ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Editör Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı ‘Sabah Kahvesi’nde Türkiye’den gelişmeler

Editör Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı ‘Sabah Kahvesi’nde Türkiye’den gelişmeler
6 Temmuz 2024
6
A+
A-

* Günaydın! Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finale kalmanın coşkusunu yaşıyor.   

*Siyasetin gündeminde ise kabinedeki bakan değişimi ve Suriye’nin kuzeyinde yaşananlar var.

* doganburda.com’dan editör Aslı SÖZBİLİR, siz okurlar için derledi.

* İyi okumalar…

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finalde Türkiye A Milli Futbol Takımı, Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda Avusturya’yı 2-1 mağlup etti ve çeyrek finale kaldı. Karşılaşmada Türkiye’nin gollerini kornerden Merih Demiral attı. Avusturya’nın tek golü de kornerden Michael Gregoritsch’ten geldi. UEFA maçın oyuncusu olarak iki gol atan Merih Demiral’ı seçti. Demiral’ın karşılaşmanın 57. saniyesinde attığı ilk gol, turnuva tarihinin eleme turlarında atılan en erken golü oldu.

Maçın son anlarında kurtardığı kafa topu konuşulan Mert Günok da “Çok güzel bir galibiyet oldu” mesajı verdi. Avusturya çalıştırıcısı Ralf Rangnick karşılaşma sonu röportajında, “Uzatmalara gitseydi maçı kazanırdık çünkü Türkiye yorgundu ve fiziksel bir avantajımız vardı.” dedi. Avusturya’nın yıldız orta saha oyuncusu Christoph Baumgartner, “Bu hayatımın en üzücü günlerinden biri” dedi. EURO 2024’te çeyrek final eşleşmeleri, Hollanda – Türkiye, İsviçre – İngiltere, Almanya – İspanya ve Fransa – Portekiz oldu. Türkiye Almanya’nın Berlin kentinde Cumartesi günü Hollanda ile karşı karşıya gelecek. Bu karşılaşma Türkiye saati ile 22.00’de oynanacak.

Batılıların gözüyle Kabine değişikliği

Kabinede iki bakan değişti Sağlık ve Çevre Bakanlıklarında görev değişimi yaşandı. Kabinedeki iki isim yerine yapılan atamalara ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, istifa eden Mehmet Özhaseki yerine İstanbul Milletvekili Murat Kurum atandı. Kurum’un bakan olması sonrası AK Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı 264’e indi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yerine ise Kemal Memişoğlu getirildi. Koca’nın yerine atanan Kemal Memişoğlu, İstanbul İl Sağlık Müdürü olarak görev yapıyordu. Trabzon doğumlu olan yeni sağlık bakanı 58 yaşında. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1990 yılında bitiren Bakan Memişoğlu, 2016 yılında genel cerrahi profesörlüğü ünvanını aldı. Amerika’da da hekimlik yapan bakan, 2016 yılında İl Sağlık Müdürlüğüne atanmıştı.

Öte yandan Mehmet Özhaseki istifa açıklamasını X hesabından paylaştı. Açıklamada “Bugün üstlendiğim bu kutlu görevi sağlık sorunlarım sebebiyle kendi dileğimle bırakmak istediğimi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim” diye yazdı. Daha önce 17 yıl Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olan Özhaseki, 2019’da AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuş ancak CHP adayı Mansur Yavaş karşısında seçimi kaybetmişti. Özhaseki’nin yerine bakanlık koltuğuna atanan Murat Kurum da 31 Mart seçiminde İstanbul Belediye Başkanlığı için Ekrem İmamoğlu ile yarışmıştı. Kurum, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ilk kabinede, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak göreve başlamıştı.

Erdoğan: Bayrağımıza uzanan elleri kırmasını iyi biliriz Sağlık ve Çevre bakanlıklarında yapılan görev değişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ilk toplantısı 2 saat 40 dakika sürdü.

Erdoğan’ın Kabine sonrası yaptığı açıklamalardan satır başlıkları şu şekilde oldu: “Komşumuz Suriye’de 13 yıldan fazla süredir devam eden ve 1 milyon insanın hayatına mal olan ihtilafa siyasi çözüm bulmak için çok uğraştık. Asana süreciyle rejim ve muhalefetin aynı zeminde buluşmasını sağladık. Bunun dışında farklı kanallarla daha fazla kan dökülmesinin, çatışma yaşanmasının önüne geçmeye çalıştık. Sahada bazı konularda müspet neticeler de aldık. Bizim kimsenin toprağında ve egemenliğinde gözümüz yoktur. Biz demokratik, güçlü bir Suriye görmek istiyoruz. İç siyaset gibi dış politikada da sıkılı yumrukların açılmasında büyük fayda olduğuna inanıyoruz.

Bunun için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa geçmişte olduğu gibi yine görüşmekten imtina etmeyiz. Türkiye dostlarını yarı yolda bırakan bir devlet değildir ve olmayacaktır. Kayseri’de son derece rezil bir olay üzerinde bir kaos oyunu yazıldı. Ne biz ne Suriyeli kardeşlerimiz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Vandallığa ve ırkçılığa boyun eğmeyeceğimizi söylemek istiyorum. Kimse kendine polisin hakimin yerine koyamaz. Ortalığı yakıp yakan 474 provakatör gözaltına alındı. Suriye’nin kuzeyindeki kışkırtmalara gerekli müdahalelerde bulunuldu. Bayrağımıza uzanan mülevves elleri kırmasını bildiğimiz gibi, ülkemize sığınan mazlumlara uzanan elleri de kırmasını biliriz.”

İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Türkiye’den Suriye’nin kuzeyindeki eylemlere tepki Suriye’nin kuzeyinde yaşanan Türkiye karşıtı eylemlere ilişkin Ankara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kayseri’de yaşanan olayların, Türkiye sınırı dışında “provokasyonlara malzeme yapıldığı” belirtildi.

Açıklamada, “Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir” denildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tunç, ‘Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak’ suçundan soruşturma açıldığını kaydetti.

Aslı Sözbilir adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Hazırlayan: Aslı Sözbilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.