ABD seçim günlükleri: Merkeze göz kırpan ‘yoldaş’ Harris
10Haber Dünya bülteninden herkese merhaba! ABD seçimlerini en az bir ABD medyası kadar takip ettiğimiz serimize devam ediyoruz. Bugün öyle uzun uzun gündeme boğulmayacağız. Onun yerine daha çok analiz tadında ilerleyeceğiz.
Bildiğiniz üzere ABD seçimlerinin alameti farikalarından biri de TV münazaraları. Haziran ayında gerçekleşen CNN yayınında Joe Biden’ın ayağını kaydıran Donald Trump, 10 Eylül’de Kamala Harris ile karşı karşıya gelecek.
Biden adaylıktan çekilip de yerini Harris’e bırakalı bir ayı geçkin bir süre olmuştu. Harris bu süre zarfında ne uzun demeçler verdi, ne de röportaj. Haliyle suskun gördüğü rakibini “kolay lokma” gören Trump, söylemleriyle 10 Eylül’de yaşanacakların bir perspektifini de çizdi. Ancak Harris’in geçtiğimiz gün verdiği röportaj aslında onun Trump’ın karşısına çıkmaya ne kadar hazır olduğunu göstermesi açısından da önemliydi.
Trump ne diyor: Trump, Harris’in bir “komünist” olduğunu söylüyor. Radikal sol bir siyasetçi olduğunu iddia ettiği Harris’in bu sebeple bir milli güvenlik sorunu olduğunu seçmenlerine karşı defalarca dile getirdi. Kararsız seçmenleri de sosyal medya üzerinden etkilemeye çalışıyor.
Bu sebeple “Yoldaş” diye kendince dalga geçtiği Harris ile ilgili paylaşımlarının ardı arkası kesilmiyor.
Harris ne yapıyor: Merkeze göz kırpıyor. Kendisini başkan yardımcılığına taşıyan seçmen grubunun antipatisini kazanma uğruna “merkeze oynuyor” hem de. Bu “merkeze göz kırpma yorumları” da ABD medyasına ait. Bana sorarsanız Harris zaten merkezci bir siyaset yürütüyor. Ama merkez sağ ile merkez sol arasında bir kayma yaşadığını söylemek mümkün. Göçmenlere yönelik sertleşen söylemi, Filistin konusunda hayal kırıklığı yaratan tepkisizliği… Bunlara örnek.
Neden mi bunu yapıyor?
Çünkü Trump’ın yarattığı “radikal sol” algısını yıkmak istiyor. Hem Cumhuriyetçilerin çizgisine yakın olsa da kararsız olan seçmenleri yakalama umudu var. Hem de göçmen politikalarından memnun olmayan Demokratları kaybetmek istemiyor. Yükselen aşırı sağa karşı o da tutumunu şekillendiriyor. Çünkü anketlerde tamamen başa baş bir tablo görünüyor.
Biz bugün ne anlatacağız?
Harris’in satır aralarında merkez sağ ile merkez sol arasında nerede kayma yaşadığına yakından bakacağız. ABD’de solculuğun neden “öcü” gibi göründüğüne değinip Harris’in de neden solcu olamayacağını inceleyeceğiz.
Gazeteci* Berrak GÜNGÖR