enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
09:09 Satır Aralarında Sanat
07:14 Kayseri’nin geleceğini inşa eden büyükşehir’e, ‘Akıllı Şehircilik’ alanında bir ödül daha
00:59 Devlet Bahçeli: CHP Genel Başkanı’nın otokontrolünü kaybettiği ortadadır…
00:48 Narin Güran cinayetinde ikinci dava…
00:43 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama
00:36 Minguzzi’nin mezarını tahrip eden şüpheli yakalandı
00:30 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
00:29 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
00:17 AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart’ın, “Nevruz Günü Tatili” ilan edilmesi için kanun teklifi verdi…
00:10 9 ilde FETÖ operasyonunda 20 şüpheli yakalandı
00:07 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç’ı ziyaret eden SP Genel Başkanı Arıkan: “Üzerimde emeği olan bir büyüğümdür”
23:16 Milletvekili Doğan Demir’in acı günü 
10:36 Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…
10:16 Avusturya’da “Türk Kültür Fuarı”na sayılı günler kaldı…
09:54 AB’de mikrokirleticilerin  atık su arıtım maliyetleri ilaç ve kozmetik sektörüne yükleniyor…
09:26 Strateji Enstitisü Stratejik Araştırmalar Merkezi ‘Güçlü Türkiye’ için çalışıyor!…
07:13 Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…
06:49 Dünya Haberleri ve Dünya Gündemindeki En Son Gelişmeler!…
06:49 Müslümanlar için ayrımcılığın çok fazla arttığı Hollanda’da, bazı Müslümanlar Hollanda’yı terk etmeyi düşünüyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…

Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…
9 Nisan 2025
6
A+
A-

* Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı ile etkin iş birliği çağrısı yaptı.

* Başkanı Mehmet Ali Işık, Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşandığını belirtti.

* Işık, iklim değişikliğine bağlı risklere karşı üreticiden bakanlığa tüm tarafların birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

ÇANAKKALE OLAY - “Türk kuru inciri gönül rahatlığıyla tüketilebilir”

Kuru incirde toksin sorunu büyüyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, UHA Haber’e yaptığı açıklamada, 2024/25 sezonunda iklim değişikliği nedeniyle kuru incirde aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını, bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini ifade etti.

İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinde ürünlerin imha edildiğini aktaran Işık, Avrupa Birliği ile yapılan temaslar sonucunda imhanın durdurulduğunu ve ürünlerin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını bildirdi.

Ancak iade edilen ürünlerin yurda sokulmasında da çeşitli engellerle karşılaşıldığını belirten Işık, İzmir’de yapılan görüşmelere ve Ankara’dan gelen yetkililere rağmen ilerleme kaydedilemediğini söyledi. ‘Sorunları çözmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte çalışmak istiyoruz ama bir arpa boyu yol alamadık’ diyen Işık, incir için çalıştay düzenlemeyi planladıklarını, üzümdeki gibi ortak çözüm arayışlarının gerekli olduğunu vurguladı.

Kuru meyve ihracatçısı Rusya'ya odaklandı

Kayısıda AB ile kritik sınır tartışması
 Işık, kuru kayısıda Avrupa Birliği’nin 2000 ppm olan kükürt oranını 1500 ppm’e düşürme ihtimali üzerinde çalıştığını, ancak ihracatçılar ve bakanlık olarak mevcut seviyenin korunması gerektiğini savunduklarını ifade etti. 2000 ppm’in alt limit olduğunu belirten Işık, bunun altına inilmesi durumunda ürün kalitesinde düşüş yaşanacağını ve alacalı renk oluşacağını belirtti. AB’yi ikna etmek için üniversitelerden bilimsel raporlar alındığını ve sürecin sürdüğünü açıkladı.

İhracatta rekor yıl
2024 yılında fuarlar, URGE ve TURQUALITY projeleriyle birleşerek verimli bir ihracat yılı geçirdiklerini belirten Işık, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5 artışla 1 milyar 856 milyon dolara ulaştığını söyledi. Ege Bölgesi’nin bu ihracatta 1 milyar 100 milyon dolarla başı çektiğini aktardı. ABD pazarında sürdürülen Turkish Tastes isimli tanıtım projesinin başarısından da söz eden Işık, bu proje kapsamında ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara çıktığını dile getirdi.

OKRATOKSİN-A Riskine Karşı Sektörel Uyum En Üst Seviyede! - Manisa Ticaret  Borsası Resmi Web Sitesi

Pazar çeşitliliği AB’ye bağımlılığı azalttı
ABD dışında Japonya ve Çin pazarlarında da başarılı tanıtımlar yaptıklarını söyleyen Işık, bu sayede Avrupa Birliği’ne olan ihracat bağımlılığının azaldığını belirtti. Özellikle kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldığını ifade eden Işık, bu rakamların ihracatçıların özverisi sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ : 'ÇİN'E KURU MEYVE İHRACATI YÜZDE 21'İ AŞTI'

Sektörel sorunlara teknik çözüm arayışı
Kuru meyve sektöründe en çok ihracatı yapılan ürünler olan kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir için teknik kurullar oluşturduklarını belirten Işık, üniversiteler, araştırma enstitüleri, borsalar ve odalarla iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade etti. Tarım İl Müdürlükleri ile sürdürülen ortak projelerle hem teknik hem de finansal çözüm arayışında olduklarını belirten Işık, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlar nezdinde girişimlerin sürdüğünü bildirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, aynı yılın iş programı da onaylandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.