ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:49 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
18:50 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:33 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:58 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?

Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?
28 Kasım 2024
182
A+
A-

Ülke ekonomimizin mihenk taşlarından biri hiç kuşkusuz turizmdir. Hal böyle olunca sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için, yeterli bütçe ayrılıp ayrılmadığı merak konusu oluyor. Sahip olduğumuz kültürel miras ve doğal güzelliklerle dünya ülkelerini kıskandıran bir zenginliğe sahibiz. Peki bunu dövize dönüştürme konusunda ne kadar başarılıyız.

Konuk Gazeteci-Yazar Gül KABACAOĞLU, “Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Turizmin göz bebeği olan bir çok beldemiz, hala sezonluk olarak hizmet sunmakta, turizmi on iki aya yayamamaktadır. Dolayısı ile kalifiye istihdam sorunu günden güne artmakta ve sektör sıkıntıya düşmektedir. 

Kalkınmanın temeli sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda; yürürlüğe giren sürdürülebilir turizm kriterlerine ne kadar uyum sağladığımız son derece önemlidir. İlgili kriterleri gerçek anlamda özümsedik mi, yoksa sadece kağıt üstünde mi belgelendik, beldemizi ne kadar iyi tanıyoruz ve ne kadar tanıtabiliyoruz, turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz, gerek maddi, gerek fikir olarak? Bu ve benzeri bir çok konu masaya yatırılmalı ve ciddi anlamda üzerinde durulmalı. Eminim trajı komik olan; “bu ülke yabancıların elinde olsaydı, paraya para demezledi“ cümlesini bir çoğumuz duymuşuzdur. Peki bu işin bizim beceremediğimiz püf noktası ne? Hikayedeki gibi ustanın bir püfü kadar kolay, ama camı bir arada tutan o önemli nokta ne? 

Ülkemizde bir çok başarılı turizmci, iş insanı, işinin ehli nitelikli yönetici varken, yıllardır turizmi on iki aya yayacak o püf noktasının bulunmaması zoru başarmak gibi. Sektörel bir başarı ve desteklenme için, mutlak suretle kollektifin hayrına olacak şekilde güç birliği yapılmalı ve kazan kazan politikalarla yerelin kalkınması da sağlanmalıdır.

Turizmci Kurban Bayramı'ndan Umutlu, Tatilci Ise Beklemede - Ekonomi Gazetesi

Muasır medeniyetler seviyesinde trendler takip edilmeli, her kesime, her ihtiyaca hitap eden hizmetler programlanmalı, yeni turizm fikirleri ortaya koyulmalı ve en önemlisi uygulama ve devamlılık için güç birliği yapılmalı, mutlak suretle devlet tarafından desteklenmelidir. Evet önemli bir noktaya parmak bastım. Devlet desteği çok önemlidir.

Ekonomik anlamda ülkemiz zor bir süreçten geçerken, işletmeleri destekleyici teşvikler, gerek eğitim, gerek tanıtım, gerek vergi teşvikleri çok önemli olduğundan aktarılmalı.

Turizm üstadlarının bir araya gelerek; turizmin ihtiyaçlarını belirleme noktasında güç birliği yaparak; ortak bir bildiri hazırlaması, bu noktada oluşturulacak güçlü bir kamuoyu desteği güçlü bir adımın başlangıcı olabilir. İlgili bildirinin tanıtımı ve oluşturulacak kamuoyu çok önemlidir. Sonuçta; sektörün en önemli parçalarından biri tanıtımdır. Buradan kendi tanıtımımızı ne kadar başarılı yaptığımız, gün sonunda karne notumuz olarak yansıyacaktır. 

Sektörün kaliteli hizmete devam edebilmesi için, kaliteli istihdam şarttır. Turizm insan odaklı bir sektör olduğu üzere, ne kadar makineleşme, yapay zeka, teknoloji olsa da, hiç biri, insan gülümsemesinin yerini alamaz. Gülümseyen, iyi hizmet eden nitelikli çalışanları da sektöre küstürmemek için elimizden gelenin daha iyisini yapmalı, özellikle on iki ay sürekli istihdam olanakları sağlamalıyız. Çünkü günün sonunda akılda kalacak olan tek şey hissedilecek duygudur. Ve bu duygu durumunun çalışandan misafire bulaşacağı ve dalga dalga büyüyeceği unutulmamalıdır. 

Saygılarımla. 

Gül Kabacaoğlu'nun ilk Sİngle çalışması Spotify'dan sonra iTunes müzik marketlerde yerini aldı

Gül KABACAOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.