ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) sona erdi 

Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) sona erdi 
2 Aralık 2023
57
A+
A-

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile forumun düzenleyicileri arasında yer alan Su Politikaları Derneği’nin yanısıra, çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliğiyle gerçekleştirilen Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) sona erdi.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in haberine göre, 30 Kasım 1 Aralık tarihleri  arasında üç gün süren, İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” konularının ele alındığı foruma 8 yabancı ülkeden alanında uzman 60 konuşmacı katıldı.  

Antalya Uluslararası Bilim Forumu’nun (ANISF 2023) açılışında, Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Forum Başkanı Prof. Dr. Erol Esen  ve Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkan danışmanı Lokman Atasoy tarafından yapıldı.  

Yapılan konuşmalarda, iklim krizinin küresel bir sorun olduğu, İklim krizine yönelik yaşanılabilir bir çevre oluşturulmasının gereği ve  şehir planlamalarının doğru yapılmasının önemi vurgulandı.  

Forumda söz alan konuşmacılar, başta üniversiteler olmak üzere, kamu kurum ve kuruşları ile sivil toplum kuruluşları olarak çok hızlı bir şekilde eyleme geçilmesi gerektiren verilerle karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.  

Antalya Uluslararası Bilim Forumu'nda iklim değişikliği masaya yatırıldı - Yeşil Afşin Gazetesi

Forum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Esen ise forumun disiplinler arası bir buluşma olduğunu dile getirerek forumda, sosyal ve fen bilimleri alanında uzman isimlerin bir araya geleceğini  belirtti.

Prof. Dr. Esen  “Amacımız öncelikle iklim değişikliğini anlamak. İklim değişikliğini göç ve çevresel krizler bağlamında değerlendireceğiz” dedi. 

ANISF 2023 forumun bilim insanları tarafından, bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, iyi uygulamalar, hukuki düzenlemeler, uyum çabaları, iklim değişikliğinin neden olduğu göç hareketleri ile  çevresel değişikliklere yönelik stratejik ve olası çözümler ve çeşitli ülkelerdeki iyi uygulamalar ele alındı.  

Foruma katılan yerli ve yabancı 60 konuşmacı üç ayrı salonda bildirilerini sundular. Forumun sonunda Panel düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Erol Esen tarafından yönetilen düzenlenen panelde “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç, Farkında Olmak -Fark Yaratmak” başlığı altında gerçekleşen panelde, Prof. Dr. Gökhan Orhan, Prof. Dr. Birgit Leyendecker, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanı Lokman Atasoy ve TMMOB Harita ve kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer  konuşmacı olarak yer aldı. 

Ayrıca forumda ele alınan birçok konunun özet olarak değerlendirildiği Panelde İklim krizi ve göç ilişkisinin farkında olunmasının önemi üzerinde duruldu.  

goc – Su Politikaları Derneği

[Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız]

SPD Başkanı Dursun Yıldız da forumda bildiri sundu  

Su Politikaları Derneği’nden Başkan Dursun Yıldız, Dr. Fulya Kandemir, ve Merve Kıran Hergün forumun düzenlenmesi ve bildiri ile katılımı konularında katkıda bulundu.  

Başkan Dursun Yıldız, forumun ikinci gününde “İklim değişikliği ve göçün belediyeler üzerinde etkiler ,Şehirler İklim göçüne neden hazırlanmalı” başlıklı  bildirisini sundu.

Dr. Fulya Kandemir forumun birinci gününde moderatör olarak görev yaptı ve üçüncü gününde ise Emine Yiğit ile birlikte, “Çevre Dostu: Çiftçi Kart : İklim Değişikliği Etkilerinin Azaltılması ile Uyum İçinde Çevrenin Korunması ve Kırsal kalkınma” başlıklı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çiftçi Kart‘ uygulamasını açıklayan bir bildiri sundu.  

Antalya Uluslararası Bilim Forumu (ANISF 2023) sona erdi. – Su Politikaları  Derneği

Dursun Yıldız konuşmasının başında İklim değişikliği etkili göçlerin önemine ve oluşturacağı tehditlere yönelik olarak uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalara vurgu yaptı. 

İklim değişikliğine karşı  Afrika’nın çok kırılgan olduğunu belirten Yıldız, birçok uzmanın 2050 yılına kadar Afrika’da en az 50-60 milyon kişinin iç göçlerle yer değiştireceğini söyledi.  

Dursun Yıldız, bu yer değiştirmenin büyük kentlere doğru olacağını dikkat çekti, ancak iklim değişikliği etkileri nedeniyle bu kentlerin bu yer değiştiren nüfusu barındırmakta zorlanacağını ve bu göçlerin ülke dışına yönelme ihtimalinin de yüksek olduğunu belirtti.  

Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı

Dursun Yıldız :Afrika’dan milyonlarca  iklim göçmeni  gelebilir 

Afrika’da beklenen iklim değişikliği etkilerinin yağmura dayalı tarımı olumsuz etkileyerek işsizliği arttıracağını da ifade eden Dursun Yıldız, şunları söyledi:

“Afrika’da 63 sınıraşan su havzası var. Bunun 12‘si şiddetli iklim değişikliği riski altında. Bunun, ülkelerarasındaki hidropolitik ilişkileri gerginleştirecek. Afrika 2050 yılında bugünkü nüfusu 2 katına çıkmış, yani yaklaşık 2,5 milyar kişinin yaşayacağı bir kıta olacak. Bu kıta aynı zamanda dünyanın en genç nüfusuna sahip kıtası olacak. Afrika nüfusunun halen yüzde 60’ı 25 yaşının altında. 2030 yılında kadar Afrika’da her yıl 30 milyon genç işgücü oluşacak,  ancak sadece  yılda 3 milyon kişiye çalışma alanı yaratılabiliyor, bu durum devam ederse bu kıtadan iklim göçleri artacak. AB bu konuda bazı hazırlıklar yapıyor”.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, komşu ülkelerin büyük kentlerinin de bu gelişmeleri dikkate almaları gerektiğine vurgu yaparak, “Dünyanın büyük metropollerinin birçoğu Türkiye de dahil halen su sıkıntısı yaşıyor. Bu suların büyük bölümünü de havza dışından transfer ediyorlar. Bu, gelecekte iller veya eyaletler arasında gerilemeye neden olacak. İklim göçmenleri de bu gerilimleri arttıracak” dedi. 

Kentleşme insan sağlığını nasıl etkiliyor? | Bilim ve Gelecek

Büyük Kent yönetimleri zorlanacak  

Dursun Yıldız konuşmasında devamla 

“Kent yönetimleri hem iklim değişikliğinin doğrudan etkilerini yaşayacak hem de ilave göç yükü gibi dolaylı etkilerinden etkilenecek” diyen Başkan Dursun Yıldız, bunun şimdiden görülerek önlem alınması gerektiğini ve bu kentlerin yönetimlerinin bu riskleri de dikkate alarak bir entegre kentsel gelişim planı hazırlamalarını, yasal ve kurumsal eksikliklerini güçlendirmelerini, uygulamalarını geciktirmemelerini istedi. 

İstanbul, küresel kentler liginde 14 sıra birden düştü foto haber - FinansGündem.com

Dünya kentlerinin üçte biri su baskısı yaşıyor  

Dünyada kent nüfusunun yüzde 32,5’uğunun  su baskısı altında yaşadığını ileri süren Yıldız, iklim değişikliği ve göçlerin bu baskıyı arttıracağını, ve buna hazırlık yapılmazsa kentin birçok konudaki güvenlik risklerinin artacağını söyledi. 

Türkiye’nin  resmi iklim değişikli projeksiyonlarının gelecek 20 yıl içinde birçok su havzasında açıklar oluşacağını da belirten Dursun Yıldız, “bu konuda öncelikle su yönetimi ve su kullanımı alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz lazım. Bunun yanısıra bu alanlarda radikal bir düşünce devrimine ihtiyacımız var bunsuz olmaz” dedi. 

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız konuşmasının sonunda, “iklim değişikliği ve iklim göçleri konusunda risk altında bir ülkeyiz. Bu nedenle düşünce değişikliğinden başlayarak kurumlararası koordinasyon içinde bu önlemlere çok ihtiyacımız var. Zaman kaybetme lüksümüz ve buna tahammülümüz yok” şeklinde kaydetti. 

 Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.