ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:24 Zafer uğruna yerle bir oldular: Kanlı şehir savaşları
06:09 Kapalı Maraş’ın bazı bölümlerinin ziyarete açılmasının dördüncü yıl dönümü
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko isyan etti: Araç muayene ücretine bir yılda yüzde 260 zam!

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko isyan etti: Araç muayene ücretine bir yılda yüzde 260 zam!
14 Kasım 2023
16
A+
A-

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Araç muayene ücretlerine bir yılda yapılan yüzde 260’lık zamma karşı isyan ederek, AK Parti Hükümetinin ülkede yarattığı tekelcilik mantığının araç muayene istasyonlarında TÜVTÜRK tekeli ile araç sahibi milyonlarca vatandaşın büyük mağduriyetler yaşamasına neden olduğunu açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in haberine göre, Prof. Dr. Mühip Kanko, konuyla ilgili Maliye Bakanı Prof. Dr. Mühip Kanko (@kanko_muhip) / XMehmet Şimşek’e de çağrıda bulunarak, 31 Aralığa kadar 507 lira olan araç muayene ücretinin bir yıl sonra 1 Ocak 2024 itibariyle 1821 liraya yükselerek yüzde 260 oranında zamlanmış olacağını hatırlattı.

Prof. Dr. Kanko; “Ne memur maaşlarında ne emekli maaşlarında ne de asgari ücret maaşlarında bir yıl içinde bu kadar artış yaşanmadı. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyonu vatandaşa vergi ve zam olarak hemen yansıtan AK Parti Hükümeti maalesef bu enflasyon farkını maaşlara yansıtmakta pekte istekli olmadığı için vatandaşın alım gücünü her geçen gün daha da düşürmektedir. Akaryakıt fiyatları, trafik sigortası, kaskosu, araç bakımı ve araç muayenesi derken kontağı hiç açmasanız bile aylık araç gideri binlerce lirayı geçiyor. Memur ve emekliye yapılan zam oranları çok düşük kalırken, sadece araç muayenesine bir yılda % 260, kasko fiyatlarına ise yüzde 500’lere varan zamlar yapılması tam bir vicdansızlıktır. İktidar, “Kimseyi enflasyona ezdirmeyiz” dese de rakamlar aksini gösteriyor. Yüksek enflasyon nedeniyle maaşlar eridi. Vatandaş aracının masraflarını bile ödeyemez hale geldi.  Araç sahipleri fahiş oranlarda artırılan vergi ve harçlar yüzünden araçlarını muayeneye götüremiyor, kasko ve sigorta yaptıramıyor. Bu sebeple birçok sürücü büyük risk alarak sadece zorunlu trafik sigortası ile yetiniyor. Hatta zorunlu sigortasını bile yaptıramıyor” dedi.  

2023 TÜVTÜRK Araç Muayene Ücretleri - arabam.com Kocaeli’de Muayene İstasyonu Sayısı Yetersiz!  

Engelli Vatandaşlara Öncelik Tanınmalı 

Prof. Dr. Mühip Kanko, “Ülke genelinde motorlu kara taşıt sayısı 28 milyonu geçerken Kocaeli’de ise bu sayı 500 binin üzerinde. Birçok ilde olduğu gibi Kocaeli’de de muayene istasyonu sayısı araç sayısına oranla çok yetersiz! Bu gerekçelerden ötürü yeni istasyonların kurularak araç muayene sırasında yer bulmak için günlerce randevu bekleyen vatandaşın yaşadığı mağduriyetlere son verilmelidir. Özellikle engelli vatandaşlarımıza randevular konusunda öncelik tanınmalıdır. 

Araç Muayene Tarihi Nasıl Sorgulanır? - BorleaseAraç sahiplerinden birkaç dakika süren rutin muayene sonrası kredi karı ile yaptıkları ödemelerde bile 50 TL fark alınmasının yanı sıra bu muayenelerde tekel olan TÜVTÜRK’e mecburen fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalan vatandaş, araç sahibi olduğuna bin pişman. Hükümetin 2024 yılı için planladığı muayene ücretlerindeki zammı yapmaması ve kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki komisyon ücretini kaldırması gerek!” ifadelerini kullandı. 

 TÜVTÜRK, Devlete Ödemek Zorunda Olduğu Parayı Düştükten Sonra Kasasına 5,5 Milyar TL Koyuyor. 

Prof. Dr. Kanko, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “2007 yılında 632 milyon liraya ihale bedeli ile 20 yıllığına aldığı araç muayene istasyonu işletmeciliği için sadece son 1 yılda 5,5 milyar gelir elde eden TÜVTÜRK’ün, araç muayene istasyonlarının tekel durumunda olması ve yüksek kazanç elde etmesi mağdur olan milyonlarca araç sahibi vatandaşın ve muhalefet olarak bizlerin haklı olarak tepkilerine neden olmaktadır. 

Türkiye'deki trafiğe kayıtlı otomobil sayısı 26 milyon 482 bine yükseldiSon 18 yılda araç sayısı 2 katını aşmasına rağmen birçok ilde araç muayene istasyon sayısı aynı kaldı.  2005 yılında kurulan TÜVTÜRK 2007 yılında 13 milyon araca bakarken şimdi 28 milyonun üzerinde araca bakıyor. Bir otomobil için araç muayene ücreti 31 Aralık ile 1 Ocak arasında yani bir yıl bir günlük sürede 507 liradan 1.821 liraya yükselecek. Buda 367 günün sonunda yüzde 260 oranında artış demek. Bu fahiş fiyat artışına kasko, trafik, akaryakıt ve MTV zamlarını eklediğinizde araç sahiplerinin bütçeleri iyice sarsılmaktadır. Bağımsız kuruluşlara göre enflasyonun çok yüksek olduğu ülkemizde maaşlara yapılan bu düşük zam ülkedeki siyasi iktidarın milyonlarca çalışanın ve emeklinin hakkını yediğinin net bir göstergesidir. 

TÜVTÜRK tarafından Türkiye’nin 81 ilindeki sabit ve gezici araç muayene istasyonlarıyla birlikte milyonlarca araçtan birkaç dakika süren rutin muayene sonrası yüksek ücretler alınmakta. Memur, emekli ve asgari ücretliye düşük zamlar yapılırken, araç muayene, MTV’ye, kaskoya, trafik sigortasına yüksek zam yapmak vicdansızlıktır. Ne asgari ücret zammı ne memur nede emekli zammı TÜVTÜRK’ün yüksek zammına yaklaşamadı! Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in adil bir vergileme sitemi politikası uygulayarak biran önce bu konuda gerekli düzenlemeleri yapması, araç muayene, MTV ile kasko ve trafik sigortası fiyatlarını memur ve emekli maaşına yapılan zamlara güre güncellemesi gerek” ifadelerini kullandı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.