ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Arapların İsrail’le normalleşmesi Gazze’deki dehşetin ortasında çekiciliğini kaybediyor

Arapların İsrail’le normalleşmesi Gazze’deki dehşetin ortasında çekiciliğini kaybediyor
3 Mart 2024
22
A+
A-

İsrail’in Ortadoğu’nun bir parçası olması için zaman daralıyor. Bu, onunla ilgilenen herkes için ahlaki bir yük haline geldi.

UHA / İnternational News Agency

Stream Hesham Alghannam music | Listen to songs, albums, playlists for free on SoundCloud

Dr. Hesham ALGHANNAM, Al Majalla

Bu yazının yazıldığı sırada İsrail’in Gazze’deki saldırısında 28.000’den fazla kişi öldü, 68.000’den fazla kişi yaralandı ve 7.000’den fazla kişi kayıp olarak bildirildi. Endişe verici bir şekilde, bu kayıpların yaklaşık üçte ikisini çocuklar ve kadınlar oluşturuyor.

Bunu perspektife koymak gerekirse, eğer böyle bir oran Amerika Birleşik Devletleri’ne uygulanırsa, İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı bu yıkıcı çatışmadan sonraki beş aydan kısa bir süre içinde 16 milyondan fazla insanın öldürülmesi, yaralanması veya kaybolması anlamına gelecektir.

Kampanya, Gazze’yi yaşanmaz hale getirmek için sistematik olarak tasarlanmış gibi görünüyor. Araştırma merkezleri, İsrail’in geçen ayın başından itibaren Gazze’ye yaklaşık 65.000 ton patlayıcı attığını tahmin ediyor.

Bu şaşırtıcı miktar, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılanlara benzer, her biri 15.000 ton kapasiteli dört nükleer bombanın gücüne eşdeğerdir. Hiroşima 900 kilometrekarelik bir alanı kaplarken Gazze neredeyse üç kat daha küçük.

Bu amansız saldırı, özellikle Gazze sakinlerinin hayatta kalması için hayati önem taşıyan altyapıyı hedef aldı. Saldırı sağlık sektörünü büyük oranda yok etti, hastaneleri, tıbbi tesisleri ve ambulansları yok etti ve 340’tan fazla sağlık çalışanının ölümüyle sonuçlandı. Yüzlerce kişi de yaralandı ya da gözaltına alındı.

Şu anda sağlık hizmetlerinin aksaması nedeniyle yaklaşık 10.000 kanser hastası ve 8.000 hepatit hastası ölümcül sonuçlarla karşı karşıyadır. Ayrıca yeterli tıbbi destek sağlanamayan 60.000 hamile kadının hayatı da tehlikeye giriyor.

Su, elektrik ve kanalizasyon sistemleri de dahil olmak üzere çoğu eğitim kurumu ve temel hizmetler de tahrip edildi veya hasar gördü.

Bilginin yayılmasını engellemek amacıyla 120’den fazla gazeteci öldürüldü ve bu durum, vahim durumu uluslararası açıdan daha da gizledi.

Yerleşim alanları yerle bir edildi ve şu anda yiyecek, su, yakıt ve ilaçtan mahrum olan Gazze’nin 2,2 milyon sakininin temel yaşam ihtiyaçları hâlâ erişilemez durumda.

Reuters
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta gıda sıkıntısı yaşanırken bir yardım mutfağından pişirilen yiyecekleri aldıklarında tepki gösteriyor, 20 Şubat 2024.Reuters

60 kilometrekareden daha küçük bir alanda 1,5 milyondan fazla Filistinliye ev sahipliği yapan Refah’a yönelik yaklaşan saldırı tehdidi, on binlerce kişiyi daha ölüm veya yaralanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Çok sayıda İsrailli yetkili, ordusunun Gazze’deki suçlarının tüm Arap ülkeleri için caydırıcı olduğunu açıkça ifade ederek, İsrail’e meydan okumaları halinde kendilerini bekleyen sonuçları vurguladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’de hakimiyet kurmadaki başarısızlığın, İsrail için geniş Orta Doğu’da bir arada yaşamayı savunulamaz hale getireceğini ileri sürdü.

Bu duruş, askeri güç ve yıkıcı yeteneklerle desteklenen İsrail üstünlüğünün, Arap ülkeleriyle barış içinde bir arada yaşama için gerekli olduğu inancının altını çiziyor.

Dersler öğrenildi

Peki Arap ülkeleri Gazze’deki Filistin halkına karşı uygulanan vahşet ve soykırım savaşından ne elde etti?

Arap uluslarının bu çatışma sırasında öğrendiği başlıca ders, kendini savunabilecek askeri yeteneklere sahip olma ihtiyacıdır. Gelecekteki herhangi bir çatışmada uluslararası hukuku ve insani standartları koruyacağı konusunda İsrail’e güvenmek belirsiz bir kumar olarak değerlendirilecektir.

Üstelik mevcut güç dengesizliği altında İsrail’le bir arada yaşamak, Arap uluslarının tahammül edemeyeceği varoluşsal bir tehdit oluşturuyor.

İkinci olarak, Gazze’deki soykırım savaşının sürdürülmesindeki suçluluk, İsrail’in ötesine geçerek Batılı güçleri, özellikle de ABD’yi kapsamaktadır. Eğer ABD gerçekten çatışmayı durdurmaya kararlı olsaydı bunu kolaylıkla yapabilirdi. (Al Majalla)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.