Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Dünyada önemli uzay güçlerinden biri haline geleceğiz”
* Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı ile Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde (ÇAKÜ) düzenlenen “Gençlik Buluşması”na katıldı.
* Bakan Kacır, Türkiye’nin tüm sanayileşme tarihinin, akamete uğratılmış hikayeler tarihi olarak 2000’li yıllara geldiğini açıkladı.
UHA / İnternational News Agency
Bakan Mehmet Fatih Çakır, burada yaptığı konuşmada, “Arzu ediyoruz, ümit ediyoruz ki savunma sanayisinde, havacılıkta daha büyük başarılara imza atarken bir yandan da sanayinin ve teknolojinin tüm alanlarında benzer başarı hikayeleri ortaya koyalım. İşte uzay bilimi ve teknolojileri bizim için böyle bir alan. İddia sahibi olmamız gereken bir alan” olduğunu söyledi.
“Çünkü hem çok stratejik bir alan hem de çok büyük ekonomik değer taşıyan bir alan” olduğuna vurgu yapan Bakan Kacır, “Bugün dünyada uzay ekonomisi yıllık 600 milyar dolar düzeyinde. Birkaç sene içerisinde, 1 yılda uzay ekonomisine harcanan kaynak 1 trilyon dolara erişecek. 10 yıl önce yılda 100 uydu uzaya fırlatılıyorken, şimdi yılda 2 bin uydu uzaya fırlatılıyor. Bütün bu gelişmeler Türkiye’nin bu alanda daha etkin, daha güçlü projeleri ortaya koyması gerekliliğini ortaya çıkarıyor“ dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünyada büyük bir bilgisayar ve internet devrimi yaşanırken Türkiye’nin bu yarışın hiçbir yerinde varlık gösteremediğini hatırlatarak, 2000’li yıllara gelindiğinde yine aynı iradenin bu ülkenin kendi uydularını kendi imkanlarıyla geliştirmesine dönük projeleri başlattığını ve himaye ettiğini belirtti.
Türkiye’nin önce BİLSAT görüntüleme uydusunda ortak üretim yaptığın söyleyen Bakan Kacır, sonra Türkiye’nin kendi RASAT, sonra da GÖKTÜRK görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettiğini dile getirdi.
“Nihayetinde yaklaşık 600 kilometreden metre altı çözünürlükte görüntü almamızı sağlayacak elektrooptik kamerası dahil bütün kritik alt sistemleriyle yerli ve milli görüntüleme uydumuz İMECE’yi Cumhuriyet’imizin 100. yılında, 2023’te uzaya göndermeyi başardık” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi:
“Ama durmuyoruz, şimdi 8 Temmuz 2024’ün haftası, ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı inşallah uzaya göndereceğiz. Böylelikle bunu başaran 11 ülkeden biri olacağız. İMECE, yaklaşık 600 kilometrede yaklaşık 600 kilogramlık bir uydu. TÜRKSAT 6A, 36 bin kilometrede görev yapacak ve yaklaşık 4 bin 250 kilogramlık bir uydu. Hedefimiz daha ileriye gitmek. 380 bin kilometre ötede Ay’a kendi teknolojimizle erişmeyi hedefliyoruz. Dünyada hibrit roket teknolojisi alanında en iddialı çalışmalara sahip 4 ülkeden birisi Türkiye“.
“Dünyada önemli uzay güçlerinden biri haline geleceğiz”
Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında, Türkiye’nin savunma sanayisinde başarılı olduğu gibi uzay teknolojilerinde de benzer başarıyı ortaya koyacağının ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Nasıl savunma sanayisinde bugün ihracatı 250 milyon dolardan 5,5 milyar dolara çıkarabilmişsek, nasıl savunma sanayisinde bugün 3 bine yakın firmamızla 80 bine yakın gencimizi istihdam etmişsek inşallah sizin gibi pırıl pırıl genç kardeşlerimizi uzay sanayinde istihdam edeceğiz ve dünyada önemli uzay güçlerinden biri haline geleceğiz“ dedi.
Türkiye’nin insanlı uzay programlarına devam edeceğine de değinen Bakan Mehmet Fatih Kacır, sadece astronot göndermekle kalmayacaklarını, yeni uluslararası uzay istasyonları projelerine dahil olacaklarının altını çizdi.
O istasyonların teknolojik bileşenlerini geliştiren ve üreten ülkelerden biri olacaklarını söyleyen Bakan Kacır, “inşallah, bilim insanlarının önünü açmayı sürdüreceğiz. Bizim bütün gayemiz, bütün amacımız bu ülkenin evlatlarının, Türk çocuklarının başka milletlerin çocuklarına ait olduğu gerekçesiyle hiçbir hayali kurmaktan vazgeçmemesidir” dedi.
Bugün 2024 TEKNOFEST’in başvuru sayılarını açıkladıklarını ifade eden Mehmet Fatih Kacır, “2018’de 20 bin gencimiz 14 yarışmaya katılmıştı. 2023 TEKNOFEST’te erişilmesi güç bir rekor kırmıştık. 337 bin takımda 1 milyon gencimiz TEKNOFEST yarışmalarına katılmıştı, 44 farklı yarışmaya. 2024 TEKNOFEST’in henüz bütün yarışmaların başvuruları tamamlanmadı ama bugün itibarıyla başvuran takım sayısı 788 bin, başvuran gencimizin sayısı 1,6 milyonun üzerinde. Bu, dünyada eşi benzeri olmayan bir dip dalga. Sizlerden beklentimiz asla hayallerinizi sınırlandırmayın. Asla bu işleri hafife almaya çalışanlara izin vermeyin. Asla Türkiye’nin yeniden 60 yıl, 80 yıl önce düştüğü tuzaklara düşmesine izin vermeyin. Bu yolculukta asla bizi yalnız bırakmayın” şeklinde konuştu.