Obezite ile mücadelenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sibel Güldiken, obezitenin görsel bozukluk ve psikolojik rahatsızlığı dışında metabolik rahatsızlıkların da temelini oluşturduğunu dile getirdi.

Morbid Obezite Nedir? Kimlere Morbid Obez Denir?

Prof. Dr. Güldiken, Obezite görselliğin ve kişinin psikolojik yapısının ötesinde kişinin metabolik hastalıklarının da temelini oluşturuyor. Bunlar, diyabet, hipertansiyon, mekanik bazı yürüme problemleri, astım gibi hastalıklar, safra kesesi taşı gibi sorunlar, hatta günümüzde yapılan çalışmalar bazı kanser türlerinin dahi temelinde obezitenin yattığını göstermekte” dedi.

Yetişkinlerde Obezite Hakkında Sorulan Sorular - Kolan Obezite Merkezi

‘OBEZİTE SIKLIĞI GİDEREK ARTIYOR’
Obezite ile mücadele programlarının önemine değinen Prof. Dr. Sibel Güldiken, “obezite ile mücadele programları önemli. Neden bu noktaya geldiğimiz noktasında aslında sebebi sıklığının artıyor olması. Sadece Türkiye’de değil dünyada sıklık giderek artıyor ve yarattığı sorunlar hem maliyet hem de maneviyat açısından hem hastalarımızı, hem de sağlık ideallerini zorlamaya başladı. Bu nedenden dolayı çocukluk zamanından itibaren aslında obezitenin gelişmemesi ve bu konuda aile ve çocuklarının ortamlarının sağlanması ve ona göre de eğitim planlamalarının yapılması gerekiyor” dedi.

'Türkiye'nin yüzde 65'i kilolu sınıfında'

[Prof. Dr. Güldiken]

“3 YETİŞKİNDEN 1’İ OBEZ”
Trakya Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güldiken, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün obezite ile ilgili güncel rakamlarını da paylaşarak, Türkiye’de ‘Sıklık çok yüksek mi?’ diye bakıldığında çok çarpıcı sonuçları bulunduğunun altını çizdi.

Obezite (Şişmanlık) Nedir? Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle güncel rakamları paylaşan Prof. Dr. Sibel Güldiken, Sağlık Bakanlığı’nın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün sayfasında olan rakamların, erkeklerde Türkiye’deki sıklığın yaklaşık yüzde 20 yani 5 erkekten 1 tanesinde, kadınlarda yüzde 40 yaklaşık 2 – 3 kadından bir tanesinde toplamda da bakıldığında yüzde 30’larda olan bir rakamın bulunduğunu, yani 3 yetişkinden 1 tanesinin obezite hastalığına yakalandığını ifade etti.

Obezite Cerrahisi / Ağır Yaşamlar | Diyetisyen Nil Şahin Gürhan

TÜRKİYE OBEZ BİR ÜLKEDİR DİYEBİLİRİZ’
İnsanların küçük yaşlardan itibaren obezite ile ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini hatırlan Prof. Dr. Güldiken, “Türkiye’de 6 ile 18 yaş arası oran yüzde 10’larda. Yani 10 çocuktan bir tanesinde obezite hastalığı mevcuttur diye söyleyebiliriz. Yani Türkiye obez bir ülke kabul edilebilir çünkü kilo ve boy üzerinden bir hesabımız var. En temelden kullandığımız rakam bu. Kiloyu boyun karesine böldüğünüzde 25 ile 18 arasındaki rakamları normal kabul ediyoruz, 25 ile 30 arasındaki rakamları kilolu grubun içine sokuyoruz, 30’un üzerindeki rakamları obez kabul ediyoruz. 40’ın üzerindekiler ise ‘ölümcül obez’ dediğimiz grubun içerisine giriyor. Kilolu gibi kabul ettiğimiz 25’in üzerinde gruba baktığımızda Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde yüzde 65 olarak gözüküyor. Normal dediğimiz kesim yüzde 35’te kaldığı için Türkiye obez bir ülke olarak kabul edilebilir” dedi.