Hatay eski ışıltısına geri dönecek
* Asrın felaketinde büyük yara alan Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar her alanda sürüyor.
* Kente 220 bin 66 konut, 34 bin 129 köy evi yapılıyor. 3 yeni hastanenin de hizmete alındığı kent, imar hamlesi tamamlandığında eski ışıltısına geri dönecek.
UHA / İnternational News Agency
Asrın felaketinde en büyük yıkım, Hatay’da yaşandı. 80 bin 323 bina yıkıldı veya ağır hasar gördü. İki büyük depremde 24 bin 171 kişi hayatını kaybetti. Kadim şehir neredeyse tamamen yerle bir oldu.
199 konteyner kentte 169 bin 851 depremzede barınıyor
Barınma en büyük ihtiyaçtı. Önce çadır kentler, ardından konteyner kentler kuruldu. Hatay’ın farklı noktalarına kurulan 199 konteyner kente, 169 bin 851 depremzede yerleştirildi. Sahada hasar tespit çalışmaları yapıldı. Kalıcı deprem konutları ve köy evlerinin yapılacağı alanlar için zemin etütleri bitirildi.
TOKİ 220 bin 66 konut, 34 bin 129 köy evi yapacak
Hasar tespit çalışmalarının ardından TOKİ büyük bir imar hamlesi başlattı. Hatay il genelinde 220 bin 66 konut, 34 bin 129 köy evi, 55 bin 677 ticari alan yapılması kararlaştırıldı. Yapılar için zemini güvenli ve merkezi ulaşımı kolay olan bölgeler tespit edildi. Felaketin üzerinden geçen bir yılda 6 bin 219 konut, 4 bin 525 iş yeri ve 760 köy evinin inşaatı tamamlandı.
102 bin yerinde dönüşüm, 42 bin kentsel dönüşüm başvurusu yapıldı
İmar hamlesinin diğer iki ayağında ise yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm projeleri yer alıyor. Yerinde dönüşüm projesi için 102 bin 116, kentsel dönüşüm için ise 42 bin 850 başvuru yapıldı. Projeler sayesinde depremde zarar gören yapıların yerine aynı adreste güvenli ve konforlu yeni yapılar inşa edilecek.
İskenderun sahiline set çekildi
Hatay’da depremlerin hemen ardından farklı illerden belediyeler görevlendirildi. İl genelindeki tüm alt yapı hizmetleri onarıldı. Depremde 40 santimetrelik bir çökme meydana gelen İskenderun sahilinde su baskınlarına karşı 4 kilometrelik tahkimat çalışması başlatıldı.
Hatay Havalimanı yenilendi
Pist ve apronlarında hasar oluşan Hatay Havalimanı 2,5 milyar liralık bir projeyle baştan başa yenilendi. Su baskınlarına karşı havalimanının çevresine 14 kilometrelik bir güvenlik duvarı inşa edildi. 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki apronuyla Hatay havalimanı bölgenin dünyaya açılan kapısı olacak.
3 yeni hastane yapıldı
Hatay’daki tüm kamu binaları da onarımdan geçirildi. Yıkılan ve ağır hasar görenlerin yerine yenileri yapılıyor. Sağlıktan eğitime birçok alanda yeni kamu binaları hizmete giriyor. Depremden sonra bölgeye 3 yeni hastane kazandırıldı. Defne Devlet Hastanesi depremlerin ardından 2 ay içinde hizmete alındı. İskenderun Devlet Hastanesi, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi kısa sürede tamamlandı. Yeni yapılan kamu binaları arasında 271 okul, 1 çocuk evleri sitesi, 1 huzurevi, 750 kişilik modüler yapılı öğrenci yurdu ve 4 sanayi sitesi de var.
Kent eski ışıltısına dönecek
Hatay’da camilerle birlikte diğer tüm ibadethaneler de imar hamlesi kapsamına alındı. Yıkılanların yerine yenileri yapıldı, hasar görenler onarılıyor. Yaralar sarılırken, kültürel miras da ayağa kaldırılıyor. Hasar gören tarihi eserler uzman ekiplerin denetiminde aslına uygun olarak restore ediliyor. İmar hamlesi ile Hatay’ın çehresi 6 Şubat felaketinin ardından yeniden renklenecek. Medeniyetler şehri eski ihtişamına kavuştukça kültür turizminin de dünya çapındaki ilgi odağı olmaya devam edecek.
Haber: Recep Öztürk