???? Bu hafta vizyon menüsünde dokuz film var. Ama dördüne dikkat kesildim. İlki ‘Ruhların Kaçışı’. Oscar ve Altın Ayı alan Miyakazi klasiği. Gösterime girmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Ama zamanın üzerine çıkmayı bildi. 20. yıldönümü vesilesiyle yeniden vizyonda. Beyazperdede izlememiş olanlar kaçırmasın.
Diğer üç filme gelirsek ‘Ölümsüz’, ‘Gözlerini Kırp’, ‘The Hunted’… Bu üç film günümüz dünyasının aşıklara, yoksullara ve mültecilere yer olmadığını söylüyor bize. ‘Ölümsüz’ bir çizgi roman uyarlaması. Hatırlayanlar olacaktır Brandon Lee 1995’teki ilk uyarlamada (‘Ölümsüz Aşk’) oynuyordu ve film setinde vurulup ölmüştü. O yıllarda bir söyleşi hatırlıyorum. Lee ‘Bu film benim kaderim’ demişti. İkinci uyarlama olan ‘Ölümsüz’de konu biraz farklılaşmış. Ama bir çizgi roman estetiği var. Lakin film uzaktan John Wick’e selam yolluyor.
‘Gözlerini Kırp’ ve ‘The Hunted’ kapana sıkışma ve kapandan kurtulma filmi. Kapana sıkıştıranlar zengin beyazlar. ‘Gözlerini Kırp’ta bir garson ‘The Hunted’da ise mülteciler zenginlerin fantezilerinin kurbanı durumunda. İkisi de gayet politik aslında.
???? Sinemanın en yakışıklı jönü Alain Delon geçen pazar günü yaşamını yitirdi. İnsan böyle durumlarda oyuncunun birkaç filmini izlemek istiyor. Netflix’te ‘Büyük Silah’ filmi var. MUBI’deyse ‘Ateş Çemberi’ ve ‘Kızgın Güneş’. Bunları görünce keşke ‘Kiralık Katil’ ve ‘Şehirde İki Adam’ gösterilse de izlesek diyor insan.
???? Gelelim açık hava gösterimlerine… Geçen yılın en iyi filmlerinden biriydi Aki Kaurismäki’nin ‘Sararmış Yapraklar’ filmi. 25 Ağustos’ta saat 21.00’de Kalamış Atatürk Parkı’nda gösterilecek. İkinci gösterim ise Guy Ritchie’nin Jason Statham’lu filmi ‘İntikam Vakti’. Şiddetin öyle ya da böyle kaynağına döndüğünü anlatan bir aksiyon dram. Film 27 Ağustos Salı saat 21.00’de Yapı Kredi bomontiada.
PLATFORMLAR
???? Dijital platformların nabzını tutan Özgecan Büyüker bu hafta beş yapım tavsiye ediyor. İkisi belgesel. Netflix’teki ‘Wyatt Earp ve Kovboy Savaşı’, 26 Ekim 1881’de çok kısa süren bir çatışmayı anlatan bir belgesel. Özgecan “Belgesel kelimesini görünce kaçanlarınız geri gelsin, çünkü bu belgesel bir Vahşi Batı filmi tadında ve oldukça sürükleyici. Bu anlamda hem tarih meraklılarına hem Western film tutkunlarına hitap ediyor” diyor. İkinci belgeselimiz Blu TV’deki ‘Making of Prens’. Namlı dizi ‘Prens’in kamera arkasını anlatıyor.
Belgeseller dışında Alman yapımı ‘Perfekt Verpasst’ adlı romantik komedi Özgecan’ın önerdiği dizilerden. Prime Video’daki yapım olgun aşkları konu alıyor. Bana göre değil diyorsanız Netflix’teki Danimarka yapımı ‘Baby Fever’ var. Eğer bu dizi de sizi kesmemişse yetişkinler için animasyon ‘Solar Opposites’in yeni sezonu Disney+’ta yayında.
KİTAP
???? Mustafa Kemal Atatürk’ün bir kitap kurdu olduğunu ortaya koyan bir kitap ‘Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar’. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan Gürbüz D. Tüfekçi’nin yayına hazırladığı kitap sayesinde Atatürk’ün ‘Çalıkuşu’ romanını çok sevdiğini öğrendim. Metin Celal, 10Haber Kitap’taki yazısında Atatürk’ün kitapla ilişkisini anlatıyor.
???? Sadece kitap mı, sinemayı da çok seviyordu Atatürk. Ali Özuyar’un ‘Gazi’nin Sineması’ kitabı vardır Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, meraklılarına öneririm. Atatürk tür olarak komedi, romantik komedi ve müzikal dramlardan hoşlanıyormuş.
???? 10Haber kitap eleştirmeni A. Ömer Türkeş bu hafta İspanyol edebiyatının yaşayan en önemli yazarlarından Javier Cercas’ın Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Terra Alta’ kitabını yazdı. Yazarın ilk polisiyesi. Lakin İspanya İç Savaşı diğer kitaplarında olduğu gibi bu polisiyesine de sirayet ediyor. Ama en önemli selam ‘Sefiller’e. Ömer Bey kitap için “Okumayı bırakamadım. Tuhaf olan bu. Gerçekliğe, benim hoşlandığım romanlardan çok daha yakın” diyor.
???? Sabri Ülker Vakfı Yayınları’ndan çıkan ‘Yeme Psikolojisi’ yemek yemeği sevdiğim için merak ettiğim kitaplardandı. 10Haber Kitap’ta çıkan yazı merakımı daha da katmerledi. Meseleyi etraflıca anlatıyor.
TİYATRO
???? Şener Şen yıllar sonra ‘Zengin Mutfağı’ ile sahnelere geri döndü. 2018’de başladı oyunu sahnelemeye altı yıldır da devam ediyor. Tiyatro yazarımız Bahar Çuhadar’ın bu hafta tavsiye ettiği oyunlardan. 28 Ağustos Çarşamba, saat 21.00’de AKM’de sahnelecek oyun. Hala izlemeyen varsa kaçırmasın derim.
???? Bahar’ın asıl öne çıkardığı tiyatro olayı ise 13 Eylül’da başlayacak İstanbul Fringe Festival 24. 11 ülkeden bağımsız oyunlar, dans ve performanslar şehrin dört bir yanındaki mekanlarda sahnelenecek. Bahar festivalin tarihini, Türkiye macerası anlatıyor. Tavsiye ettiği oyunları sıralıyor.
SERGİ
???? Eylül ayıyla birlikte sanat dünyası adeta coşacak, hazır olun derim. Ama eylülü beklemeye de gerek yok. Çünkü yeni sergiler açılmaya başladı. Ilgaz Gökırmak Sergi Turu’ndaözellikle bugün açılacak olan Lalehan Uysal’ın Yapı Kredi bomontiadaki Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze… sergisini öne çıkarıyor. Ekolojik bir sergi diyeyim. Bu temayı tamamlayan bir sergi daha var. Bu sergi de 31 Ağustos’ta açılacak. Lakin Eskişehir’de. Eldem Sanat Alanı’ndaki Sakin Topraklar sergisinin odağında toprak var. Ve tabii hala açık olan sergileri de hatırlatıyor Gökırmaklı.
KONSER
???? Konser kurdu İhsan Dindar, Volkswagen Arena’da bugün sahne alacak Arjantinli Fuerza Bruta Wayra topluluğunun gösterisine dikkat çekiyor. Akrobasi, dans ve müziği bir araya getiren grup haftanın öne çıkan müzikal etkinliği. Yok bana konser lazım diyenler olabilir. Bugün Mehmet Erdem Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda Ahmet Kaya şarkılarını seslendirecek. Konser saat 21.00’de başlayacak. Şehrin bir diğer açık hava mekânı BtcTurk Vadi Açıkhava’da saat 21.00’de Yıldız Tilbe sahnede. Maçka Küçükçiftlik Park’ta gecenin konuğu Duman. Yakında yeni albümünü yayınlayacak grup sevilen şarkılarını saat 21.00’den itibaren seslendirecek. Bodrum’daki Antik Tiyatro’da ise, Teoman’ın konseri var. Konser saat 21.00’de.
Bu haftalıkta bu kadar.
Kültür sanat sizinle olsun!
Gazeteci* Olkan ÖZYURT