor. Güç başka siyasi nüfuz başka.”
***
Yalım Eralp kimdir, aslen nereli, eşi kimdir?
1958 yılında New York’ta Forest Hills High School’da lise eğitimini tamamladı. 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden birincilikle mezun oldu. 1962 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. New York’ta Birleşmiş Milletler merkezinde, Yunanistan’da, Roma’da Nato Savunma Koleji’nde ve Brüksel’de Nato Türk Delegasyonu’nda çeşitli görevlerde bulundu. Türkiye’nin Washington büyükelçiliğinde müsteşar ve elçi müsteşar olarak görev yaptı.
1983 ile 1987 yılları arasında Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı’nda bulundu. 1987-91 yılları arasında Hindistan’da büyükelçilik yaptı. 1991-1996 yılları arasında Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Tansu Çiller’e danışmanlık yaptı ve 1995-1996 yıllarında dışişleri müsteşarı olarak hizmet verdi. Dışişleri Bakanlığı’nda NATO İşleri Genel Müdürlüğü’nü yürüttü. 1996-2000 yılları arasında Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı nezdinde Türkiye büyükelçisi olarak vazife yaptı. 2000 yılında Eylül ayında emekli oldu.
CNN Türk kanalında dış politika danışmanlığı yaptı. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde uluslararası güncel sorunlar ve diplomasi konularında, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Türk dış politikasındaki sorunlar konularında ders verdi. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Dış Politika Kurulu üyesidir. İngilizce ve Fransızca biliyor.
Kitapları
Pandemi ve Kırılgan Demokrasi, Yalım Eralp, Adalı Yayınları, 2021
Sefir Olmak: Bir Monşer’den Anekdotlar, Yalım Eralp, 2018, Adalı Yayınları
Perdeyi Aralarken: Bir “Monşer”in Hatıratı, Yalım Eralp, 2017, Doğan Kitap