ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Evde artık yemek pişirme devri bitiyor!

Evde artık yemek pişirme devri bitiyor!
26 Haziran 2023
17
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner 

Türkiye’de ve dünyada insanların yemek hazırlamaya ayırdıkları zamanın giderek azaldığını, “fonksiyonel gastronomi” ve “deneyimsel gastronomi”nin ön plana çıktığını belirten Avane Cloud Kitchens CEO’su Ahmet Orhon, 2023 yılının gastronomi trendlerini değerlendirerek önümüzdeki 10 yıl içerisinde self servis ve fast food zincirlerin artacağını, evde yemek pişirme devrinin ortadan kalkacağını söyledi.  

UHA / İnternational News Agency

Kadınların ve erkeklerin iş gücünün içerisinde olmasının eğiliminin sonucu olarak Türkiye’de ve dünyada insanların yemek hazırlamaya ayırdıkları zamanın giderek azaldığını, bir çiftin ikisinden birisinin evde olup yemek hazırlama rolünün ortadan kalktığını belirten Orhon, “Endüstrileşmeyle birlikte artık kadın da erkek de iş hayatında. İnsanların yemek yapmaya vakti yok ya da işten arta kalan zamanı yemek yaparak harcamak istemiyorlar. Bu yüzden önümüzdeki 10 yıl içerisinde gastronomide toplam tüketimin yüzde 80’inin “fonksiyonel gastronomi”ye, yüzde 20’sinin “deneyimsel gastronomi”ye yönelmesini bekliyoruz. Self servis ve fast food zincirler daha da artacak, evde yemek pişirme de ortadan kalkacak.” dedi. 

Orhon, deneyim bazlı yemek alanında toplam tüketimin yarısının “deneyim restoranları” ve “evde tüketim” olarak ikiye bölünebileceğini, restoranda veya evde hazır yemek pişirerek yemek tüketiminin artacağını vurgulayarak “Fonksiyonel gastronomi derken üç dakikanın altında hızlı bir şekilde alınıp tüketilecek yemeklerden, deneyimsel gastronomi ile lezzet, ambiyans, mutfak deneyimi için tercih edilen restoranlardan bahsediyoruz. Fonksiyonel gastronomi kendi içinde üç alana ayrılıyor. 1- Paket yemek (Eve, iş yerine paket yemek siparişi), 2- Restoranlardan gel-al (self servis), 3- Süpermarket zincirleri gibi yerlerden alınan ve direk ısıtarak tüketilebilen ürünler. Üç kategorinin yüzde 40-50’si paket servis, yüzde 30-40’ı self servis ve fast food yiyecekler, geri kalan yüzde 10 ise süpermarketlerden alınacak hazır yemekler olacak. ” ifadelerini kullandı.  

Gastronomideki trendlerin mimarideki trendlere de yansıdığını ve artık küçültülmüş, minimalize hale getirilmiş mutfaklar gördüğümüzü söyleyen Orhon, mutfakla oturma odasının entegre hale geldiğini, mutfaklarda çoğunlukla yemek ısıtma üniteleri ile kahve-çay makinesi gibi küçük ev aletleri ünitelerinin bulunduğunu aktardı.  

Gençler tencere yemekleriyle tatmin olmuyor 

Orhon, gençlerin farklı yemekleri denemek istediğinin altını çizerek “Bizler tencere yemekleriyle büyümüş olsak da gençler bu yemeklerle tatmin olmuyor. Hem batılı lezzetleri denemek hem de yeni lezzetleri tatmak istiyorlar. İtalyan, Kore, Meksika, Çin yemeği denemek istiyorlar. Şimdiye kadar hiç denenmemiş mutfakların Türkiye’ye girmesi, gastronomi spektrumunun Türkiye’de gelişeceğini gösteriyor. Paket servise veya fast food olarak hizmet vermeye uygun yemeklerin artışı, yemeklerin ciddi bir kısmının evrimleşeceği anlamına geliyor. Sağlıksız, hızlı, bol yağlı ve baharatlı tüketilen yemeklerin ciddi bir kısmının yerini daha sağlıklı, daha farklı, daha hafif yemeklerin alacağını, vegan ve vejeteryan eğilimin daha da artacağını söyleyebiliriz.” dedi. 

Bulut mutfaklar veri analitiğiyle, geleneksel restoranlar iç güdülere dayanarak açılıyor 

Yeni bir restoran açmaya karar vermeden önce veri analitiğine göre fizibilite yaptıklarını vurgulayan Orhon, “Geleneksel olarak restoranlar veriyle değil iç güdülerle, çeşitli hipotezlerle açılıyordu. Şimdi artık bu hipotezler bulut mutfakların kullandığı yazılım altyapısı sayesinde hızlı bir şekilde test edilebiliyor. Elimizdeki dataya dayanarak müşterileri, rakipleri, global ve yerel trendleri durmadan analiz edip yeni markalar ve menüler çıkarıyoruz. Bu menüleri revize ediyoruz. Tedarik zincirinden pazarlamaya, fiyatlandırmadan ürün geliştirmeye kadar hepsini veri analizi sonucunda ortaya koyuyoruz. Bulut mutfaklar tüm veriyi dijital ortamda analiz edip hızlı bir şekilde yeni konseptleri test ederek yeni marka çıkabildiği için geleneksel restoranların aksine belirsiz bir şekilde biz zincirleşiyoruz diye ortaya çıkmaktan ziyade, rakamlara dayalı hareket ediyor. Bu yüzden hangi semtte hangi konseptte bir restoran açarsak neyi satabileceğimizi ve kaç paket çıkarabileceğimizi önceden bilebiliyoruz. Menülerin ve operasyonların optimize edilmesi ve daha iyi hale getirilmesi bulut mutfaklar açısından çok kritik” diyerek önümüzdeki on yılda gastronominin nereye evrileceğini aktardı.  

Hülya Meral Media & Consulting - YouTube

Gazeteci* Hülya Meral 

***

Yazar Hakkında:

Hülya Meral, gazeteci-yemek yazarı. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1999 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’ne girdi. 2000 yılından itibaren İstanbul, İzmir ve Ankara’daki çeşitli basın yayın kuruluşlarının ekonomi servisinde muhabir ve editör olarak çalıştı.

2012’de Hürriyet gazetesinin reklam grup başkanlığındaki görevinden ayrılarak bir yıllığına Londra’ya gitti. İngiltere’de Hürriyet gazetesi pazar ekine Michelin yıldızlı şeflerle röportajlar, gazeteci Cüneyt Özdemir’in “Dipnot Tablet” dergisi için çeşitli haber ve röportajlar hazırladı. London School of Economics’te çeşitli eğitimlere katıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.