ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

O neslin sağlığı, düşünülenden daha kötü!

O neslin sağlığı, düşünülenden daha kötü!
13 Ekim 2024
9
A+
A-

1946 – 1964 arasında doğan nesle, “Baby Boomers” (kısaca Boomers. T. Doğum oranının yüksek olduğu dönemde doğan kimse) deniyor. Yeni bir araştırmaya göre önceki nesilden daha uzun yaşayan bu nesil, yaşlandıkça daha fazla karşılaşıyor…

İngiltere, Avrupa ve ABD’de kendi kendine bildirilen sağlık ve vücut-kitle endeksi ölçümleri; obezite, engellilik ve kronik hastalıkların artmakta olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, 2004-2018 yılları arasında toplanan 114.526 kişinin veri tabanı kayıtlarına dayanıyor. Verileri İngiltere’deki University College London (UCL) ve Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar analiz etti.

Bulgular, küresel olarak yaşam beklentisindeki uzun vadeli iyileşmelerin yaşlılıkta daha iyi sağlıkla eş anlamlı olmadığını gösteriyor.

UCL’de Sağlık Bilimci olan Laura Gimeno, “Çalışmamız, daha yeni doğan nesillerin ilerleyen yaşlarına girerken sağlık durumlarının kötüleştiğine dair endişe verici yeni kanıtları ortaya çıkardı. Genç kuşakların aynı yaştaki önceki kuşaklara göre daha kötü sağlık koşullarına sahip olma eğiliminde olduğu bir ‘kuşaklararası sağlık kayması’ olduğunu tespit ettik” dedi.

Baby boomers kuşağının 50’li ve 60’lı yaşlara geldiklerinde kanser, akciğer hastalığı, diyabet ve yüksek kolesterol gibi bazı hastalıklardan etkilenme olasılığı 1,5 kattan fazla olarak hesaplandı. Araştırmacılar ayrıca, bölgelere göre değişmekle birlikte, engellilik oranlarındaki iyileşmelerin durduğunu ve hatta bazı yerlerde tersine döndüğünü tespit etti. Aynı durum hareketlilik (yıkanabilmek, yemek yiyebilmek ve kısa mesafeleri yürüyebilmek vb.) için de geçerliydi.

Bu sonuçlar neden şaşırtıcı?

On yıllar boyunca tıbbi tedavilerde ve sağlık bilincinde gördüğümüz ilerlemeler göz önüne alındığında bunlar şaşırtıcı bulgulardır. Bu bulgular, yaşlıların önceki nesillere kıyasla daha fazla sağlık sorunu yaşadığını ortaya koyan diğer çalışmalarla da örtüşüyor. Üstelik bu durum, sadece daha uzun yaşadıkları ya da hastalıkların daha erken fark edildiği için geçerli değil.

Çalışma bunun altında yatan nedenleri yakından incelemiyor, ancak aşırı kilolu insan sayısının artması ve bazı bölgelerde fiziksel aktivitenin azalması gibi eğilimleri olası faktörler olarak öne sürülüyor.

Gimeno, “Savaş öncesi kuşaklarda azalan engellilik oranlarına rağmen, kronik hastalıklar ve artan obezite, baby boomers kuşağı için ciddi engelliliğe dönüşüyor olabilir” diyor.

Doğurganlık ve doğum oranlarının düşmesi ve ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte nüfusun yaşlı oranı artıyor ve bu da insanların ilerleyen yaşlarında iyi bakılmalarını sağlamak açısından daha fazla talep anlamına geliyor.

Ancak araştırmacılar bunun kabullenmemiz gereken bir eğilim olmadığı düşüncesinde. Teşhis ve tedavilerdeki gelişmeler, sağlık sorunlarını önleme, tespit etme ve yönetme konusunda her zamankinden daha bilgili olduğumuz anlamına geliyor. Neler olduğu hakkında ne kadar çok şey bilinirse, bu konuda o kadar çok şey yapılabilir.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Journals of Gerontology dergisinde yayınlandı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.