ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ketojenik Diyet ve Dikkat edilmesi Gereken Durumlar

Ketojenik Diyet ve Dikkat edilmesi Gereken Durumlar
1 Ocak 2024
20
A+
A-

Uzm. Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, Araştırmaların, ketojenik diyetin mikro besin yetersizliği (vitamin, mineral, posa vb) açısından yüksek risk taşıyabileceğini öne sürdüğünü, sürekli olarak ketoz durumunda kalmanın adrenal bezleri ile tiroid ve endokrin sistemi üzerinde stres yaratabildiğini açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Fotoğraf

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiUzm. Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, TÜHA Haber’e yaptığı açıklamada, “Ketojenik diyet uygulamaları kişiye özel olmalıdır ve bireylerin metabolik tepkileri takip edilmelidir. Bu diyetlerin kullanımına aşağıda belirttiğim bazı özellikli durumlarda ise özellikle dikkatle yaklaşılmalıdır” dedi.

Ketoasidoz’a Dikkat!: Ketoz durumunun kontrolden çıktığı durumda keton cisimleri kanda ketoasidoz adı verilen toksik düzeyde asit üretebilir ki bu durum hayatı tehdit eden bir komplikasyon (yan etki) dur.  Ketoasidozun hafif semptomları, nefes darlığı, oryantasyon kaybı, derin ve hızlı nefes alıp verme ve bilinç durumunda değişikliklerdir ki acil müdahele gereklidir. Ketoasidoz belirtileri genellikle günler boyunca yavaşça oluşur. Karın ağrısı, kusma ve ateş hafif semptomlardan sonra gelişebilir. Ketoasidoz çoğunlukla tip 1 diyabetli bireylerde görülür çünkü bu kişiler ketonların aşırı üretimini önleyen bir hormon olan insülin üretmezler. Bununla birlikte, birkaç nadir vakada, uzun süre çok düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan diyabetik olmayan bireylerde de ketoasidozun meydana geldiği rapor edilmiştir.

Tip 1 Diyabet Nedir? ⋆ Prof. Dr. Alper Çelik

Tip 1 Diyabet

Bahsedilmesi gereken kritik bir nokta, tip 1 diyabet popülasyonunda ketojenik diyetin hipoglisemik (kan şekeri düşüklüğü) riskidir. Gözlemsel yapılan bir çalışmada denekler üç yıl boyunca ketojenik diyetle takip edilmiş ve katılımcıları haftada 6 hipoglisemi atağı geçirmiştir Benzer şekilde, tip 1 diyabetli kişilerde ketojenik diyetin ketoasidozu hızlandırabileceğini gösteren vaka çalışmaları da vardır. Bu nedenle tip 1 diyabetli hastalarda çok dikkatli olunması, doktor ve diyetisyen kontrolünde takip edilmesi gerekmektedir.

Kalbi güçlendiren 13 besin

Kalp Damar Sağlığı

Çoğu çalışma ketojenik diyetin yüksek tansiyona karşı olumlu etkilerini göstermiştir. Ketojenik diyetin özellikle kan lipit profili (toplam kolesterol vb) değişiklikleri ve kalp damar sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkisinin güvenilirliği ise henüz tam olarak kanıtlanmamıştır. Çalışmalar genellikle HDL (koruyucu kolesterol) ve trigliseritlerde iyileşme olduğunu göstermektedir ancak LDL kolesterol yanıtı değişkendir. Bunun nedeni, her bir kişinin diyet içeriğindeki farklılıklar olabilir. Keto diyetiyle ilgilenenler, mikro besin (vitamin, mineraller vb) ve posa alımını sürdürmek için yeterli sebze tüketimini sağlamaya ve doymuş yağları sınırlamaya teşvik edilmelidir.

Keto’nun kan şekeri açısından potansiyel faydalarına rağmen, tip 2 diyabetli kişilerde, kalp hastalığı riski daha yüksek olduğundan, çok fazla doymuş yağ tüketmenin LDL kolesterol düzeylerini yükseltebileceği ve kalp sorunları olasılığını daha da artırabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, tip 2 diyabetiniz varsa, özellikle de yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı için diğer risk faktörleriniz varsa, ketojenik diyeti mutlaka doktorunuz ve diyetisyeniniz onayı ve kontrolü ile uygulayınız.

Doğal Gebelik Süreci - Tüp Bebek Ankara

Gebelik

Düşük karbonhidratlı diyetlerle beslenen gebelerin doğum kusurları riskinin arttığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar, karbonhidrat alımı kısıtlı kadınların bebeklerinde nöral tüp defekti olma olasılığının daha fazla olduğunu göstermiştir.  Bu nedenle hamile kalmayı planlayan kadınlar ve gebeler çok düşük karbonhidratlı diyetlerden kaçınmalıdırlar.

Kanser tedavisinde ilk: Bütün hastalar iyileşti - Sağlık Haberleri

Kanser

Ketojenik diyet belirli kanser türleri için potansiyel bir tedavi olabilir, ancak etkinliği farklı kanser türlerine göre değişiklik gösterebilir. Şu an itibariyle, ketojenik diyetin kanser tedavisindeki güvenliğini ve etkinliğini inceleyen titiz klinik araştırmaların eksikliği, daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmektedir. Ketojenik diyetin kanser tedavisindeki rolünü daha iyi değerlendirmek için çeşitli kanser türlerine sahip hastaları kapsayan kapsamlı klinik çalışmaların yapılması önemlidir. Ketojenik diyetin birincil anti-kanser tedavisi olarak kullanılabileceğini öne sürmek için hala yeterli veri yoktur, ancak adjuvan (kanserin nüks etmesinin önlenmesi) tedavi olarak faydalı bir role sahip olabileğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir? Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Diğer olası sağlık problemleri; Uzun süreli ketojenik diyetin, böbrek taşı ve osteoporoz riskinin artması ve kandaki ürik asit seviyelerinin (gut için bir risk faktörü) artması dahil olmak üzere bazı olumsuz yan etkileri öne sürülmüştür. Bunun yanında, ketojenik diyette önerilen çeşitli besinlere yer verilmemesi durumunda olası besin eksiklikleri ortaya çıkabilir (lif, B vitamini ve demir, magnezyum, çinko mineralleri).

Sonuç olarak, ketojenik diyet, diğer yöntemlerle kilo vermede zorluk yaşayan bazı kişiler için bir seçenek olabilir. Sağlık yararları elde etmek için gerekli olan yağ, karbonhidrat ve proteinin kesin oranı, genetik yapı ve vücut kompozisyonuna bağlı olarak bireyler arasında farklılık gösterecektir. Bu nedenle ketojenik diyet doktor ve diyetisyen kontrolünde uygulanmalı, bireyin biyokimyasal değişiklikleri yakından takip edilmeli ve mevcut sağlık durumuna göre hazırlanmış bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Tedavi tamamlandıktan sonra ise sağlıklı karbonhidratların bireyin diyetine yeniden eklenmesi önemlidir.

Ez cümle, ketojenik diyet zayıflama amaçlı olarak günümüz popüler diyetleri arasında yer alsa da çoğu zaman tıbbi tedavi amacıyla kullanılan ve mutlaka doktor ve diyetisyen tarafından takip edilmesi gereken bir tıbbi beslenme tedavisi şeklidir ve uzun vadede kontrolsüz kullanımı bazı sağlık problemlerine neden olabilir.

***

Banu Salman

Dr. Banu Salman, 1976 yılında Ankara’da doğdu. 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olarak diyetisyen ünvanını, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamlayarak bilim uzmanlığını ve ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi doktora programını tamamlayarak da doktor ünvanını aldı. 2000-2010 yılları arasında Ankara Özel Güven Hastanesi Beslenme Bölüm Başkanılığını yürüttü. Amerika Harvard Üniversitesi’nde; 2010-2014 yılları arasında “Lifestyle Medicine Tools For Promoting Healthy Change”, “Treatment of Obesity “ ve “Obesity and Diet” konularında eğitimler aldı. 2012-2020 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi, Biruni Üniversitesi ve Yüksek İhtisas üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak verdiği derslerle genç meslektaşlarının yetiştirilmesinde görev aldı. Günümüzde ise, 2010 yılında kurmuş olduğu olduğu danışmanlık merkezinde hasta/danışan kabulüne devam etmekte, yurt içi ve yurt dışı firmaların kurumsal beslenme danışmanlıklarını yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.