ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pembe Köşk

Pembe Köşk
27 Kasım 2023
36
A+
A-

Size bahsedeceğim yerin adı “Pembe Köşk 

Adı çok güzel, başarıları daha da güzel. 

İsmin pembelerle, kırmızılarla ya da başka bir renkle uzaktan yakından bir ilgisi yok. 

Yeşilliklerin içinde, etrafında kocaman, yemyeşil ağaçların bulunduğu, bahçesinin her köşesinde huzurun olduğu bir yer burası.  

Bu güzelliklerin içinde büyükçe tek katlı yayvan bir bina var. 

Pembe Köşkün kalbi bu tek katlı bina… 

Tatil Köyü formatındaki mimari yuvarlak tasarlanmış. Yuvarlağı oluşturan çemberin tam ortasında kocaman bir havuz var. Havuzun etrafından genişçe, yaklaşık 6 metre eninde bir oturma, dinlenme alanı bulunmakta. Dinlenme alanını, üstü kapalı yaklaşık 2 metre eninde revaklar çevirmekte. Revaklara bitişik olarak da ofisler ve içinde ikamet edilen odalar bulunmakta. 

Bizi görevliler ve müdür bey karşıladıktan sonra çay ve kahve eşliğinde sohbetimiz başladı.  

Pembe Köşk’e girdiğimiz zaman kulağımıza neşe içinde gitar eşliğinde “Dağlar dağlar” şarkısını söyleyen bir koronun sesi gelmişti, onu sorduk. Etkinlik saatleriymiş. Müzik, resim, el sanatları ve farklı eğitimlerin olduğu etkinlikler… 

Pembe Kösk Hastanesi -

Müdür bey tesis ile ilgili bilgiler verdikçe, verilen mücadeleyi ve çabayı anlattıkça, her aşamada, içimde takdir, hayranlık ve tebrik duyguları tavan yaptı. 

Biraz sonra da yılmadan, korkmadan elini taşın altına koyan, inanılmaz bir inanç ve çaba ile Pembe Köşk’ü kuran kişi geldi. Yaptıklarını duydukça, yaşananları dinledikçe, verdiği mücadeleye empati yaptıkça, tek kelime ile hayran kaldım. İyi ki böyle birisi çıkmış, yılmamış, her zorluğu göğüslemiş ve bu tesisi kurmuş dedim kendi kendime. Burada, bu tesiste insanlığa nasıl büyük bir hizmet verildiğini kelimelerle, anlatmak mümkün değil. 

Eğitim ve serfikasyon işlemleri hayata geçirilmeli"

Pembe Köşk’ü kuran kişi Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı. Mecliste bir dönem ikimiz de farklı siyasi partilerden milletvekilleri idik. Sonra siyasi parti başkanı da oldu Mehmet bey. Meslek aşkı ağır basmış olmalı ki, benim gibi siyaseti bırakıp mesleğine dönmüş. 

Pembe Köşk neresi mi, nasıl bir tesis mi, orada neler mi üretiliyor? 

Pembe Köşk Girne’nin batısında bir “Psikolojik, Madde Bağımlılığı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi”.  

Benim yazdıklarım sadece bir gözlem. Siz “pembekoskhastanesi.com” sitesinden benim yazdıklarımın çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.  

Alkol ve Madde Bağımlılığında 'AMATEM Desteği' nedir? - Özel Kapadokya Hastanesi Nevşehir

Alkol ve Uyuşturucu bağımlılıklarından etkilenen bireyler için iyileşme, onların aileleri ve toplum için tam bir umut ışığı. Kalitesi, standartları ve son derece ciddi hizmeti nedeni ile dünyanın dört bir yanından gelen bağımlıları tedavi ediyor, hayat kurtarıyor, kendilerini ve ailelerini, yaşamın karamsar bölgesinden alıp, adı gibi pembe bölgeye geçiriyor. Bağımlılık tedavisi uzmanları çok profesyonel çalışıyorlar. Bağımlıyı iyileştirmek ve topluma yeniden kazandırmak için kişinin kendine özel, durumu ve karakteri ile birebir uyumlu doğru tedaviyi uyguluyorlar. Bilimsel ve ciddi çalışma, büyük bir oranda başarıya ulaşmayı sağlıyor ve kapıdan bağımlı giren, tedavi sürecinin sonunda bağımlılığından kurtuluyor, tabirle “bağımsız” olarak adım atıyor dışarıya. 

İşin güzel ve de övünülecek tarafı “Pembe Köşk”ün Balkanlar ve Ortadoğu’da benzerinin dahi olmadığını, Türkiye’de de bu kalitede ve doğa ortamında başka bir merkezin bulunmadığını öğrenmek oldu. Gerçekten büyük bir gurur. 

Benden bu kadar… Eşim Yurdagül Atun, Çakıcı ve ekibiyle yaptığı detaylı röportajda, Pembe Köşkün isim hikayesini, nasıl hayata geçirildiğini, başarı oranlarını, bağımlılıktan kurtulma aşamalarını, kişi mahremiyetinin nasıl korunduğunu, bağımlılıktan kurtulmada hangi yöntemlerin uygulandığını, bu merkezin KKTC sağlık turizmine yaptığı katkıyı daha detaylı anlatacak. 

Şimdilik Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ve ekibini büyük başarıları nedeni ile kalben kutluyorum… 

 ***

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN 

KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı 

***

PROF. DR. MEHMET ÇAKICI

Position: Psikiyatrist

1966 yılında Lefkoşa’da doğdu. 1993 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1994-1998 yıllarında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Psikiyatri İhtisası ve 1996-2000 yıllarında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Adli Tıp Doktorası yaptı. 1998-2000 arasında KKTC’de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda askerlik yükümlülüğünü yerine getirdiği esnada Askerde Psikiyatrik Tedavi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ni kurdu ve intiharların önlenmesinde yaptığı çalışmalar nedeniyle GKK takdir Belgesi ile ödüllendirildi. 1998’de YDÜ Psikoloji Bölüm Başkanlığı görevine getirildi. 1998’de LEPİM Lefkoşa Psikiyatri Merkezi’ni kurdu. 2002 yılında KKTC’deki yatılı ilk madde bağımlılığı merkezi olan Pembe Köşk Madde Bağımlılığı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu ve Başhekimlik Görevini yürüttü. 2005 yılında Kıbrıs Ruh Sağlığı Enstitüsü’nü kurduktan sonra ABD’deki NAADAC tarafından yürütülen “Psikoaktif Madde Bağımlılığı Sertifika Programı”nın akreditasyonunu alarak Kıbrıs’ta madde bağımlılığı danışmanlığı eğitimlerini başlattı. 2001’de Psikiyatri Doçenti ve 2013’de Adli Bilimler Profesörü oldu. KKTC’de 3 dönem Lefkoşa Milletvekilliği, Kıbrıs Türk Ruh Sağlığı Derneği Başkanlığı, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Genel Sekreterliği, Özel Hekimler Birliği Asbaşkanlığı görevlerinde bulundu. Psikiyatri alanında Türkiye’de Psikiyatri Kongrelerinde 1997, 2001, 2014, 2017 ve 2018’de dört kez birincilik bir kez ikincilik, bir kez üçüncülük ödülü olmak üzere toplam 6 ödül ve 2002 yılında Türkiye’de Genç Müteşebbisler Derneği JAYSESS tarafından “İnsanlığa ve Sivil Toplum Örgütlerine Yapılan Hizmetler” alanında Akdeniz Bölgesi 40 yaş altı en başarılı kişi ödülü olan TOYP ödülünü aldı. 100’ün üzerinde Bilimsel Makale ve Bildiri yanında, 10 kitabı vardır. Halen Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı, Kıbrıs Ruh Sağlığı Enstitüsü Direktörlüğü ve Lefkoşa Psikiyatri Merkezi’nde Psikiyatrist olarak görev yapmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.