ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“AB Kendi Ortak Savunma Gücünü Kurmalı”

“AB Kendi Ortak Savunma Gücünü Kurmalı”
2 Eylül 2021
739
A+
A-

UHA HABER / Afganistan’da ABD birliklerinin çekilmesinin ardından Avrupa ülkelerinin tahliye işlemlerini durdurmak zorunda olması, AB yönetimini, “ABD’ye askeri bağımlılık” konusunda harekete geçirdi. AB Dışilişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrrell’in, “AB’nin, 5 bin kişilik operasyonel askeri gücü olmalı” önerisinin ardından, AB Konseyi Başkanı Charles Michel de “AB’nin kendi ortak savunma gücünü kurması gerektiğini” söyledi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilciliğinin (DW)’den aktardığı haberde, Slovenya’nın Kranj kentinde “Avrupa’nın geleceğini” tartışmak üzere yapılan Bled Stratejik Forumu’nda konuşan Michel, Avrupa Birliği’nin son haftalarda Afganistan’da yaşanan sorunların ardından, vatandaşlarının askeri tahliyelerine daha iyi hazırlanmak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Michel, “Benim görüşüme göre, AB’nin daha fazla karar alma özerkliği ve daha büyük eylem kapasitesi için çabalaması gerektiğini kavramak için Afganistan benzeri başka bir jeopolitik olaya ihtiyacımız yok” dedi.

Afganistan’da AB ülkelerinin kendi yurttaşlarının tahliyesi için ABD’ye bağımlı kalmasının önemli gerçekleri göz önüne serdiğini belirten Konsey Başkanı Michel, “Afganistan krizi, AB’nin nüfuzunun önümüzdeki günlerin en zorlu konusu olacağını bize güçlü bir şekilde gösterdi” dedi. Michel şunları söyledi:

“Küresel bir ekonomi ve demokratik bir güç olarak Avrupa, vatandaşlarımızın ve bize yardım ettikleri için tehdit edilenlerin tahliyesini garanti edemediğimiz bir durumla yetinebilir mi? Bana göre, Avrupa Birliği’nin karar vermede daha fazla özerklik için mücadele etmesi gerektiğini anlamak için bir başka jeopolitik olaya ihtiyacımız yok. AB’nin koruması gereken vatandaşları, savunması gereken çıkarları var. Değerler ve standartlara dayalı uluslararası bir düzenin güvencesi olmak için bu zorlukları aşmalı.”

Afganistan krizinin hemen ardından Dışilişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell de, Avrupa’nın artık acil durumlarda üyelerinin güvenliğini koruması için “operasyonel bir askeri güç” oluşturması gerektiğini dile getirmiş, bunun için AB savunma bakanlarına “5 bin kişilik ortak AB askeri gücü” projesini sunduklarını dile getirmişti.

“3 önemli alanda ilerleme şart”

Avrupa’nın otonom bir güç olabilmesi için 3 önemli alanda çalışması gerektiğini belirten Charles Michel, “Birincisi ekonomik gücümüzü daha da arttırmak; ikincisi komşuluk ilişkilerimizi güçlendirmek. Bunun anlamı, Doğu Balkanlar’ı güçlendirmek, Doğu ile ortaklık ve Afrika ile müttefik olmak. Üçüncü nokta ise yeni savunma ve güvenlik kapasiteleri yaratma gerekliliği” diye konuştu.

Michel, AB’nin durgun değil dinamik bir birlik olduğuna vurgu yaparak, “6 ülkeyle başladık, bugün 27 üyemiz var. Her genişleme, Birliği daha güçlü kıldı. Fikirlerin, dayanışmanın, çeşitliliğin ve yeniliğin birliğiyiz” dedi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.