Tiyatro Kooperatifi ve Anadolu Efes Tiyatronun Geleceği için Seyirci Kalmıyor!
* Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı “Kumbara Sende”, Tiyatro Kooperatifi ve Anadolu Efes tarafından hayata geçiriliyor.
* Özel tiyatroların ayakta kalma mücadelelerine sürdürülebilir bir katkı sağlamak amacıyla başlatılan program, 22 Kasım’da DasDas’ta gerçekleştirilen basın buluşması ile tanıtıldı.
* Programa, Kooperatif’e dahil tiyatroların yanı sıra 6 Şubat depreminden etkilenen illerdeki kooperatiflerin ortağı olan özel tiyatrolar da başvurabilecek.
UHA / İnternational News Agency
Türkiye’deki tüm özel tiyatroların güçlenmesi ve ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan Tiyatro Kooperatifi ile 36 yıldır kültür sanata kesintisiz destek veren Anadolu Efes, özel tiyatroların yaşadığı sorunları çözümüne katkı sağlamak için ‘Kumbara Sende Tiyatro Destek Programı‘nı başlattı. Türkiye’de ilk kez karşılıksız bir tiyatro desteği sağlamak için Tiyatro Kooperatifi tarafından tasarlanan program, özel tiyatroların ayakta kalma mücadelesine sürdürülebilir bir katkı sunmayı amaçlıyor.
Anadolu Efes’in öncü desteğiyle başlayan Kumbara Sende ile, özel tiyatroların ihtiyaçlarına kaynak yaratarak tiyatro ekiplerinin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapmaları ve seyircileriyle buluşmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Programa başvuran tiyatrolar, sahne ve depo kirası, prova alanı, elektrik, su, doğalgaz ve nakliye gibi ihtiyaçlarında kullanmak üzere maddi destekten faydalanabilecekler. Tiyatro Kooperatifi ve Anadolu Efes, programın daha çok tiyatro emekçisine ulaşması için tüm özel sektörü Kumbara Sende’yi desteklemeye çağırıyor.
Deprem bölgesindeki tiyatrolar da unutulmadı
Tiyatro Kooperatifi’ne üye olan ve İstanbul’da faaliyet gösteren tiyatroların yanı sıra, 6 Şubat depreminden etkilenen illerde bulunan Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ile Güneydoğu Anadolu’da faaliyet gösteren Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne üye olan tiyatrolar da bu desteğe başvurabilecek. Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Mert Fırat projeye dair düşüncelerini “Türkiye’deki özel tiyatroların büyük bir kısmının çok büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığı böyle bir ortamda Kumbara Sende Programı’nı hayata geçirecek olmak çok mutluluk verici. Yaşadığımız süreçte ekonomik ve sosyal anlamda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalan özel tiyatroların sürdürülebilirliği için bu tarz karşılıksız destekler büyük önem taşıyor. Bu nedenle ilk destekçimiz Anadolu Efes ile başlattığımız bu proje ile başlangıçta 30 tiyatronun ihtiyaçlarını gidereceğiz ve varlıklarını sürdürmelerine destek olacağız. Kumbara Sende, katkıda bulunmak isteyen tüm kişi ve kurumların desteğine açık bir program olarak devam edecek.” şeklinde ifade etti.Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk ise projeye dair şunları paylaştı: “Aktif olan tiyatroların birçoğu sahne bulmakta, lojistik maliyetlerini karşılamakta, faturalarını ödemekte ya da dekorlarını koyacak bir depo bulmakta zorluk yaşıyor. Tüm bu zorluklar nedeniyle kapanan tiyatroların sayısı da son yıllarda ne yazık ki oldukça arttı. Sanata bu kadar gönül vermişken tiyatro sahnelerinin karşılaştığı zorlukları görmezden gelemezdik. Tam da bu nedenle Anadolu Efes olarak bir kez daha elimizi taşın altına koymaya karar vererek Tiyatro Kooperatifi ile bu yolculuğa çıktık.”
Haber* Sezin Bulum & Beril Tuncay
***
Tiyatro Kooperatifi Hakkında: Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan bir sosyal kooperatiftir. Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21.yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis etmeyi hedeflemektedir ve ekonomik fayda üretme potansiyeline sahiptir. Özel tiyatroların yaşadığı sorunların çözümü için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, akademi, ulusal ve uluslararası kültür kurumları ile işbirliği yapmakta; bu kapsamda başta ortakları olmak üzere Türkiye çapındaki tüm özel tiyatrolar için çalışmaktadır. Ekonomik, sosyal ve akademik alanda ortağı olan özel tiyatroların kapasitelerini geliştirmek için rehberlik sağlamakta; projeler, kampanyalar, eğitim, webinar, seminer ve çalıştaylar düzenlemektedir. Tiyatro alanıyla ilgili mevzuatta iyileştirme yapmak ve çalışma alanlarına dair farkındalığı artırmak için savunuculuk faaliyetleri yürütmektedir. Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, BRC Sanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Craft, DasDas, Derinart, Dilek Türker-Tiyatro Ayna, Echoes Sahne, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Entropi Sahne, Eylül Sahnesi, Fabrika Sanat, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Klan Sahne, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mahşer-i Cümbüş, Mam’art, Mask-Kara Tiyatrosu, mesele kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Pafta Tiyatro, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro-Tatavla Sahne, Tatlı Ekşi Tiyatro, Tiyatro Alesta, Tiyatro Amorf, Tiyatro Bereze, Tiyatro D22, Tiyatro 11, Tiyatro (Hâl), TiyatroDea, Tiyatro Hemhâl, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, TiyatrOPS, Tiyatro Oyun Kutusu, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yan Etki, Tiyatro Yeniden, Toy İstanbul, Uygur Sanat Tiyatrosu, Versus Tiyatro, VivusArt, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 72 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.