enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?
13 Kasım 2024
11
A+
A-

Söz konusu molekül, Sarmentosin olarak bilinen az bilinen bir glikozit. Güncel araştırmalar bu glikozidin serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi mutluluk hormonlarını parçalayan bir enzimi engelleyen bir biyoaktif madde olduğunu ortaya çıkardı.

A̅repa firması ise, Yeni Zelanda kuş üzümünde keşfedilen bu yeni molekülle ilgili önemli araştırmalar yapıyor. Firmanın patentini de aldığı bu bileşik, sağlıklı bireylerde psikolojiyi ve bilişsel işlevi olumlu etkileme potansiyeline sahip.

Yeni Zelanda kuş üzümü kullanılarak bir dizi gıda takviyesi, toz ve içecek üreten A̅repa firmasının kurucu ortağı Angus Brown’a göre bir sonraki adım, etkili miktarı bulmak için insanlarda bir doz-cevap çalışması yapmak. Şimdiye kadar, beş yetişkini kapsayan bir takip çalışmasında Sarmentosin’in etkileri plaseboya karşı 42 mg ve 84 mg olmak üzere iki dozda incelendi. Sonraki çalışma, Sarmentosin’in etkilerini 2,5 mg’dan 100 mg’a kadar düşük dozlarda karşılaştıracak. Çalışmanın tamamlanmasının en az bir yıl sürmesi bekleniyor.

Brown, “22 mg kadar düşük Sarmentosin’in etkili bir doz olduğuna dair kanıtlarımız var. Bu gerçekten heyecan verici. Çünkü bu, fonksiyonel bir gıda bileşenine veya kapsüllere koymaya çalışmanız gereken büyük bir miktar değil” dedi.

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?

Gelecek araştırmalar, Sarmentosin kullanılan ürünleri şekillendirecek

Yeni araştırma, yayınlanmış beş çift kör, plasebo kontrollü insan klinik çalışmasının üzerine yapılacak. Gelecekteki aşamalarda, Sarmentosin’in ruh hali üzerindeki etkileri incelenecek ve toksikoloji çalışmaları yürütülecek. Şu anda sarmentosin hakkında çok az bilgi mevcut. Glikozit içerdiği bilinen diğer bitkiler ise, etli Crassulaceae ve Rhodiola türleri.

Brown, sarmentosinin farklı kuş üzümü çeşitlerinde de farklı miktarlarda bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte, Yeni Zelanda’da yetiştirilen ve şirket tarafından Neuroberry olarak ticari markalaştırılanlar, daha yüksek Sarmentosin konsantrasyonlarına sahip.

Brown açıklamasında, “Günümüzde anksiyete, depresyon, Parkinson Hastalığı vb. için piyasada bulunan, geleneksel MAO inhibitörü ilaçları yansıtan bir MAO inhibitörünün ilk bitkisel gıda versiyonlarından birini bulduk. Ayrıca tarihsel kullanımı ve güvenlik kanıtlarını gösteren iyi verilere sahip. Bu gerçekten heyecan verici ve sağlıklı popülasyondaki olumlu faydalarla gerçekten ilgileniyoruz. Ruh halini, motivasyonu ve genel bilişi nasıl geliştirebileceğini inceliyoruz” dedi.

Brown, biyoaktifin bir sonraki büyük “trend” olabileceğine inanıyor ve bunu çay ve kahvede kafeinin keşfinin, gıda ve takviye endüstrisini etkilemesine benzetiyor. Öte yandan A̅repa, 2030 yılına kadar 10 pazarda yer alma planlarının bir parçası olarak, tamamlanan bir ürün yelpazesiyle önümüzdeki yıl ABD pazarına girmeyi hedefliyor. ABD piyasasına giriş, toz takviye ürünlerinin e-ticaret yoluyla tanıtılmasıyla başlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.