McDonald’s kaynaklı gıda zehirlenmesi salgını: 1 kişi yaşamını yitirdi
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan bir açıklamada, McDonald’s firması tarafından ABD’de satılan Quarter Pounder hamburger ürünü ile bağlantılı olarak meydana gelen şiddetli E. coli salgını sebebiyle onlarca kişinin hasta olduğu, 1 kişinin ise yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.
Gıda Hattı kaynaklı habere göre, CDC, Eylül ayı sonlarında başlayan salgının 10 batı eyalete yayıldığını ve tespit edilen toplam 49 vakanın çoğunun Colorado ve Nebraska’da yoğunlaştığını söyledi. Açıklamanın ardından fast food zincirinin hisseleri mesai sonrası işlemlerde %6’dan fazla değer kaybetti.
Aralarında hemolitik üremik sendromlu (böbreklerdeki kan damarlarına zarar veren ciddi bir durum) bir çocuğun da bulunduğu on kişi hastaneye kaldırıldı. CDC’den yapılan açıklamada “Colorado’da yaşlı bir kişi hayatını kaybetti” bilgisi de paylaşıldı.
Tüm hastaların aynı E. coli türünü taşıdığı ve belirtileri ortaya çıkmadan önce McDonald’s’ta yemek yediklerini bildirdikleri öğrendi. Özellikle de Quarter Pounder yediklerini hatırlayanlar çoğunlukta.
Salgının kaynağı tam olarak ne?
Olayı araştıran müfettişler salgına neden olan malzemeyi henüz tam olarak belirleyememiş olsa da, her ikisi de etkilenen eyaletlerdeki restoranlardan kaldırılan ve daha fazla araştırma yapılmasını bekleyen kıyılmış soğan ve dana köftesine odaklanıyor.
McDonald’s ABD Başkanı Joe Erlinger, yayınladığı bir video mesajında “ Gıda güvenliği benim ve McDonald’s’taki herkes için çok önemli. Belirli eyaletlerde Quarter Pounder’larda kullanılan dilimlenmiş soğanları proaktif olarak kaldırmak için adımlar attık. Ayrıca Quarter Pounder’ı belirli eyaletlerdeki restoranlardan geçici olarak kaldırma kararı aldık” ifadelerine yer verdi.
Erlinger, eyaletlerin çoğunun bu salgından etkilenmediğini de sözlerine ekledi. Etkilenen eyaletlerde, diğer sığır eti ürünleri de dahil olmak üzere diğer menü öğeleri mevcut olmaya devam ediyor.
Kurum, Quarter Pounder tüketen ve ishal, 38,9 santigrat derecenin üzerinde ateş ve kusma gibi E. coli zehirlenmesi belirtileri geliştirenlere tıbbi yardım almalarını tavsiye etti. E. coli enfeksiyonun neden olduğu belirtiler tipik olarak maruziyetten üç ila dört gün sonra başlar ve çoğu kişi tedavi olmaksızın beş ila yedi gün içinde iyileşir. Ancak bazı vakalar ağırlaşabilir ve hastanede tedavi almaya ihtiyaç duyabilir.