enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
00:34 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

(SPD) Başkanı Yıldız: Tarımsal üretim planlaması ve su yönetimi yeniden yapılanmalı, birlikte ele alınmalı  

(SPD) Başkanı Yıldız: Tarımsal üretim planlaması ve su yönetimi yeniden yapılanmalı, birlikte ele alınmalı  
7 Aralık 2024
9
A+
A-

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız: Bazı illerde Mısır ekiminin kısıtlanması su krizine yaklaştığımızı gösteriyor. Bu  ileri bir adım ancak su yönetimi ile birlikte  planlı olarak sürdürülmelidir. 

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, 2025 yılından itibaren bazı illerde su kısıtı nedeniyle mısır ekiminin yasaklandığını belirterek, bu ileri bir adımın ancak su krizine ne kadar yakın olduğumuzu da ortaya koyduğuna dikkat çekti.  

Başkanı Dursun Yıldız, basında yer alan haberlerde 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması hakkında Yönetmelik çerçevesinde 2025 yılından itibaren 11 ilde ve birçok ilçede mısır ekiminin yasaklanacağının yer aldığını belirtti.

Dursun Yıldız, bu kararın tarımsal yeraltı su kısıtı gerekçesiyle alındığı ifade edildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin mısır haritası değişiyor | tarlasera

Yeraltısularımızın korunması için havza ölçeğinde bütünleşik yönetim gerekli  

Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada  ise “Dane Mısır ekimi yasaklanmamıştır. Bakanlık tarafından  yer altı sularının yetersiz olarak belirlendiği 11 ilimizin 52 havzasında Tarımsal üretim planlaması kapsamında münavebede 4 yılda bir aynı tarlaya bir kere mısır ekilebilecektir.” dendiğini belirtti. 

Tarım sektörü ve yeraltı su kaynaklarının korunmasına yönelik bu adım karşısında alternatif ürünlere yönelmeye başlayacağını söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Mısır ekimi yasaklanan illerdeki çiftçiler, su tasarrufu sağlayacak bitkiler yetiştirmeye teşvik edilecek. Bu geçiş sürecinde, çiftçilere alternatif ürünler ve su yönetimi konusunda rehberlik edilmesi öngörülmesine rağmen bunun çiftçilerin mağdur edilmeden planlı bir şekilde yapılması gerekir” şeklinde konuştu.  

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Dursun Yıldız: Haziran'da suyun yönetimi çok zorlaşıyor - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız

Dursun Yıldız, bu kararın, özellikle su tüketimi yüksek olan mısırın yerine daha az su tüketen alternatif ürünlerin ekilmesini teşvik edilmesinin beklendiğini belirterek, “ancak böyle bir yasak veya münavebeli ekim kararının uygulanmasından önce bu kararın uygulanacağı bölgelerdeki çiftçilerin geçim kaynakları dikkate alınmalı ve  bir geçiş dönemi planlanmalıdır. Ayrıca çiftçilerimize   alternatif ürünler için  destekler verilmeli teşvikler sunulmalıdır” dedi. 

Tarımda ve su yönetiminde birbirini tamamlayan adımlar atılmalı  

“Bu gibi kararlar ülkemizde çok başlı çok parçalı ve koordinasyon eksikliği içinde olan su yönetimindeki  yeniden yapılanma ihtiyacını da açıkça ortaya koyuyor” diyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Bu kararların etkin bir şekilde belirlenen hedefe ulaşabilmesi  için su yönetiminde reform  ve tarımsal üretim planlanması çalışmalarının entegre bir şekilde sürdürülmesi gerekir..Amaç yeraltısularının korunması ise ruhsatsız kuyular, aşırı çekimler denetim altına alınmalı ve  su yönetimi ve tarımsal üretim alanlarında birbirini tamamlayan adımlar atılmalıdır” şeklinde kaydetti.  

Dursın Yıldız, mısırın önemine de dikkat çekerek, Mısır tanesinin yaklaşık yüzde 70’ini nişasta, yüzde 5’ini yağ ve yüzde 10’unu proteinin oluşturduğunu, Mısırın asıl üretim amacının ise sahip olduğu karbonhidrat kaynağı olan nişastası olduğunu söyledi.

Mısırın, 8.000-10.000 yıldır tarımı yapılan bir bitki ve dünyada en çok üretilen tahıl olduğunu ifade eden Yıldız, Dünya’da 2023/24 üretim sezonunda yaklaşık 1,230 milyar ton mısır üretiminin gerçekleştirildiğini ve başlıca kullanım alanlarının ise nişasta sanayi ve yem sanayi olduğunu belirtti.

Ülkemize 1630’lu yıllarda Kuzey Afrika, Mısır ve Suriye’den geldiğinin ve bu sebeple mısır adını aldığının tahmin edildiğini aktaran Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Mısır ülkemizde en çok üretilen 3 tahıldan biridir. Mısır ülkemizde; dane mısır, silajlık mısır ve yemeklik mısır olarak üretilmektedir” dedi.

Türkiye'de mısır üretimi tarihinin rekor seviyesinde

Mısırın, bilim insanlarının araştırmalarına en çok konu olan tarım ürünlerinden birisi olduğuna da dikkat çeken Yıldız, şunları söyledi:

“Artan dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılayabilmek, sürdürülebilir bir gelecek için bilim insanları mısırda verim ve kaliteyi artıran çalışmalar yapmaktadır . Bu çalışmalar sonucunda mısırdan; bitkisel gıda bileşenleri, biyoyakıtlar, biyoçözünür ve yüzde 100 geri dönüştürülebilir ürünler geliştirilmişti. Bu nedenle de mısır üretimi, tüm dünyada hızla gelişmiştir”.

Ülkemizde 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısırın üretildiğini hatırlatan Dursun Yıldız, “300.000 çiftçimiz tarafından mısır üretimi yapılmaktadır. Mısır verimliliğindeki artışla ülkemizde 2000 yılında 2,3 milyon ton olan mısır üretimi, 2023/2024 üretim sezonunda 9 milyon tona ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız konuşmasında, nişastanın hammaddesinin dane mısır olduğunu belirterek, “Dane mısırın ülkemizde yaygın üretimi yapılmaktadır. Son dönemde Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu gibi geleneksel mısır ekim alanı bölgelerinin yanı sıra İç ve Orta Anadolu ile Ege’de de önemli ekim alanı genişlemesi olmuştur” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.