İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Cuma günü yaptığı açıklamada, Tahran destekli Hizbullah’ın suikast sonucu öldürülen lideri Hasan Nasrallah’ın halefini hedef aldığı düşünülen Beyrut’taki İsrail saldırısının ardından İran ve bölgesel müttefiklerinin geri adım atmayacağını söyledi.
UHA Haber’in VOA’ya dayandırdığı Reuters haber ajansı kaynaklı haberine göre, İran, İsrail’in Hizbullah’ı Ortadoğu’da güçlü bir silahlı ve siyasi güce dönüştüren lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ı öldürmesine misilleme olarak Salı günü İsrail’e füze fırlatmış, İsrail ise misilleme sözü vermişti.
İran’ın petrol tesislerine olası bir saldırı ihtimali üzerine petrol fiyatları yükseldi.
Tahran’da Cuma namazını kıldıran Hamaney, “Bölgedeki direniş, liderleri öldürülse bile geri adım atmayacak” dedi.
Konuşmasında Nasrallah’tan bahsederek İsrail’e yönelik saldırıyı yasal ve meşru olarak niteleyen Hamaney, “Silahlı kuvvetlerimizin birkaç gece önce gerçekleştirdiği parlak eylem tamamen yasal ve meşruydu” dedi. İran’ın dini liderinin Cuma hutbesi sırasında yanında bir tüfek bulunması ve konuşmasının bir kısmını Arapça yapması dikkati çekti.
Hamaney, yanında duran bir tüfeğin namlusunu tutarak, İsrail’e ya da ABD’ye doğrudan bir tehditte bulunmadan, İran’ın İsrail’e karşı “yerine getireceği görevi ne erteleyeceğini ne de aceleci davranacağını” söyledi.
Yarı resmi İran haber ajansı SNN, Devrim Muhafızları komutan yardımcısı Ali Fadavi’nin Cuma günü İsrail’in saldırması halinde Tahran’ın İsrail enerji ve gaz tesislerini hedef alacağını söylediğini aktardı.
Nasrallah’ın halefi olacağı söylenen Hizbullah yetkilisi Haşim Safiyeddin’in akıbeti bilinmezliğini korurken İran’ın söylemi tırmanıyor. Haber sitesi Axios’un muhabiri Barak Ravid’in üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre Safiyeddin, gece Beyrut’taki bir yeraltı sığınağında hedef alındı; ancak akıbeti belli değil.
İsrail ordusu yorum yapmayı reddederken Hizbullah da Safiyeddin’nin akıbeti hakkında yorum yapmadı. Hizbullah’ın İran temsilcisi olan kardeşi Seyyid Abdullah Safiyeddin, Hamaney’in Tahran’daki konuşmasına katıldı.
İsrail’in Lübnan’a yönelik yoğun saldırılarını sürüyor
Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamieh bugün Lübnan’ın Suriye ile olan Masna sınır kapısı yakınlarında gerçekleşen bir İsrail saldırısının, son günlerde İsrail bombardımanlarından kaçmak için yüz binlerce kişi tarafından kullanılan yolu kestiğini söyledi.
Hamieh, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırının Lübnan toprakları içinde sınır kapısı yakınlarına isabet ettiğini ve dört metre genişliğinde bir krater oluşturduğunu kaydetti.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askeri sözcüsü dün, İran destekli Lübnanlı silahlı grup Hizbullah’ı sınır kapısını Lübnan’a askeri malzeme taşımak için kullanmakla suçlamıştı.
Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu, bu silahların kaçakçılığına izin vermeyecek ve bu savaş boyunca yaptığı gibi mecbur kalması halinde harekete geçmekte tereddüt etmeyecek” dedi. Adraee ayrıca, İsrail ordusunun bugün Lübnan’ın güneyindeki 20’den fazla kasabada yaşayanlara kasabaları derhal boşaltmalarını söyledi.
Bu arada dün geceki yoğun İsrail bombardımanın bir hedefi de, Hizbullah kontrolündeki Dahiye yakınındaki uluslararası havalimanına yakın noktalar oldu. Bölgeye yoğun hava bombardımanının ardından havalimanının hala açık olduğu, saldırıdan olumsuz etkilenmediği bildirildi.
İran Dışişleri Bakanı Arakçı Lübnan’a gitti
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, Cuma günü Beyrut’ta yaptığı açıklamada, Tahran’ın Lübnan’da ateşkes çabalarını, Hizbullah tarafından desteklenmesi ve Gazze Şeridi’ndeki ateşkesle eş zamanlı olması koşuluyla desteklediğini söyledi.
Arakçı, “Lübnan halkı tarafından kabul edilebilir, direniş tarafından kabul edilebilir olarak nitelenmesi ve üçüncü olarak da Gazze’deki ateşkesle eş zamanlı olması koşuluyla ateşkes çabalarını destekliyoruz” dedi.
İran Dışişleri Bakanı ayrıca “bu zor koşullarda” Beyrut’ta bulunmasının İran’ın Lübnan’ın yanında durduğunun ve Şiiler’i desteklediğinin en iyi kanıtı olduğunu söyledi.
Son 10 günde 300 binden fazla kişi Suriye’ye geçti
Lübnan hükümetinin istatistiklerine göre son 10 gün içinde büyük çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 300 binden fazla kişi artan İsrail bombardımanından kaçmak için Lübnan’dan Suriye’ye geçti.
Hizbullah ve İsrail arasında tırmanan çatışmalar, ABD ve İran’ın Ortadoğu’da birçok cephede süren çatışmaların içine çekileceği korkusunu arttırdı.
İsrail ile Lübnan’daki silahlı hareket Hizbullah arasındaki çatışmaların dramatik bir şekilde tırmanmasının ardından ülkeler vatandaşlarını Lübnan’dan tahliye etmek için acil durum planları hazırladı.
Henüz hiçbir ülke geniş çaplı bir askeri tahliye başlatmamış olsa da, bazıları uçak kiralıyor. İnsanlar kendi başlarına da kaçıyor.
Biden: “Topyekün bir savaş olacağına inanmıyorum”
ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu’da “topyekün bir savaş” olacağına inanmadığını ama bunu önlemek için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
Washington’da gazetecilerin böyle bir savaşın önlenebileceğinden ne kadar emin olduğu sorusuna Biden, “Yağmur yağmayacağından ne kadar eminsiniz? Bakın, topyekûn bir savaş olacağına inanmıyorum. Bence bundan kaçınabiliriz. Ama daha yapacak çok şey var” yanıtını verdi.
ABD, Avrupa Birliği ve diğer müttefikler İsrail-Lübnan çatışmasında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunurken, Biden ABD’nin İsrail’in İran’ın petrol tesislerini vurmasını da içeren Tahran’ın saldırısına karşılık verme seçeneklerini İsrail ile görüştüğünü söyledi.
Biden’ın açıklamaları küresel petrol fiyatlarının yükselmesine etki ederken, Ortadoğu’da artan gerilim potansiyel arz kesintileri konusunda endişelendiriyor.
İsrail’i İran’ın petrol tesislerine saldırmamaya çağırıp çağırmadığı sorulan Biden, kamuoyu önünde pazarlık yapmayacağını söyledi.
Biden önceki gün, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik herhangi bir saldırısını desteklemeyeceğini söylemişti.
Bölge sakinleri ve güvenlik kaynakları, İran destekli Hizbullah’ın kalesi olan Beyrut’un güney banliyösü Dahiye’nin, İsrail’in bazı bölgelerdeki insanlara evlerini terk etmelerini emretmesinin ardından dün gece yarısına doğru yeniden saldırıya uğradığını söyledi.
İsrail, Lübnan’daki operasyonlarının, Gazze savaşı sırasında Hizbullah’ın bombardımanlarının kuzeyinden tahliye etmek zorunda bıraktığı on binlerce vatandaşının evlerine dönmesine olanak sağlamayı amaçladığını söylüyor.
Lübnanlı yetkililer, İsrail saldırıları nedeniyle 1,2 milyondan fazla Lübnanlı’nın yerinden edildiğini ve İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, çoğu son iki hafta içinde olmak üzere yaklaşık 2 bin kişinin öldürüldüğünü bildirdi.