ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İmamoğlu Paradoksu

İmamoğlu Paradoksu
10 Mart 2024
18
A+
A-

31 Mart yaklaştıkça seçim gündemi de yoğunlaşıyor. Bu yoğunluğu artıran temel tetikleyici ise İstanbul’da yaşanan kritik rekabet. Zira İstanbul seçimleri, gerek sosyal gerekse geleneksel medyada Türkiye’nin geriye kalan tüm yerlerinin toplamından daha fazla konuşuluyor, tartışılıyor. Nitekim Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu arasındaki rekabet kritikleştikçe İstanbul’un gündemde edindiği yer daha da artıyor.

UHA / İnternational News Agency

Ataner Yüce - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Ataner YÜCE (TRT)

SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan Baki Laleoğlu (@bakilaleoglu) / XSiyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Siyaset Araştırmacısı ve Uzmanı Baki LALEOĞLU, “İmamoğlu Paradoksu” başlıklı yazısında, İstanbul konuşuldukça doğal olarak adaylar etrafında yürütülen tartışmalar, kampanyalar ve stratejilerin de ön plana çıktığını dile getirdi.

Bu noktada mevcut büyükşehir belediye başkanı ve CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kendini olumlu veya olumsuz bir şekilde, kamuoyunun gündeminde tutmak gibi ilginç bir stratejisinin olduğuna vurgu yapan  Baki LALEOĞLU,  CHP ve İmamoğlu’nun, sahip oldukları kaynakları ve medya gücünü neredeyse bu yönde seferber etmiş durumda olduğuna dikkat çekti.

Baki LALEOĞLU, şunları söyledi:

“Bu durumun temel sebebi ise özelde CHP, genelde muhalefetin popüler bir siyasi profil veya aktörden yoksun olması. İmamoğlu, 2019’da bu yöndeki açığı fark ederek güçlü bir organizasyon ve algı odaklı bir kampanya stratejisiyle ön plana çıktı. Ancak bu çıkış, İmamoğlu’nun duyguları ile zihni arasında yaşadığı gelgitleri de ister istemez gün yüzüne çıkardı.”

Hırs ve Korku, İhtiras ve İhtiyat

İmamoğlu Paradoksu” olarak adlandırılabilecek bu çelişkili durumun, bir arada bulunmasını oldukça zor olan hırs ve ihtiras ile aşırı ihtiyat ve kaybetme korkusunu aynı zihin ve duygu dünyasında yaşayan bir psikoloji şeklinde özetlenebileceğini hatırlatan LALEOĞLU, “Zira Ekrem İmamoğlu, duygusal anlamda aşırı hırslı ve ihtiraslı bir yapıya sahip. Bugün kendisini açıktan veya üstü örtülü olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kıyaslamasının ve hatta Erdoğan’ı taklit etmesinin sebebi de bu: Yeni Erdoğan olma isteği. İmamoğlu, onun gibi sevilmek, kazanmak, oy almak, popüler olmak istiyor. Fakat algı ve reklam odaklı olması sebebiyle en azından şu an için, kötü bir taklit olmaktan öteye geçemiyor. Ancak bu kötü taklit, muhalif seçmenlere güçlü bir organizasyonla ve algı odaklı bir kampanyayla pazarlanıyor. Böylelikle muhalif seçmenlerin yıllardır peşinde koştuğu “kendi Erdoğan’ına sahip olma arzusu”, İmamoğlu’nun hırsıyla buluşuyor” dedi.

Öte yandan İmamoğlu’nun, duygusal anlamda hırslı ve ihtiraslı olduğu kadar aşırı bir ihtiyat ve kaybetme korkusuna da sahip bulunduğunu söyleyen SETA Siyaset Araştırmacısı ve Uzmanı Baki LALEOĞLU, şöyle devam etti:

“Zira içindeki hırs, beraberinde kaybetme korkusunu da getiriyor. Ortaya da sürekli çelişkilerle boğuşan bir psikoloji ve onun dışarıya yansımaları çıkıyor. Bunun en büyük göstergesi de aslında İmamoğlu’nun siyasi kariyeri. Bir makama geldikçe sahip olduğu hırs hemen bir sonraki basamağa çıkmak istiyor. İçinde büyüyen ihtirasla sürekli daha fazlasını istiyor. Ancak elde etmek istediği makam her ne ise onun ucuna kadar geldiği anda son adımı atmaya cüret edemiyor. Birilerinin iteklemesini bekliyor. İşte bunun temel sebebi, hırs ve ihtirası büyüklüğünde sahip olduğu kaybetme korkusu ve beraberinde gelen aşırı ihtiyatlılık hali. Kısaca İmamoğlu büyük şeyler kazandıkça içindeki kaybetme korkusu da aynı oranda büyüyor ve gelgitler artıyor”.

İmamoğlu’nun Seçimleri

Baki LALEOĞLU, bu paradoksal veya çelişkilerin duruma en iyi örneğin İmamoğlu’nun son üç seçimi olan 2019 yerel, 2023 cumhurbaşkanlığı ve yine 2023 CHP Genel Başkanlığı seçimleri olduğuna hatırlattı.

LALEOĞLU, “Biz hem dönemin haberleri hem de ekibinde yer alan isimlerin anlatılarından biliyoruz ki İmamoğlu, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin İstanbul adaylığı teklifi geldiğinde ortaya bir iddia koyarak karşılık vermedi. Daha çok tereddütler yaşadı ve ikna edilmeyi bekledi. Burada kendisini ikna eden isimler ise dönemin CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve tüm itirazlara rağmen İmamoğlu’nun adaylığında ısrar eden Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Bu isimlere belki beraber çalıştığı ekibi de eklenebilir. Dolayısıyla İmamoğlu, sanıldığı gibi oldukça iddialı bir biçimde aday olmak yerine Beylikdüzü’nde zor bir şekilde inşa ettiği “prensliğini” terk etmekten çekindi. Diğer bir ifadeyle kaybetme korkusu yaşadı ve ittirilmeyle aday oldu” dedi.

Benzer bir durumun 2023 cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde de yaşandığını belirten Baki LALEOĞLU,  İmamoğlu’nun, muhalefet seçmenleri nezdinde en popüler ve olası iki adaydan biri olmasına, seçmenin talep ve desteğine ve hatta Meral Akşener gibi farklı bir partinin genel başkanının çağrı ve desteğine rağmen Cumhurbaşkanı adaylığına cüret edemediiğini, çünkü Kılıçdaroğlu ve CHP’nin mevcut oligarşik yapısıyla mücadele etmeyi göze alamadığını, sonuç olarak da ihtiyat ve korkunun galip geldiğini ve “yardımcılık” ile yetindiğine dikkat çekti.

LALEOĞLU, İmamoğlu’nun 2023 seçimlerinde mağlup olmasının hemen ardından yaptığı “değişim” çıkışının da yine genel başkanlığa cüret edememesi ile sonuçlandığını hatırlatarak, Seçimlerin hemen ardından değişim çağrısı yapıp, parti içindeki oligarşik yapıyla mücadelenin zorlu olduğunu görünce yine tereddüt edip vazgeçtiğini ve mevcut pozisyonunu korumayı daha kolay yol olarak kabul ettiğini açıkladı.

Böylelikle asıl hırs ve ihtiras odağı olan 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerine İstanbul üzerinden gitmeyi öncelediğini ifade eden Baki LALEOĞLU,  “CHP Genel Başkanlığı, B planı olarak 31 Mart sonrasına bırakıldı. Diğer bir ifadeyle İmamoğlu’nun gözünde İstanbul, yalnızca kişisel ajandasına hizmet eden bir araç haline geldi. Zira İmamoğlu için nihai hedef 2028 seçimleri. Nitekim kazanırsa İstanbul, kaybederse CHP Genel Merkezi üzerinden bu yolu yürüyecek” dedi.

SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Siyaset Araştırmacısı ve Uzmanı Baki LALEOĞLU, sonuç itibariyle İmamoğlu’nun sahip olduğu çelişkili duygu durumu, sahip olduğu zıt duygular ve zihninde yaşanan çatışmaların doğal olarak psikolojisini de etkilediğinin altını çizdi.

Muhalefet veya CHP’nin ise aktör yoksunluğu sebebiyle söz konusu psikolojinin dışarıya yansımalarını görmezden geldiğini dile getiren Baki LALEOĞLU,  ancak bu görmezden gelme durumunun sürdürülebilir olmadığını, çünkü “İmamoğlu Paradoksu”nun büyüdükçe algı ve kampanyanın da büyümesi gerektiğini, fakat bu büyümenin de bir sınırı olduğunu ve İmamoğlu’nun sınıra gün geçtikçe daha fazla yaklaştığını kaydetti.

***

Yazar hakkında

Baki Laleoğlu

Araştırmacı
Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Çalıştığı konular arasında hükümet sistemleri, siyasal partiler, modern Türkiye tarihi ve Türkiye siyasal hayatı yer almaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.