ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şarku’l Avsat’tan haberler!

Şarku’l Avsat’tan haberler!
13 Nisan 2024
17
A+
A-

UHA / Uluslararası Haber Ajansı Dış Haberler Servisi, dünyaca en ünlü günlük Arapça gazetesi ve farklı dört kıtada bulunan 12 şehirde aynı anda basılan Şarkul Avsat gazetesinden siz okurlar için dünya gündeminden haberler düzenledi.

UHA / İnternational News Agency

*** “Kıtlığın başladığı”nın duyurulmasının ardından uluslararası düzeyde Gazze’ye yardım talebi

Dindar Yahudiler dün Kudüs'te Askerlik Hizmeti Yasasına karşı düzenlenen protesto etti (EPA)

Güvenlik Konseyi dün yaptığı açıklamada, İsrail’in “Erez” kapısını açtığı ve Aşdod limanının Gazze’ye yardım amacıyla kullanılmasına izin vereceği yönündeki duyurusunu dikkate aldığını belirtti. Ancak “halk arasında yakın bir kıtlığın yayılması riskine ilişkin derin kaygıyı” ifade ederek, yardımların ulaştırılması için daha fazla çaba gösterilmesini talep etti.

Bu gelişme, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Direktörü Samantha Power’ın Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerine, Gazze’nin kuzeyinde kıtlığın çoktan başladığını bildirmesi sonrasında geldi. Power, Gazze’de kötüleşen açlık vakalarına ilişkin BM yardım kuruluşlarından aylarca tekrarlanan uyarıların ardından, Başkan Joe Biden’ın yönetiminde Gazze Şeridi’nde kıtlığın yayılması hakkında kamuoyuna konuşan ilk üst düzey yetkili oldu.

Diğer yandan Tel Aviv’deki güvenlik çevreleri, İsrail ordusunun perşembeyi cumaya bağlayan gece gerçekleşen Nuseyrat’a yönelik saldırısının, geçen ay suikasta kurban gitmesinin ardından bölgeyi terk eden El Kassam Tugayları Komutan Vekili Mervan İsa’nın arkadaşlarının tekrar görev bölgelerine dönmeye başladığının fark edilmesinden sonra, Bureyc ve Gazze’nin merkezindeki diğer bölgelere yayılacağını belirtti.

 Gazze Sağlık Bakanlığı, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana ölü sayısının 33 bin 500 kişiyi aştığını duyurdu.

*** Suudi – Amerikan görüşmeleri bölgedeki gerilimi azaltmanın yollarını arıyor

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken (Şarku'l Avsat)
Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken (Şarku’l Avsat)

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeler ve bölgedeki gerilimi azaltmanın yollarını görüştü.

Prens Faysal bin Ferhan’ın Perşembe günü gerçekleşen göreüşmede, Blinken’den aldığı telefon görüşmesi sırasında olduğu gibi, başta Sudan olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren dosyaları, Gazze Şeridi ve çevresindeki gelişmeleri ele alarak, Şeride daha fazla insani yardım sağlanmasının önemini vurguladı.

*** Apple’ın Kudüs için Filistin bayrağı önermesi tartışma yarattı

İsrail ordusu, Ramazan Bayramı'nda da Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürüyor (Reuters)

Apple’ın iPhone kullanıcılarına “Kudüs” yazdığında emoji olarak Filistin bayrağını önermesi tartışma yarattı.

Yahudi kökenli Britanyalı televizyon sunucusu Rachel Riley, Twitter hesabından dün yaptığı paylaşımda, olayın iPhone’unu iOS 17.4.1’e güncelledikten sonra yaşandığını belirtti.

Riley, paylaşımında “İsrail’in başkenti Kudüs’ün adını yazınca İsrail bayrağı yerine Filistin bayrağı emojisi çıkıyor” dedi.

Sunucu, Apple’ın CEO’su Tim Cook’u da etiketlediği gönderisinde firmayı eleştirerek “İsrail’e karşı çifte standart göstermek bir tür Yahudi düşmanlığıdır, Yahudi halkına karşı ırkçılıktır” ifadelerini kullandı.

Bir başka iPhone kullanıcısıysa bu sorunun sadece klavye yazım dilinin Birleşik Krallık (BK) İngilizcesi olarak seçildiğinde yaşandığını, ABD İngilizcesi seçiminde sorun olmadığını belirtti.

Diğer bir Twitter kullanıcısı “iPhone bile Kudüs’ün Filistin’e ait olduğunu biliyor!” yorumunu yaptı.

Apple, BK’nin kamu yayıncısı BBC’ye yaptığı açıklamada sorunun yeni yazılım güncellemesindeki bir hatadan kaynaklandığını bildirdi.

“Yahudi düşmanlığı” suçlamaları karşısında geri adım atmak zorunda kalan teknoloji devi, bunun bir sonraki iOS güncellemesinde düzeltileceğini aktardı.

İsrail, Kudüs’ün tamamını başkenti olarak görürken, Filistin ise Doğu Kudüs’ü kendi toprağı kabul ediyor. Birleşmiş Milletler de Doğu Kudüs’e ek olarak Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni İsrail işgali altındaki topraklar olarak görüyor ve Tel Aviv yönetiminin başkent iddiasını reddediyor.

Gazze savaşı 

İsrail, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze’de 14 bin 500’ü çocuk, 9 bin 560’ı kadın en az 33 bin 482 kişi öldürülürken, 76 bin 49 kişi de yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de İsrail askerleriyle yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 460 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 604’ü asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

EK Kaynaklar* Independent Türkçe, BBC, USA Today

*** Trump, ulusal bir kürtaj yasası politikasını imzalamayacağını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’den geçse bile ulusal bir kürtaj yasağını imzalamayacağını söyleyerek, bu prosedürün ulusal düzeyde yasaklanmasına dair şimdiye kadarki en kesin görüşünü ortaya koydu.

CNN’e göre çarşamba günü Atlanta’da kendisine başkanlığı sırasında masasına gelmesi halinde federal bir kürtaj yasağını imzalayıp imzalamayacağı sorulan Trump, “Hayır” yanıtı verdi.

Ancak önceki günlerde Truth Social’dan yayımladığı videoda kürtaj meselesinin eyaletlere bırakılması gerektiğine inandığını, özellikle de bu prosedürün ulusal düzeyde yasaklanmasını desteklemediğini açıklayan Trump’ın son vaadi herkesi şaşırttı.

Videoda eski Başkan, 2022’de Roe-Wade’i “gururla sona erdiren kişi” olduğunu söylemişti.

Trump “Özellikle her iki taraftaki tüm hukukçuların sona erdirilmesini istediği ve hatta talep ettiği Roe-Wade’i gururla sonlandıran kişi olduğum için pek çok birey bana kürtaj ve kürtaj hakları meselesindeki tutumumu sordu. Onun sona ermesini istediler” demişti.

Eski Başkan çarşamba günü erken saatlerde Arizona’daki kölelik döneminden kalma kürtaj kararı hakkında da görüş bildirdi. Salı günü eyaletin yüksek mahkemesinin 1864’ten kalma neredeyse tamamen kürtajı yasaklayan yasanın uygulanabilir olduğuna karar vererek çok ileri gittiğini söyledi.

Bu yasağın tek istisnası, bir kadının hayatının kurtarılması durumu.

Çarşamba günü Trump’a kararın çok ileri gidip gitmediği sorulduğunda, “Evet, gittiler ve bence düzeltilecek. Bildiğiniz gibi her şey eyaletlerin haklarıyla ilgili ve düzeltilecek” dedi.

“Vali ve diğer herkesin durumu normale döndüreceğinden eminim. Bu durumun halledileceğini düşünüyorum.”

Trump’ın bu açıklaması, 16 haftalık ulusal bir yasağı desteklediğini özel olarak belirttiğine dair yapılan haberlerden haftalar sonra geldi.

Arizona’nın kürtaj yasağının bu ayın sonunda yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Ancak bu yasak kalıcı olmayabilir zira eyaletteki seçmenler kasımda olası bir yasa değişikliği için oy kullanarak 24 haftaya kadar kürtaj hakkını güvence altına alma şansına sahip olabilir.

Independent Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.