ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HSA Enerji Genel Müdürü Doğan, “Güneş Enerjisinde psikolojik sınır olan 10 bin Megavat’ı geçtik”

HSA Enerji Genel Müdürü Doğan, “Güneş Enerjisinde psikolojik sınır olan 10 bin Megavat’ı geçtik”
20 Aralık 2023
95
A+
A-

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Üyesi ve HSA Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan, enerji üretimi ve gıda güvenliğinin birbirinin alternatifi olamayacağını vurguladı.

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiEnerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Üyesi ve HSA Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan, UHA Haber’den Gazeteci Veysel KAVRAYAN’A yaptığı açıklamada, Lisanslı güneş enerjisi santrallerinin (GES) şehir merkezlerinden uzakta ve tarımsal vasfını tamamen kaybetmiş arazilerde kurulmasının önemine dikkat çekerek, enerji üretimi ve gıda güvenliğinin birbirinin alternatifi olamayacağını vurguladı.

Mehmet Doğan, Türkiye’nin Haziran sonu itibarıyla ulaştığı 104 bin 800 Megavat (MW) kurulu güç içerisinde Güneş enerjisinin payının 10 bin 195 MW seviyesine ulaştığını belirterek, bu alanda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin kurulu gücünde yüzde 10’luk paya sahip olan güneş enerjisinin, 2035 yılında 52 bin 300 MW seviyesine ulaşmasının hedeflendiğinine dikkat çekti.

Güneş enerjisi sistemi nasıl kurulur? Yüzde 100 tasarruf sağlayın

“GIDA VE ENERJİ BİRBİRİNİN ALTERNATİFİ DEĞİL”

(ENSİA) Yönetim Kurulu Üyesi ve HSA Enerji Genel Müdürü Doğan, Türkiye’de çatı tipi GES kurulumlarının halen potansiyelin çok altında olduğunu hatırlatarak,  “Ülkemiz güneş enerjisinde psikolojik eşik olarak kabul edilen 10 bin MW sınırını Haziran ayı ile birlikte geçmiş bulunuyor. Bu önemli başarıyı alkışlarken, daha alacak çok yolumuzun olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ülkemizde sadece çatı tipi GES’lerden üretebileceğimiz potansiyel elektrik enerjisi 55 bin MW seviyesinde. Yani bugüne kadar inşa ettiğimiz tüm GES’lerin beş katından fazla olan potansiyel çatılarımızda kullanılmayı bekliyor” dedi.

“Önceliğimiz mutlaka çatı tipi GES’lerde olmalı” diyen Mehmet Doğan, Gücü ve imkanı olan her vatandaşın bir enerji üreticisi olmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalı. Lisanslı santraller ise yerleşim birimlerin uzakta, tarımsal özelliğini tamamıyla kaybetmiş arazilerde inşa edilmeli. Ülkemizde pek çok santralin ormanlık alanlarda ve tarım yapılan arazilerde inşa edilmesi içimizi acıtıyor. Ayrıca tarımsal üretimdeki su israfını önleyecek şekilde özel projelendirilmiş seralarda mutlaka güneş enerjisinden yararlanılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 12 YILDA BEŞ KATTAN FAZLA ARTACAK

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları içinde en yüksek seviyede potansiyele sahip kaynağının güneş olduğunun altını çizen Mehmet Doğan, Ulusal Eylem Planı’na göre, 2035 yılında 189 bin 700 MW’a ulaşması beklenen toplam kurulu güç içerisinde güneşin payının 52 bin 900 MW olmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

İstanbul Solar Güneş Enerji Sistemleri - Hesaş Mekanik

“GÜNEŞ İLE İKİ TÜRKİYE’NİN ENERJİSİNİ SAĞLAYABİLİRİZ”

Buna göre, gelecek 12 yılda güneş enerjisine yapılacak yatırımın, bugüne kadar yapılanın beş katından fazla olacağını anımsatan ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Doğan, 2030 yılında küresel elektrik talebinin yüzde 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarının karşılayacağını ve Yenilenebilir kaynaklar arasında ise en büyük gelişmeyi güneş enerjisi sağlayacağını belirtti.

Mehmet Doğan, Güneş enerjisi kapasitesinin, 2030 yılına kadar yıllık yaklaşık 280 GW artarak ve yılda ortalama yüzde 12 büyüyeceğini ve Türkiye’nin, rüzgâr enerjisinde son yıllarda sayılarının giderek artan yatırımlarla bu büyük devinime hazırlandığını dile getirdi.

Üyelerimiz arasında da bu alanda yatırımlar yapan çok güçlü şirketlerimiz var” diyen ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Doğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bizim güneş enerjisinde en verimsiz olarak gördüğümüz bölge, Almanya’nın en verimli bölgesinden çok daha yüksek potansiyele sahip. Buna karşılık biz güneşte 10 bin MW’ı yeni yeni aşarken, Almanya verimsiz güneşi ile 70 bin MW, yani bizden yedi kat daha fazla enerji üretiyor. Güneş enerjisinde ise potansiyel kurulu gücümüz 200 bin MW’ın üzerinde. Sadece güneşte potansiyelimizi devreye alsak, iki Türkiye’nin enerjisini üretmemiz mümkün hâle gelecek. Güneşteki yatırım ivmesinde önceliğimiz her zaman çatı tipi GES’lerde olmalı. Enerji sektörüne ne kadar çok vatandaşımızı üretici olarak çekersek, enerjide dışa bağımlılığımızı o derecede azaltacak ve kalkınmamızı bir o kadar fazla gerçekleştireceğiz.”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ev Sahipliğinde “Liseli Şefler  Yarışıyor” Yemek Yarışması Finale Yaklaşıyor

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.