ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:24 Zafer uğruna yerle bir oldular: Kanlı şehir savaşları
06:09 Kapalı Maraş’ın bazı bölümlerinin ziyarete açılmasının dördüncü yıl dönümü
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Analiz Avrasya Araştırmaları Merkezi Putin Azerbaycan’a Yatırım Mı Yapıyor?

Analiz Avrasya Araştırmaları Merkezi Putin Azerbaycan’a Yatırım Mı Yapıyor?
22 Ağustos 2024
10
A+
A-

Rusya’nın stratejik eski müttefiki Ermenistan ile Batı bloğu arasında devam eden ilişkiler hız kazanırken, Azerbaycan ve Rusya arasındaki stratejik ilişkiler de artmaya başladı.

Aisha Sevgi Hajaloghlu adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Ayşe Sevgi HACALOĞLU, (UDİAD) Araştırmacı

Uluslararası Diplomatik İlişkiler ve Akademik Araştırmalar Derneği’nden (UDİAD) Araştırmacı Ayşe Sevgi HACALOĞLU, kaleme aldığı “Avrasya Araştırmaları Merkezi Putin Azerbaycan’a Yatırım Mı Yapıyor?” başlıklı yaptığı analizinde, 18-19 Ağustos tarihlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, resmi ziyaret kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü’de bir araya geldiğini hatırlattı.

Ayşe Sevgi HACALOĞLU, Kremlin yönetimin açıklamasına göre Moskova’nın, Bakü ile Erivan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine devam etmek niyetinde olduğunu dile getirdi.

“Basın açıklamasında, Azerbaycan-Ermenistan sınırının belirlenmesi ve çizilmesi sürecinin desteklenmesi, bölgedeki ulaşım, lojistik ve ekonomik bağların engellenmesinin kaldırılması ve barış anlaşmasının imzalanması için kilit görevlerde olmaya devam ettiği belirtiliyor” diyen Araştırmacı HACALOĞLU, “Putin, geldiği gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı eşi Mehriban Aliyeva ile bir araya geldi. Pazartesi günü heyetler arası müzakereler dar ve genişletilmiş formatta gerçekleştirildi. İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından iki ülkenin devlet başkanları medyaya ortak bir açıklama yaptı” dedi.

Ukrayna Savaşı Gölgesinde Rusya ve Azerbaycan İlişkileri

Ukrayna savaşı gölgesinde Rusya ve Azerbaycan ilişkilerine de analizinde dikkat çeken Ayşe Sevgi HACALOĞLU, şunları söyledi:

“Putin’in Bakü ziyareti, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kursk bölgesindeki operasyonu çerçevesinde gerçekleşmesi tesadüf mü yoksa Azerbaycan ile bir denge politikası kurmanın bir parçası mı? Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgali başladığında Bakü’de Ukrayna’yı destekleyen spontane protestolar gerçekleşti. Azerbaycan, Ukrayna’daki savaşa ilişkin resmi bir açıklama yapmasa da oraya insani yardım gönderdi ve Azerbaycan basını, Azerbaycanlıların Ukrayna’nın yanında olduğunu aktardı.

Pandemi ve Rus-Ukrayna savaşı öncesinde her yıl Rusya’dan Azerbaycan’a birçok turisttik ziyaret gerçekleşiyordu. Böyle ki bu ziyaretçiler Azerbaycan’dan Rusya’ya gidenlerden daha fazla idi. Azerbaycan Devlet İstatistik Komitesi’ne göre Rusya vatandaşları, Ukrayna savaşına rağmen Azerbaycan’a gelenler turistler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu rakam 2023 tarihinde 600 binden fazlaydı”.

“Rusya, Azerbaycan’ın Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleriyle olan dış ticaret cirosunun üçte ikisini (4,4 milyar dolar) gerçekleştiriyor” diyen Araştırmacı HACALOĞLU, “Aslen birçok büyük Rus iş adamının Azerbaycan’la yakın bağları var. Bunun yanında Bakü’de ve Azerbaycan’da yer alan birçok üniversitede tamamen Rusça eğitim almak mümkün. Dolayısıyla, tüm farklılıklara rağmen Azerbaycan’da Rusya karşıtı bir politika bulunmuyor. Azerbaycan, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’nın yardım gönderirken bir taraftan da bölgede Rusya ile denge politikası yürüttüğünü açık bir şekilde görmemiz mümkün. Jeopolitik olarak problemli bir bölgede ve karmaşık siyasi ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan için en doğru adımın bu olduğunu net olarak vurgulamamız gerekiyor” dedi.

Rusya-Azerbaycan İlişkilerinin Stabilitesi

Rusya – Azerbaycan İlişkilerinin Gelecekte Bize Ne Vadediyor?

19 Ağustos’ta Azerbaycan ile Rusya arasında üç anlaşma, üç mutabakat ve ortak bildiri olmak üzere altı belgenin imzalandığına vurgu yapan HACALOĞLU, İmza törenin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Zagulba konutunda gerçekleştiğini belirtti.

Ayşe Sevgi HACALOĞLU, “Ortak açıklamaya ek olarak gıda güvenliği alanında iş birliği, karantina ve bitki koruma alanında iş birliği, sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanında iş birliğine ilişkin hükümetler arası anlaşmalar da imzalandı. İş teftişi konuları, iklim değişikliği konularının yanı sıra Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile Azerbaycan İhracat ve Yatırım Teşvik Ajansı arasında da mutabakat zaptı imzalandı” dedi.

Rusya Devlet Duması’nın Bağımsız Devletler Topluluğu İşlerinin, Avrasya Entegrasyonu ve Yurttaşlarla İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Kalaşnikov’un, Vladimir Putin’in Azerbaycan’a yaptığı resmi ziyaretin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığını vurguladığını anlatan  Araştırmacı HACALOĞLU, Kalaşnikov’un, ‘‘stratejik ittifakın bir sembolü’’ olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Ziyaret sırasında tartışılan ana konulardan birinin, Azerbaycan topraklarından geçen Kuzey-Güney ulaşım koridoru da dahil olmak üzere ekonomik iş birliği ile ulaştırma ve lojistik altyapısı konuları olduğuna dikkat çeken Ayşe Sevgi HACALOĞLU analizinde, şöyle devam etti.

Türkiye, Kuzey Koridoru'ndan en az yüzde 15 pay alabilir - 7deniz Haber

“Azerbaycan’ın jeopolitik konumu için son derece önemli olan Kuzey-Güney ulaşım koridoru, Moskova’nın ekonomisine de katkı sağlayacak. Azerbaycan Kuzey-Güney Koridoru sayesinde güzergâh üzerinde bulunan diğer devletlerle bağlantı kurmasına da olanak tanıyacak. Rusya ve İran, Amerika’nın kontrolü dışında birbirleriyle ticaret yapmak istediği biliniyor. Kuzey-Güney koridoru Basra Körfezi’ne bağlanmakta ve aynı zamanda dünyanın en hızlı gelişen ekonomik bölgelerinden biri olan Hindistan’ın güneyine kadar uzanması açısında da büyük önem teşkil ediyor”.

Rusya’nın bir taraftan da Güney Kafkasya’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı bir çözümün oluşması için kendisini bir kez daha etkili bir arabulucu olarak ilan ettiğini hatırlatan HACALOĞLU, Putin’in ‘‘Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanması için bir şeyler yapabilirsek, süreci iki ülke arasında sınırların belirlenmesine ve lojistik hatların açılmasına götürebilirsek bundan çok mutlu olacağız. Azerbaycan ziyaretim sonrasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la iletişim kurarak ziyaretimin sonuçları hakkında bilgilendireceğim. Azerbaycan’ın bu sürecin tamamlanmasına ve çözüm elde edilmesine odaklandığını çok iyi biliyorum’’ açıklamasını yaptığına vurgu yaptı.

Mavi Marmara ile ilgili karara itiraz - Son Dakika Haberleri

Putin’in doğrudan Ermenistan’a bir ziyaret yapmasının söz konusu olmadığına da değinen Ayşe Sevgi HACALOĞLU, “Çünkü Ermenistan Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katıldı. UCM Roma statüsü’ne göre Rusya Devlet Başkanı Putin Ermenistan’a gittiği takdirde tutuklanabilir. Bunun yanında Bakü yönetiminin BRICS’e katılma arzusu da dile gelen konulardan biriydi. Aliyev’in ‘‘BRICS’’ ve ‘‘Şanghay İş birliği Örgütü’’ne olan ilgisini açıkça beyan etmesi, Azerbaycan’ın ‘‘yeni dünya düzeni’’ndeki tercihlerinin açık bir resmini ortaya koydu. Putin ziyareti sonrası Azerbaycan’ın BRISC’e katılma başvurusu da bunu gösteriyor” dedi.

Sonuç ve Değerlendirme

Uluslararası Diplomatik İlişkiler ve Akademik Araştırmalar Derneği’nden (UDİAD) Araştırmacı Ayşe Sevgi HACALOĞLU, sonuç ve değerlendir bölümündeki analizi şöyle noktaladı:

“Moskova ile derinleşen iş birliğinin bir parçası olarak Bakü, özellikle Şanghay İş Birliği Örgütü ve BRICS kapsamındaki Avrasya ekonomik projelerine katılımını muhtemelen artıracaktır. Azerbaycan’ın bu kuruluşlara tam üyeliği, ekonomik çıkarların desteklenmesi ve küresel altyapı projelerine katılım açısından ülkenin ulusal çıkarlarını karşılamaktadır. Dolayısıyla Küresel Güney’e yönelik bu hareket Azerbaycan yönetiminin doğal bir adımıdır. Özellikle İkinci Karabağ savaşından sonra Ermenistan’ın Batı yanlısı siyaset izlemesi ve bölgede ABD-AB ülkeleri ile hareket etmesi, Rusya-Azerbaycan ilişkilerini daha da derinleştirmiştir. Rusya’nın Ukrayna savaşı sonrası Batı tarafından yaptırımlara maruz kalması ve Rus gazının Azerbaycan üzerinden Batı’ya aktarılması da Rusya-Azerbaycan ilişkileri açısından büyük önem taşımaktadır”.

***

Yazar hakkında

Ayşe Sevgi HACALOĞLU, 2 Mayıs 2000 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğmuştur. 2017-2021 yılları arasında Azerbaycan Ulusal Havacılık Akademisi Ulaştırma Teknolojileri ve Lojistik Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2022 yılında Türkiye Burslarını kazanarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yüksek lisans eğitimine başlamış, İşletme (Yönetim ve Organizasyon) Anabilim dalında eğitimine devam etmektedir. Farklı ulusal ve uluslararası teşkilat ve kuruluşlarda görev almış olup, proje yönetimi alanında faaliyetini devam ettirmektedir. Araştırmacı, Türk Dünyası, Savunma Sanayi, Uluslararası Hukuk, Siyasi ve Kültürel Diplomasi, Toplumda Politik Psikoloji ve Kafkasya Araştırmaları alanlarıyla ilgilenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.