Gazeteci Mustafa SALMAN hazırladı…
UHA / İnternational News Agency’ndan Gazeteci Mustafa SALMAN, Günün öne çıkan şirket haberlerini hazırladı… Keyifli okumalar!…
UHA / İnternational News Agency
*** Aksa Doğalgaz, SOCAR Türkiye bünyesinde faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketleri Bursagaz ve Kayserigaz’ı satın almak üzere yürüttüğü sözleşme sürecini tamamladı. Devre ilişkin işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte Bursagaz ve Kayserigaz, AKSA Doğalgaz çatısı altında hizmet vermeye devam edecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “İştiraki olduğumuz Kazancı Holding’in yarım asrı aşan bilgi ve tecrübesinden güç alarak ilerliyoruz. Doğal gazı tüm abonelerimize en yüksek müşteri memnuniyetiyle kesintisiz ve güvenli bir biçimde ulaştırırken, ülkemizin gelişimine katkı sağlıyor, sürdürülebilir yaşamın desteklenmesi için verdiğimiz her sözü kararlılıkla yerine getiriyoruz. Bu kapsamda 2015 yılında belirlediğimiz 2025 yılı hedeflerimizi çok önceden aştık ve 2030 yılı için yeni ve güçlü hedeflerle yola çıktık. Sürdürülebilir büyüme odaklı stratejimizi yansıtan bu hedeflerimize Bursagaz ve Kayserigaz’la birlikte büyük oranda yaklaşmış olacağız. Her biri kendi bölgesinde önemli hizmetlerde bulunan bu şirketlerin sinerjisiyle birlikte, Aksa Doğalgaz’ın yeni başarılara imza atacağına inanıyorum. Büyüyen ve güçlenen operasyon ağımızla geleceği şekillendirmeye devam edeceğiz” dedi.
2019 yılından bu yana SOCAR Türkiye çatısı altında hizmet veren Bursagaz ve Kayserigaz, yaklaşık 2 milyon BBS (Bağımsız Birim Sayısı) aboneye doğal gaz dağıtım hizmeti veriyor. Yaklaşık 1,2 milyon BBS abonesi ve 7 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğu ile Bursagaz, “dağıtım lisansı sahiplerinin nihai tüketiciye yaptığı doğal gaz satış miktarı” bakımından Türkiye’nin 4’üncü büyük doğal gaz dağıtım şirketi olarak öne çıkıyor. Kayserigaz ise 7 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğu ile 700 bin BBS aboneyi güvenli doğal gaz ile buluşturuyor.
Bursagaz ve Kayserigaz, SOCAR Türkiye bünyesine katıldığından bu yana, kalite, inovasyon ve müşteri odaklı yaklaşımı doğrultusunda gerçekleştirdiği yatırımlarla büyük bir gelişim kaydetti. Bu süre zarfında, her iki şirkette sadece hizmet kalitesi artırılmakla kalmayıp, birçok yeni ilçeye doğal gaz erişimi sağlanarak geniş bir altyapı ağı oluşturuldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, “Kayserigaz ve Bursagaz’ı 2019 yılında bünyemize kattığımız dönemden bu yana söz verdiğimiz gibi, sorumluluk alanımızda olan tüm yerleşim yerlerine doğal gazı ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz. Her iki şirketimiz, güçlü altyapıları, operasyonel mükemmeliyetleri ve alanında uzman çalışanları sayesinde, yatırımcılar tarafından ilgi gördü. Şirketlerimizin satış kararını, SOCAR Türkiye’nin uzun vadeli stratejik hedefleri doğrultusunda değerlendiriyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 18.5 milyar dolarlık yatırımla, Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı konumundayız ve stratejik öneme sahip bu yatırımlarımızla Türkiye’de daha uzun yıllar değer üretmeye devam edeceğiz. Bir süre önce kamuoyuyla paylaştığımız üzere, Türkiye’de ana iş kollarımızdan biri olan petrokimya sektörüne yoğunlaşarak, bu alanda önemli bir yatırım gerçekleştirmek amacıyla ön uç ve uç (Pre-FEED ve FEED) mühendislik çalışmalarına başladık. Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine, istihdamına ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
*** İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte yapılacak yenilenebilir enerji yatırımlarının yer seçimi için önemli bir adım atıldı. Büyükşehir bünyesindeki ilgili daire başkanlıklarının görevlilerince oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı ilke ve esaslar taslağı meslek odalarının temsilcilerine sunuldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kentte hayata geçirilecek yenilenebilir enerji projeleri ile ilgili yer seçim kriterlerinin belirlenmesi için meslek odalarının temsilcileriyle buluştu. Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlıklarındaki yetkililerce oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı taslak meslek odalarının temsilcilerine sunuldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nehir Yüksel, “Yenilenebilir enerji doğayı korumaya yönelik en faydalı enerji türü. Ege Bölgesi ve İzmir yenilenebilir enerji konusunda konum olarak çok avantajlı bir bölge. Ancak yer seçimine yönelik sorunlar olabiliyor. Yapılan birçok yenilenebilir enerji yatırımı dava konusu haline gelebiliyor” dedi. Yüksel, hem doğanın korunması hem de bu konuda yetersiz olan mevzuatın aşılması adına konunun uzmanlarından alınacak görüşlerle adım atılacağını ifade etti.
Katılımcı anlayışla ilerlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’ndaki buluşmada İzmir Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi temsilcileri yer aldı.
***Kalyon Holding iştiraki olan İspa İnşaat, Muğla Bodrum’daki 5 yıldızlı tatil köyü projesi için çalışmalara başladı.
Yatırımlar Dergisi’nin aldığı bilgiye göre, proje Muğla İli, Bodrum İlçesi, Kızılağaç Mahallesi, adresinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisli, Mülkiyeti hazineye ait 3 nolu özel parselde (316 ada /1 parselin bir kısmı) gerçekleştirilecek. Söz konusu proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldı ve ÇED süreci başladı.
İspa İnşaat Bodrum projesi, 204 bin 569,33 metrekarelik alanda toplam 248 oda ve bin 200 yatak kapasiteli olarak planlandı. Projenin yaklaşık maliyeti 719 milyon 302 bin 400 TL olarak belirlendi.
*** Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün (AYGM), “Trabzon Raylı Sistem Hattı” projesi için Trabzon Valiliğine sunulan Proje Tanıtım Dosyası incelenerek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Çevre Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından hazırlanan tanıtım dosyasında bedeli 9.147.066.410 TL olan proje Trabzon,Akçaabat, Ortahisar ve Yomra ilçelerinde gerçekleştirilecek. Etüt proje hazırlık çalışmalarına geçtiğimiz haftalarda başlanan hatla ilgili ÇED sürecinin tamamlanmasından sonra 2026 yılında yapım çalışmalarına başlanması bekleniyor.
Trabzon Raylı Sistem Hattı kent merkezi ve yakın çevresinde bulunan önemli seyahat üretim/çekim merkezlerinin toplu taşıma bağlantılarının sağlanmasına yönelik planlandı. Güzergah; Trabzon Şehir Hastanesi, Şenol Güneş Stadyumu, Trabzon Meydanı, Havalimanı, Eski Otogar, rekreasyon alanları ve konut yoğunluklu bölgelerden ilerliyor. Hat doğuda Yomra ilçesinden başlayıp havalimanından geçerek Trabzon meydanına geliyor. Oradan Kahramanmaraş Caddesi, Kadınlar Hali, Ayasofya üzerinden devam ederek Şenol Güneş Spor Kompleksi ve Şehir Hastanesine geçerek Akçaabat Belediyesine ulaşıyor.
Hat; 32,25 km ve 45 istasyon olarak planlandı. 2040 yılı yolcu taleplerine göre hattın günlük 133.987 yolcu/gün taşıması, zirve saatte iki yön toplam yolcu sayısının 21.438 yolcu/saat olması öngörülüyor.
Bilindiği gibi “Trabzon Raylı Sistem Hattı” projesi Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, Trabzon Büyükşehir Belediyesinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına (UAB) devredilmişti. Daha sonra AYGM ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasında devir protokolü imzalanmıştı. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ve yaklaşık maliyeti 114.707.573 TL olarak belirlenen, “Trabzon Raylı Sistem Hattı Etüt Proje ve Mühendislik Hizmetleri” ihalesini kazanan Yüksel Proje ile 03 Aralık 2024 tarihinde imzalanan sözleşmenin bedeli 74.500.000 TL olmuştu.
Gazeteci* Mustafa SALMAN