ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Trakya Türklerinin Hakları Elinden Alınıyor

Batı Trakya Türklerinin Hakları Elinden Alınıyor
14 Ağustos 2024
9
A+
A-

Yunanistan, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim haklarını sistematik şekilde ihlale devam ediyor. Öğrenci yetersizliği ve ekonomik gerekçelerle 4 Türk azınlık ilkokulu daha kapatıldı.

Perihan Ünal

Perihan Ünal, TÜRKSAM

Ankara merkezli düşünce kuruluşu olan Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar pbs.twimg.com/profile_images/900721249281880064/-n...Merkezi’nden (TÜRKSAM) analist Perihan Ünal, “Batı Trakya Türklerinin Hakları Elinden Alınıyor”  başlıklı analizinde, Lozan Barış Antlaşması’na göre Yunanistan’ın azınlıklara karşı bir takım sorumlulukları bulunduğunu dile getirdi.Perihan Ünal, Lozan Barış Antlaşması’nda, mübadele dışında bırakılan İstanbul Rumları ve Batı Trakya Türkleri için “Azınlıkların Korunması” başlığı altında ayrı bir kesimin yer aldığını hatırlatarak, “Yunan Hükümeti, Türk azınlığına karşı doğum, milliyet, dil, soy ya da din ayrımı gözetmeyecektir. Türk azınlığı, yasalar önünde eşit, dolaşım ve göç özgürlüğüne sahip olacak; basın ve yayında Türkçe kullanılması kısıtlanmayacaktır. Azınlığın kendi dini, sosyal, kültürel kurumları olacak, okullarında Türkçe eğitim verilecektir. Ancak uzun yıllardır Yunanistan tarafından bu hassasiyet gösterilmemektedir” dedi.

Batı Trakya Türk azınlığına baskı uygulandığını belirten Perihan Ünal,  şunları söyledi:

Azınlığın “Türk” adını kullanması yasaklanmış, azınlık cemaatinin kendi müftülerini seçmeleri engellenmiştir. Türklerin toprak ve taşınmaz mal satın almalarının yasaklanması, Türk okullarında Türk öğretmenlerin görev yapmalarına sınırlamalar getirilmesi, Türk azınlığının Türkiye’den kitap getirtmelerinin önüne engeller oluşturulması gibi tutumlar sergilenmiştir. Radyo, TV, hoparlör yayınlarını yasaklanmış, yüzde 85’i tarımla geçinen Batı Trakya Türklerine traktör ehliyeti verilmemiş, ehliyetsiz traktör kullanmaya kalkışanlar ağır para cezalarına çarptırılmışlardır”.

Son olarak 2024-2025 eğitim yılında Rodop ilindeki Hacıören, Keziren, Payamlar ve İskeçe’deki Karaköy ilkokullarının açılmayacağını ifade eden (TÜRKSAM) analist Perihan Ünal, bu kararla 1995’te var olan 231 Türk ilkokulu sayısının 86’ya düştüğünü söyledi.

Perihan Ünal, küçük yaştaki çocukların kendi dillerinde eğitim almalarının önemi düşünüldüğünde okulların açılmasının elzem olduğunu ifade etti.

“Yunanistan’ın bu politikasının ise asimilasyondan farksızdır” diyen Perihan Ünal, uzun yıllardır adım adım bu uygulamaları hayata geçirdiğini ve Batı Trakya Türklerinin nüfus artış hızının beklenilenden az olmasının da bu politikaların bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

“Sonuç olarak, Lozan Barış Antlaşması’na göre Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığına tanıması gereken hakların, yıllar içinde ciddi şekilde ihlal edilmiştir” diyen (TÜRKSAM) analist Perihan Ünal,  “Yunanistan, antlaşmada belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemekte ve azınlıkların kimliklerini, kültürel ve dini özgürlüklerini koruma konusunda gereken hassasiyeti göstermemektedir. Özellikle eğitim alanında atılan adımlar, Batı Trakya Türk azınlığının kültürel kimliğini zayıflatmaya yönelik asimilasyon politikalarının bir parçası olarak görülmektedir. Bu durum, hem azınlık haklarının korunması açısından hem de uluslararası hukuk bağlamında ciddi bir sorun” olduğunu kaydetti.

***

Yazar hakkında

Perihan Ünal

Perihan Ünal, 1999 Ankara doğumludur. Lisans eğitimini 2017-2022 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi  (İngilizce) bölümünde tamamlamıştır. Yüksek Lisans eğitimine 2024 yılında  Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Balkan Çalışmaları alanında başlamıştır.  2022 yılı Eylül-Ekim ayları arasında TÜRKSAM’da “Dünya’nın Sığınma Kampı: Türkiye” adlı tezi ile stajını tamamlamıştır. Halen TÜRKSAM’da Araştırmacı olarak çalışmalar yürütmektedir. Uluslararası İlişkiler, Bölgesel Çalışmalar, Terörizm ve Güvenlik alanlarıyla ilgilenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.