ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:22 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
09:50 Suç ve Ceza Film Festivali başladı, Jethro Tull İstanbul’u geldi!
07:40 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
07:19 Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
07:00 Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
06:50 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
06:34 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek
06:32 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
06:29 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
06:20 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
06:14 Katil Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
06:00 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…

Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…
17 Kasım 2023
50
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın kaleme aldığı “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” adlı çalışması I.B. Tauris yayınlarından okurla buluştu.

UHA /  İnternational News Agency

 “Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema” ismiyle İngilizce kaleme alınan kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor.

Eser, zengin araştırma sunması ve kuvvetli diliyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. 

Uluslararası arenada dünyanın önde gelen yayın evlerinden I.B. Tauris’ten okuyucusuyla buluşan kitap ile Dr. Erhan Bektaş, Osmanlı Tarihi alanında adından söz ettiriyor.

Osmanlı’nın son döneminde ulemanın etkisini ele alıyor…

Dr. Bektaş “Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema” isimli çalışmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor.

Eser, Osmanlı devlet arşivleri ve Meşihat arşivine dayanarak ulemanın Tanzimat reformları çerçevesinde profesyonelleşme sürecinden geçtiklerini gösteriyor ve onların Osmanlı toplumundaki önemli rolünü sürdürdüklerini ortaya koyuyor.

Ulemanın detaylı portresini sunuyor…

Meşihat dairesindeki dönüşümleri açıklayarak başlayan kitap, daha sonra arşivleri kullanarak devlette hukuk ve eğitim alanında görevlendirilen ulemanın detaylı bir portresini sunuyor.

Kitap ayrıca, devletin merkezileştirme çabalarında ulemanın hükümet ile toplum grupları arasında aracılık yaparak imparatorluğun özellikle taşra bölgelerinde merkezî bir rol oynadıklarını da gösteriyor.

Dr. Erhan Bektaş, zengin araştırması ve kuvvetli kalemiyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir literatür sunuyor.

Üsküdar Üniversitesi

***

Yazar hakkında

Erhan Bektaş, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bektaş, 2019 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi programından doktora ve 2015 senesinde aynı bölümden yüksek lisans derecesini almıştır. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde 2013 senesinde tamamlamıştır. Doktora tezi “Geç Osmanlı İmparatorluğu’nda Ulema (1880-1920): Profesyonel Ulema Kimliğinin Oluşumu” başlığını taşımaktadır. 2013- 2016 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’nda araştırmacı olarak çalışmıştır. Bektaş’ın verdiği dersler arasında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” ve “Osmanlı Türkçesi” gibi dersler bulunmaktadır.  Akademik araştırma alanları Modern Türk Tarihi, Geç Osmanlı Tarihi, Orta Doğu Tarihi ve Osmanlı Entelektüel Tarihi’dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.