Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!…

UHA / İnternational News Agency
LEFKOŞA, 19 NİSAN 2025 – Anlaşma metninde, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusundaki resmi duruşuna tam destek verildi. Dört Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına atıfta bulunarak, yalnızca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni adanın “tek meşru hükümeti” olarak tanıyacaklarını bildirdi. KKTC’ye dair herhangi bir diplomatik ilişki veya tanımanın da “yasa dışı” kabul edildiği belirtildi.
Türkiye’nin Kıbrıs’taki Varlığına “İşgal” Vurgusu
Metinde en dikkat çeken bölümlerden biri de, Türkiye’nin 1974’te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtı’na dolaylı gönderme yapılması. Anlaşma, adadaki Türk askeri varlığının kaldırılması çağrısıyla Türkiye’nin “işgalci” gibi gösterilmesine zemin hazırlıyor.
Maraş İçin Rum Tarafına İade Talebi
Varosha (Maraş) konusu da anlaşmanın hassas başlıklarından biri oldu. Bölgenin yerleşime açılmaması ve Güney Kıbrıs’a “iade edilmesi” gerektiği belirtilerek, AB’nin çizgisine tam uyum sağlandı. KKTC’nin attığı adımların ise uluslararası hukukla bağdaşmadığı öne sürüldü.
“Büyükelçilik Açmak Yasa Dışı” Denildi
KKTC’de Türkiye tarafından açılan büyükelçiliğin ve diğer diplomatik ilişkilerin “ayrılıkçı eylemler” olduğu ifade edildi. Bu tür adımlardan vazgeçilmesi çağrısı yapılırken, tüm ülkelere de KKTC’yi tanımama yönünde çağrılar yer aldı.
Fatih Erbakan: “Kıbrıs Kırmızı Çizgimiz!”
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde büyükelçilik açması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Türk askerini “işgalci güç” olarak tanımlayan kararlarını tanıması üzerine sert açıklamalarda bulunarak “Kıbrıs Türkiye’nin Kırmızı Çizgisidir!” diyerek tepkisini net bir şekilde ortaya koymuştu.
Açıklamasında, bu adımların sadece kardeşlik hukukuna değil, Türkiye’nin tarihi hafızasına ve şehitlerine de büyük bir saygısızlık olduğunu ifade eden Erbakan, “Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde büyükelçilik açması ve BMGK’nın Türk askerini ‘işgalci güç’ olarak tanımlayan maddelerini tanıması; sadece kardeşlik hukukuna değil, Kıbrıs’ta şehit düşen Mehmetçiklerimizin hatırasına, milli onurumuza ve tarihimize açık bir saygısızlıktır” dedi.