ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aksa Tufanı Sonrasında Dengesi Dağılan İsrail’in Kullandığı Yalan Silahı

Aksa Tufanı Sonrasında Dengesi Dağılan İsrail’in Kullandığı Yalan Silahı
31 Aralık 2023
90
A+
A-

Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı (SDAV) kurucusu ve Vakıf Başkanı Sinan TAVUKCU, kaleme aldığı “Aksa Tufanı Sonrasında Dengesi Dağılan İsrail’in Kullandığı Yalan Silahı” başlıklı yazısında 7 Ekim’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının gerçekleştirdiği  “Aksa Tufanı” operasyonundan bu yana yaklaşık iki ay geçtiğini dile getirdi.

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiVakıf Başkanı Sinan TAVUKCU, “Görünen o ki, Hamas-İsrail arasında2021 Nasıl Geçecek? - #ABD, #Çin, #Avrupa ve Dünyayı neler bekliyor? - SDAV Başkanı Sinan Tavukcu - YouTube devam eden savaş, İsrail ve destekçisi devletlerin arzu ettikleri gibi gitmiyor. Eşit güçler arasında cereyan etmeyen bu savaşta, İsrail Ordusu üstün ateş gücüne rağmen Hamas’a karşı bir üstünlük sağlayamadı. İsrail ordusunun tek başarısı, hava saldırıları ile çoğu çocuk ve kadın 20 bini aşkın Filistinliyi öldürmek ve taş üstünde taş bırakmamaktan ibaret oldu” dedi.

“Hamas’ı yok etme iddiası ile hareket eden İsrail devleti ne Hamas’ın lider kadrosunu ele geçirebildi ne de tünellere girebildi” diyen Sinan TAVUKCU, İsrail ordusuna ait yüzlerce zırhlı araç, içindekiler ile birlikte Kassam savaşçıları tarafından imha edildiğini ve hatta uğradığı ağır kayıplar sebebiyle kara operasyonu düzenlediği Gazze’nin kuzeyinden 3 Aralık’ta askerlerinin yüzde 70’ini geri çekmek durumunda kaldığını yazdı.

Sinan TAVUKCU, Sivil esirlerin takası için verilen 7 günlük “insani ara”nın (24-30 Kasım) biter bitmez, şartların lehine olduğunu düşünen İsrail ordusu esir askerlerin değişimini beklemeden 1 Kasım’da bu defa Gazze’nin güneyine saldırdığını, İsrail özel kuvvetlerinin ABD askerleriyle birlikte düzenlediği rehine kurtarma operasyonlarının da her defasında fiyaskoyla, kurtarmaya gelen askerlerin ve rehinelerin ölümüyle sonuçlandığına dikkat çekti.

İsrail'den 8 milyar dolarlık savaş bütçesine onay İsrail hükümeti ülke içinde ciddi sıkıntılarla boğuşuyor

Savaş devam ederken İsrail hükümeti ülke içinde ciddi sıkıntılarla yüz yüze olduğuna vurgu yapan TAVUKCU yazısında, şunları aktardı:

“Hükümet, binlerce olduğu tahmin edilen askeri kayıplarını henüz açıklamaya cesaret edemiyor. Doğacak infiali ve zafiyet algısını önlemek için kayıpları gizlemeye, mümkün olduğunca az göstermeye, gerçeği açıklamayı ertelemeye çalışıyor. Nitekim, 10 Aralık tarihli Haaretz gazetesi hastane kayıtlarına göre yaralanan İsrail askerlerinin gerçek sayısının İsrail ordusunun açıkladığı rakamların neredeyse üç katı olduğunu yazdı.

Öte yandan, rehine ailelerinden oluşan binlerce kişi her gün Tel Aviv sokaklarında Hamas ile ateşkes yapılması ve rehinelerin evlerine getirilmesi için gösteriler düzenliyor. Netnayahu hükumeti ülke içinde ağır bir baskı altında.”

Sinan TAVUKCU, İsrail içinde bir başka krizin, 7 Ekim saldırılarında hayatını kaybeden bin 200 İsraillinin büyük çoğunluğunun İsrail ordusuna ait helikopter ve tank ateşiyle öldüğüne dair haber, görüntü ve itirafların medyada/sosyal medyada ortaya çıkmasıyla başladığını haırlatarak, “İsrail hükumeti bu bilgilerin yayılmasını önlemek için haberlerin yapılmasına sansür getirdi. Ancak, bir süre sonra bunlar tekrar gündeme gelecek ve İsrail vatandaşlarının kendi ordusu tarafından katledildiğinin ortaya çıkmasının yaratacağı travmaların ülke içinde çok farklı hesaplaşmalara yol açacağı tahmin edilebilir. Bunun açığa çıkması, İsrail’in dış dünyadaki bütün propagandasını da bitirecektir” dedi.

Diğer taraftan, savaşın devam ettiği ortamda İsrail’deki siyasi kanat ile askeri kanatın birbirlerine olan güvenini kaybetmiş durumda olduğunu hatırlatan TAVUKCU yazısında, 5 Aralık’ta savaş kabinesi toplantısına giren Genelkurmay Başkanı’nın üstünün Başbakan Netanyahu’nun korumaları tarafından ‘dinleme  cihazı‘ şüphesiyle aranmak istenmesinin bu güvensizliği gözler önüne serdiğini, 7 Ekim’den bu yana siyasi kanat, “Aksa Tufanı” operasyonu karşısında yaşanan utançtan ordu ve istihbaratı sorumlu tuttuğuna dikkat çekti.

Vakıf Başkanı Sinan TAVUKCU, İsrail’i bekleyen bir başka handikabın ta sivil fanatiklere dağıtılan yüzbinlerce silahın olduğunu, İktidar ve muhalefetin iyice ayrıştığı ülkede bu silahların birbirine doğrultulması ve bir iç savaşa yol açması ihtimal dışı olmadığını, Başbakan Netanyahu hükümetine desteğin son anketlerde yüzde 27’lere inmiş durumda ve mevcut iktidarın sürdürülmesinin zor göründüğüne dikkat çekti.

İsrail’in mali açıdan da zor durumda olduğunu ifade eden TAVUKCU, “İsrail Maliye Bakanı savaşın İsrail’e günlük doğrudan maliyetinin 1 milyar şekel (246 milyon dolar) olduğunu açıkladı. İsrail Ulusal Ekonomik Konseyi tarafından Kasım ayı başında açıklanan raporda savaşın İsrail’e maliyetinin 54 milyar doları bulacağı hesap edilmişti” dedi. (devam edecek-İsrail’in dışarıya yönelttiği yalan propaganda)

***

Sinan TAVUKCU,

Yazar hakkında

Sinan TAVUKCU, 1961 Yılında Sivas’ta doğdu. 1985 yılında Gazi Üniversitesi İİBF Maliye Bölümünü bitirdikten sonra 1986 ’da Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörü olarak göreve başladı. 1997 yılında memuriyetten ayrıldı, Yeminli Mali Müşavir olarak serbest çalışmaya başladı. Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı (SDAV) kurucuları arasında yer alan Sinan Tavukcu 8 Ağustos 2020 tarihinden itibaren SDAV Genel Kurulu tarafından Vakıf Başkanlığına getirilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.