enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:18 MSB: 5 PKK’lı terörist teslim oldu
10:06 İstanbul’daki depremler sonrası 5 İHA keşif yaptı
07:26 İstanbul’da art arda meydana gelen depremler, kentin deprem risk haritasını yeniden gündeme getirdi…
07:11 AK Parti Genel Başkan Vekili Ala: Yanlış bilgiler, ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir
06:59 Siyasetse siyaset: İstanbul kimin üzerine yıkılmamalı?
06:59 Deprem tehdidine karşı uyuyan İstanbul’u uykusundan uyandıran 6,2 şiddetindeki deprem: Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü?
06:52 Transatlantik İlişkilerdeki Çatlak Çin için Bir Fırsat mıdır?
13:20 Soykırım maskaralığını ‘oykırım’ için kullanan siyasetçiler!
09:56 NTV muhabiri Beyzanur Özer kimdir, kariyerine nasıl başladı, hangi okuldan mezun oldu ve özel hayatına dair merak ettikleriniz neler?
07:51 Ahmet Murat Özel, Doğduğu Şehir Karaman’ı TRT’de Anlattı…
00:48 Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT 47. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katıldı
00:21 6,2 büyüklüğündeki deprem 13 saniye sürdü
00:19 Yeniden Refah Partisi Karaman İl Başkanı Yeşil’den “Karaman OSB Serbest Bölge ile 2. OSB Projesi hayata geçirilmeli”…
00:15 Terörsüz Türkiye günleri çok yakın
00:14 İstanbul’da 127 artçı deprem meydana geldi
00:12 Oxford Sözlüğü’nün 2024 yılı kelimesi seçtiği “beyin çürümesi”, Kocaeli’de masaya yatırıldı.
00:04 İstanbul’da okul bahçeleri, spor salonları ve camiler vatandaşların kullanımına açıldı
23:35 İstanbul’da art arda meydana gelen depremlerin ardından ve 2 gün okulların tatil edilmesiyle birlikte İstanbullular kenti terkediyor…
22:20 İstanbul’da okullar ve üniversitelerde eğitime 2 gün ara verildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deprem tehdidine karşı uyuyan İstanbul’u uykusundan uyandıran 6,2 şiddetindeki deprem: Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü?

Deprem tehdidine karşı uyuyan İstanbul’u uykusundan uyandıran 6,2 şiddetindeki deprem: Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü?
26 Nisan 2025
8
A+
A-

* Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Mehmet Akif Soysal, kaleme aldığı “Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü?” başlıklı yazısında, “Deprem tehdidine karşı uyuyan İstanbul’u uykusundan uyandıran 6,2 şiddetindeki deprem, herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesine sebep olmalıdır” diyerek dikkat çekiyor.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü? | Mehmet Akif Soysal

Mehmet Akif Soysal, Yazar

İSTANBUL, 26 NİSAN 2025 – Yazar Mehmet Akif Soysal, “Türk milleti, deprem ile mücadele için kentsel dönüşümü siyaset üstü bir platformda tartışılmalıydı ancak bunu beceremediğimiz net” şeklinde altını çiziyor ve Kentsel dönüşüm için atılan adımların, davaların ve siyasi eleştirilerin merkezi haline getirildiğini ve halbuki kaybedecek zamanın olmadığını dile getiriyor.

Fikirtepe Emlak Konut

 

Mehmet Akif Soysal, “Elbette şunu da ifade etmeliyiz; Fikirtepe bir kentsel dönüşüm değildir. Savunamayız! Ve yine elbette, alınacak hiçbir karar yüzde yüz doğru değildir, olamaz. Net olan tek şey; vakit daraldı, kesin doğruyu aramak yerine icraat vakti! Fakat görüyorum ki yetişemeyeceğiz. Zira böyle bir irade siyasetten öte millette yok. Varsa yoksa günlük meseleler…” olduğuna vurgu yapıyor.

10 yeni metro hattı hangi ilçelerin yıldızını parlatacak? - Emlakjet Haberleri

Metronun 1 km’si yaklaşık 50 milyon dolar! olduğunu ifade eden Soysal, 16 milyon mukimin, 2-3 milyon günlük konaklayan ile İstanbul’un büyük bir metropol olduğunu anlatan Soysal, “Bu nedenle İstanbul en büyük yatırımları almak zorunda olan bir ilimiz. Ancak bu yatırımlar da amaca hizmet etmek yerine cazibeyi arttırıyor. Fasit döngü yani…” diyor.

Kiraları Düşürmek İçin Hükümetten Yeni Adım! Kiralar, bina aidatlarıyla mı düşecek? - Trabzon Haber, Son Dakika Trabzon Haber ve Trabzonspor Haberleri

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Akif Soysal, İstanbul’un master planının, ekonomik ve sosyal dengelerin gereği, refahın halka yansıtılmasının, sağlıklı nesiller yetiştirmek için yeniden acilen düşünülmesi gerektiğini hatırlatıyor ve şunları söylüyor:

“Mesela İstanbul’da kiraları düşürmek için yeni konut yapmak beyhude bir çaba olabilir. Zira büyüyen İstanbul’u yeniden büyüten bir adım haline dönüşüyor. Var olanların dönüşümü ise iki yönlü ek maliyeti beraberinde getiriyor”.

Bunlardan ilkinin ev sahiplerine evlerini yenilemek adına yüklenen yük olduğunu hatırlatan Mehmet Akif Soysal, “bunu aşmak için ek imar hakkı veriliyor; bu da şehri daha yoğun yaşanılamaz bir bölge haline getirirken farklı riskleri de beraberinde getiriyor” diyor.

Yüksek binalar İstanbul'un havasını bozuyor'

 

Soysal, şöyle devam ediyor:
“Upuzun binalarda kimse kimseyi tanımadan, çocukları evlerinden dışarı salamadan, topraksız tarımın ilaçla beslenen meyveleri gibi hormonlu ve faydasız bir nesil yetişmesine sebep oluyor.
Diğer yük ise; kamuya yüklenen yük. Yeni yol yapması lazım ama yer yok! O halde yeni toplu taşıma yapalım. Nasıl? Mecbur yer altı!
Peki maliyet? Km başına 50 milyon dolar ve seneler. En yakın ilçeyi kapsaması için toplam metro yatırımı 300-500 milyon dolar…
Sosyal donatı? Yetersiz. Viyadükler, açmaz. Günlük yolda geçen süre 2 saatten fazla…
İşin kötüsü ev kirası. Kira en ucuz 40 bin. Karı koca çalışsa hem de asgari ücretin üstünde 35 bin TL alsa eder 70 bin TL. 40 bin kiraya gidince kalır 30 bin TL. Bununla sağlıklı beslenme olur mu olmaz…
Peki çocuk yapar mısın? Belki kerhen 1 adet…
Tabi önce evlenmeye cesaret edilirse…
İstanbul'da yaşayanlar aslında nereli? - Gazete Haberleri
Ne yapmalı; İstanbul göç ettirilmeli.
İstanbul’a yol ve metro yatırımları yerine İstanbul’un organize olsun veya olmasın tüm sanayi bölgeleri hazine arazileri bila bedel verilerek Çanakkale’ye, Balıkesir’e, Bilecik’e vs. taşınmalı.

Ne işi var İstanbul’da deri organize sanayisinin veya konfeksiyon atölyelerinin.

Aynı şekilde taşınan kapasiteye gereken işgücü kadar aile için yine hazine arazisi ücretsiz tahsis edilerek konut inşası yapılmalı, göç sağlanmalıdır. En büyük maliyet arazidir, devlet hibe etmelidir.

3-4 katlı, çocuk parkına erişimi olan, site açmazına tabi olmayan, havası İstanbul’dan temiz, yeşili erişilebilir ilçeler kurulabilir. Hangi kaynakla? İstanbul’a yapılacak yatırım yerine oradan kaydırılacak kaynakla. İstanbul’da yapılması planlanan kentsel dönüşümün çok daha azı maliyetiyle.

Şunu da eklememiz lazım; Türkiye’nin on yıllardır karşı karşıya olduğu toplam faktör verimsizliği de bu vesileye son bulabilir.
Türkiye Yüzyılı'na "Milli Teknoloji Hamlesi"yle yürüyecek
İhtisas alanlarına göre sanayi kümelenmesi sağlanır. Buna göre girdi ve çıktı ekosistemi bir arada planlanır. Velhasıl, Türkiye Yüzyılının sanayi dönüşümü gerçekleşmiş olur.
Antalya’dan getirilen domatese, domatesin maliyetinden fazla mazot ve taşıma maliyeti ödemeye son verilmiş olur. Enflasyonuna sebep olan faktörler azalır. Verimlilik artınca cari açıkta iyileşme sağlanır.
İşveren de kazanır. Makul maliyet ile sürdürülebilir insan kaynağına sahip olur.

Detaylandırabiliriz. Uzatmayayım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.