ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:33 Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü: “Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor; İran’ı da bu savaşın içine çekmeye çalışıyor”
00:19 Scholz Türk vatandaşlarının vize şikâyetlerine hak verdi
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul Muhtarlar Buluşması’nda konuştu
00:02 Kemal Memişoğlu: Yenidoğan çetesine operasyon 5,5 ay önce yapıldı
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyada eşine rastlanmamış bir defin seçeneği!

Dünyada eşine rastlanmamış bir defin seçeneği!
13 Mart 2024
63
A+
A-

* Babası İranlı, annesi Alman, doğum yeri Hollanda Haarlem, öldüğü yer Amsterdam ve gömüldüğü yer Konya.

* Muhammed El-Fers, bir Mevlana hayranı olarak, kitabını yazdığı Konya’ya sevdalanmıştı.

* Amsterdam Başkonsolosluğumuza mektupla başvurarak, ölünce Konya’da defnedilmeyi rica etti.

* Müzisyen, turizm rehberi, film yönetmeni, senarist, gazeteci- yazar ve Mokum TV sahibi olan El-Fers, diplomatik kuralları alt-üst edici işlemler sonunda Akören’de gömüldü.

UHA /Europe İnternational News Agency

Afbeelding met windmolen, buitenshuis, hemel, gras Automatisch gegenereerde beschrijving
                             

İlhan KARAÇAY derledi:

Dünyadaki insanoğlunun varlığından bu yana, ölümlerinden sonra toprağa gömülmeleri veya yakılmaları, kaçınılmaz bir gelenek olmuştur.
Ölenler genellikle bulundukları bölgelerde defin edilirler. Doğdukları yerden bir başka yere göç edenlerin çoğu da, öldükleri zaman, cenazeleri doğduğu yere taşınarak defnedilir.

Türk ve İslam geleneğine göre, ölenler çoğunlukla doğdukları ülkelerde defnedilir.

Türk yasalarına göre, Türkiye’de ölen yabancılar, ilgili merciler tarafından, bağlı oldukları konsoloslukları devreye sokarak, naaşları kendi ülkelerine gönderilirler. Sahipsiz kalan yabancının naaşı ise, yapılan resmi işlemlerden sonra Türkiye’de gömülür.

Yukarıda yazılanları, hemen hemen hepiniz biliyorsunuzdur. Bu konuda pek çok şey duymuşsunuzdur. Ama sanıyorum ki hiç birimiz, kendi ülkesinde ölen birinin naaşının, bir başka ülkeye götürülerek defnedildiğini duymamışızdır ve görmemişizdir.

İşte, yukarıda yazılan gelenek, sanıyorum ilk defa bozuldu ve Amsterdam’da ölen bir Hollandalı’nın naaşı, Konya’nın Akören ilçesine götürülerek defnedildi.

Gerek yasalar ve gerekse gelenek doğrultusunda, doğduğu veya yaşadığı ülkede öldükten sonra, cesetleri toprağa verilen veya yakılan insanlar, şimdi artık gelenek ve yasa dışı yollara başvurmaya başladılar.

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, Voorhoofd, Kin Automatisch gegenereerde beschrijving

Bana göre bu insanların ilki, babası İranlı, annesi Alman, doğum yeri Hollanda’nın Haarlem kenti, ölüm yeri Amsterdam olan Muhammed El-Fers, 3500 kilometre mesafedeki Konya’nın Akören ilçesinde gömülerek bu geleneği bozmuştur.

Muhammed El-Fers, Hollanda’da çok tanınan, şahsımın da dostu olan bir insandı. Az sonra tüm meziyetlerini yazacağım Muhammed, rahatsızlanıp bir yaşlılar evine sığındıktan sonra, Amsterdam Başkonsolosluğumuza aşağıdaki mektubu göndermişti:

T. C. Amsterdam Başkonsolosluğu

5 Mayıs 1950 tarihinde Haarlem’de doğdum. Amsterdam’da ikamet ediyorum. Elhamdülillah Müslümanım. Gazeteci ve yazarım. Mevlana ve Konya üzerine yayınlanmış kitaplarım var. Hollanda Diyanet Vakfı Cenaze Fonuna kayıtlıyım. Üyelik Numaram: 145748

Vefat edince, Konya’ya defnedilmek istiyorum. Cenaze işlemlerini Konya’da ikamet eden Hamza Ertaş (Meram Tapu Müdürü tel: 0090505 5873830) ve Mustafa Gök takip edeceklerdir.

Gereğinin yapılmasını rica ederim.
Selamlarımla
Mohamed El-Fers
19 Ekim 2019

Muhammed’in bu isteği karşısında harekete geçen başkonsolosluğumuz, gerekli işlemleri, alışılmışın dışında gerçekleştirdi.

28 Şubat Çarşamba sabahı, Muhammed’in kaldığı kompleksteki görevli, sabah kahvaltısını vermek üzere kapıyı çaldı. Kapı açılmadı. İçeriden her hangi bir ses de gelmedi. Ancak radyo açıktı. Kapı defalarca çalındı. Açılmayınca görevli şüphelendi ve polis çağırdı. Polis kapıyı kırıp içeri girdiğinde, radyo ve bilgisayarı açık olduğu halde Muhammed’in cansız bedenini, masa önünde yere yığılmış olarak buldu. Ambulans ve sağlık görevlileri de çağrılmıştı. İlk müdahale yapılmıştı ama, Muhammed çoktan ölmüştü.
Muhammed’in cansız cesedi ambulansa taşındı, kapı polis tarafından kilitlendi.

Muhammed El Fers yalnız yaşıyordu. Anne ve babası vefat etmiş ve yakın akrabası da yoktu. Diyanet Vakfı Cenaze Fonuna kayıtlı olduğunu bilen kapı komşusu Louise, cuma sabahı Diyanet Vakfı’nı aradı ve El Fers’in vefat ettiğini söyledi. Vakıf görevlileri önce Amsterdam polisini sonra Türkevi Başkanı Veyis Güngör’ü arayıp haber verdiler. Muhammed’in cenazesi nerede kimse bilmiyordu. HTIB Başkanı Mustafa Ayrancı dahil farklı kanallarla Muhammed’in cesedinin nerede olduğu araştırmaya başlandı. Tam bir belirsizliğe dönüşürken Muhammed’in arkadaşlarından Mourice Veldman, Veyis Güngör’ü arayıp, cesedin Zuidoost Cenaze İşleri Merkezi morgunda olduğunu söylediği zaman rahat bir nefes alındı.

Diyanet Vakfı mensupları, cuma günü akşam saatlerine doğru cenazeyi alıp, Vakfın Schiphol’deki morguna koydular.

Hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle cenazenin Türkiye’ye götürülme işlemleri pazartesi yapıldı. T.C. Amsterdam Başkonsolosluğunun Cenaze Nakil Belgesi, polis raporu ve belediyeden uittteksel belgeleri hızlı bir şekilde alınıp, cenaze pazartesi akşam saat 22.30 THY uçağı ile Amsterdam’dan İstanbul’a, Salı sabahı da İstanbul’dan Konya’ya nakledildi. Cenaze Hollanda Diyanet Vakfı tarafından merhumun defnedileceği Akören İlçesi Belediyesine teslim edildi.

Muhammed’in cesedinin Konya’ya ulaşmasından sonra, orada bulunan dostları ilgilenmeye başladılar.

… ve tam bir Türkiye ve Konya hayranı olan El-Fers, Amsterdam’da yaşayan eski müzisyen, turizm rehberi, film yönetmeni, senarist, gazeteci- yazar ve Mokum TV sahibi bir Hollandalı Müslümandı. Türkiye hakkında pek çok kitap yazdı ve etkinliklere imza attı.

El-Fers’in cenaze töreni Konya gazetelerine şöyle yansıdı:

Hollandalı gazeteci Konya’da toprağa verildi

Afbeelding met tekst, schermopname, Website, Onlineadvertenties Automatisch gegenereerde beschrijving

Amsterdam’da yaşayan eski müzisyen, turizm rehberi, film yönetmeni, senarist, gazeteci- yazar ve Mokum TV sahibi Hollandalı Müslüman Mohamed El-Fers Konya’nın Akören ilçesinde toprağa verildi.

Afbeelding met tekst, Vlieger, Publicatie, Brochure Automatisch gegenereerde beschrijving
Bilgisayarının başında yazı yazdığı esnada geçen hafta hayatını kaybeden Türkiye ve Osmanlı sevdalısı Hollandalı Mohamed El Fers (73), “Kültür kenti KONYA’ya seyahat”, “Mevlana Celaleddin Rumi”, “İstanbul Rehberi”, “Tarihi Mehter Takımı” gibi Hollandaca kitaplar yayınladı. El Fers’in “Eski Dostlar Türkiye Hollanda”, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri”, “Kuran’da Hz. Meryem” gibi belgesel ve DVD yayınları bulunmakta. 1992 yılından itibaren Amsterdam merkezli Hollanda Türkevi Topluluğu başkanı Veyis Güngör’ün başdanışmanı olarak görev yapan Mohamed El Fers, vasiyeti üzerine Konya’nın Akören İlçesinde 5 Mart Salı günü öğle mamanızı müteakip dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Afbeelding met kleding, persoon, buitenshuis, glimlach Automatisch gegenereerde beschrijving

Türk dostu El Fers’in cenaze namazına Akören halkı ile büyük bir cemaat katıldı. Cenaze töreninde merhumun dostları Türkevi Topluluğu başkanı Veyis Güngör, Kongo Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Dr. İlyas Keskin, Rotterdam Delfshaven ilçesi eski Belediye Başkanı Ali İhsan Ünal, Akören Belediye Başkanı İsmail Arslan, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da hazır bulundu.

“Türkiye ve Türkler bir kültür diplomatını kaybetti” diyen Veyis Güngör, cenaze merasimi sonrası şu açıklamayı yaptı:

Afbeelding met kleding, person, persoon, pak Automatisch gegenereerde beschrijving

“Mohamed El Fers 30 yılı aşan bir süre kelimenin tam anlamıyla adı konulmamış bir kültür diplomasisi sürdürdü. Hollanda tarihinde ilk defa organize edilen ve BBC dahil 124 televizyon kanalının takip ettiği, Türkevi’nin 6 yıl üst üste organize ettiği Amsterdam Yağlı Güreş Şampiyonluklarının fikir babasıydı. Her hafta sonu ayrı bir gösterinin yapıldığı Amsterdam’ın tarihi Dam meydanında Mehter Takımının iki saat süren konserinin Belediyeden iznini Muhammed El Fers almıştı.

Dünyanın dört bir yanından akın akın turistin geldiği Hollanda’nın meşhur açık hava müzesi, Zaanschans’da Mevlevi Sema ayininin yapılmasını o önermişti. Tarih ve medeniyet şehri Konya’ya seyahat, İstanbul rehberi, Mevlana Celaleddin Rumi, son Osmanlı Sultanı, Kuran’ı Kerim’de Hz. Meryem, Türkler ne kadar tehlikeli kitapları Mohamed El Fers’in kaleminden yayınlandı.”

Afbeelding met kleding, person, persoon, schoeisel Automatisch gegenereerde beschrijving

Dostları: “El Fers’e Allah’tan Rahmet Diliyoruz”

Kongo Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Dr. İlyas Keskin ise, “Merhumla otuz yıldır dostluğumuz var. Edirne Kırkpınar, Konya ziyaretlerimiz oldu. Amsterdam’da yağlı güreşleri organize ettik. Gönüllü Türkiye kültür diplomatı olan Mohamed El Fers’e Allah’tan rahmet dilerim” dedi.

Rotterdam Delfshaven ilçesi eski Belediye Başkanı Ali ihsan Ünal da, “Mohamed El Fers’in Hollanda’da Türkiye ve Türkler için yaptıklarını asla unutmayacağız. Onun ismini yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

“Konya Akörenliyiz Biz” adlı sosyal medya yöneticisi Mustafa Gök, “Hollandalı dostumuzla, 2012 Türkiye Hollanda 400. Yıl kutlamalarında Konya’da altı etkinlik yaptık. Mohamed El Fers etkinliklerimizin konuşmacıları arasındaydı. El Fers’in defni için Akören’i seçmesi bizi son derece sevindirdi” ifadelerini kullandı.

Afbeelding met panorama, buitenshuis, mensen, begrafenis Automatisch gegenereerde beschrijving
El-Fers’in, ‘Başka bir ülkede gömülme’ konususnda bir ilk olmasının yanında, bir başka ilk daha gerçekleşti. Akören’deki mezarlık yeni açılmıştı ve mezarlığa gömülen ilk merhum da kendisi olmuştu.

El Fers’in Akören’de defni sırasında çekilen videoyu izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.